MarcinMMM 17.04.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Witam! Na wstępie chciałbym powitać wszytkich forumowiczów! Zakupiłem projekt budowlany z pracowni mg-projekt "topaz" http://www.mgprojekt.com.pl/domki/topaz/index.php Jest to dom piętrowy z pełnymi dwoma kondygnacjami. Proszę o poradę: czy dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie drugiego stropu typu teriva, czy zgodnie z projektem sufit podwieszany (karton-gips, wełna, konstrukcja drewniana). Wiem że strop swoje waży, ale rezygnuję z ceramicznego dachu - pokryję blachodachówką. Mam mnóstwo obaw co do sufitu z katron-gipsu. Czy to nie popęka (moja siostra wprowadziła się dopiero co i już ma pęknięcia na poddaszu użytkowym); terive otynkowałbym od spodu + ocieplenie od góry z kermazytu i spokój na lata. Bardzo proszę o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qasi79 18.04.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 jak masz źle położony karton-gips to napewno popęka, to nie zależy od materiału tylko od robocizny ... jest sporo wątków na temat sufitów podwieszanych i obudowania poddaszy, jak by to było złe rozwiązanie to by nikt nie robił ja w planie miałem betonowy strop ale mam juz drewniany też będę miał sufit podwieszany - napewno strop derewniany jest cieplejszy, lżejszy i zdrowszy i jak masz sufit możesz sobie halogeny podmontować a jak obtynkujesz to dupa blada, i tak będzie trzeba robić konstrukcje żeby dać halogeny zamiast tych lamp zwisających ale decyzja należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 02.06.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Również zakupiłem projekt Topaz, i również miałem obawy co do stropu drewnianego. Długo się nad tym zastanawiałem i ostatecznie zostawiam drewniany. Dlaczego? Determinacja stropu drewnianego wynika z założenia samego poddasza. Ma być nieużytkowe, czyli mówimy tu o strychu. Robienie z tego dodatkowej kondygnacji jest lekko nietrafione. Dom trzeba podnieść przynajmniej o 80 cm, zmienić strop, przygotować dach (okna dachowe) itp. Do tego jeśli myślisz o ciężkim stropie to trzeba lekko przebudować piętro i pociągnąć z dołu ściany konstrukcyjne. Wpłynie to nieznacznie na układ dołu. Rozwiązanie stropu drewnianego pojawia się niemal we wszystkich projektach Pana Michała Gąsiorowskiego. Wydaje się, że nie jest to rozwiązania przypadkowe. Jeśli traktujemy poddasze jako strych to drewniany strop jest dobrym rozwiązaniem. Jest tańszy, cieplejszy, łatwiejszy w izolacji. Do tego jest wstępnie przygotowany pod halogen. Dobrze zrobiony sufit nie będzie pękał (gips elastyczny) ani hałasował (dodatkowy filc). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts