Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam 2 pytania, na które potrzebuję odpowiedzi:

1. Dlaczego grunt wypierany jest z pod fundamentu?

Posadowienie fundamentu na głębokości 0,8-1,4 m zapobiega wysadzaniu gruntu z pod fundamentu (w gruntach niewysadzinowych 0,5 m). Dlaczego grunt jest wypierany z pod fundamentu? Chodzi tu o to, że na grunt działa ciężar budynku i dlatego grunt jest wypierany z pod fundamentu? Co jeszcze to powoduje?

2. Piece na paliwo stałe posiadające szczelne zamknięcie i hermetyczny piec kaflowy mogą być przyłączone do 1 przewodu dymowego pod warunkiem zachowania różnicy poziomów łączenia co najmniej 1,5 m. Pytanie brzmi: Dlaczego właśnie tylko takie piece mogą być podłączone do 1 przewodu?

Bardzo proszę o odpowiedź na te pytania, to dla mnie bardzo ważne, gdyż muszę zaliczyć przedmiot, a nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na te pytania... Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/100313-kto-pomo%C5%BCe-studentowi-2-pyt-fundamenty-i-przewody-dymowe/

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

A co to za przedmiot?

I dlaczego się nie uczyłeś? :)

Ad1. Posadowienie budynku poniżej strefy przemarzania na gruntach wysadzinowych zapobiega wysadzaniu gruntu tj. zapobiega ruchowi budynku spowodowanemu zwiększaniem się objętości zamarzającej wody (a potem rozmarzaniem) obecnej w gruntach wysadzinowych. Piaski, żwiry etc czyli grunty niewysadzinowe dobrze przepuszczają wodę, tak więc można na nich bez ryzyka posadawiać budynki nawet właśnie 50cm pod powierzchnią.

przedmiot: budownictwo ogólne

uczyłem się, ale mam pecha :p, poza tym prowadząca jest lekko mówiąc dziwna ale tu nie o niej miałem rozmawiać, z reszta o niej nie mam ochoty rozmawiać...

Powiedziała mi podczas zaliczania, ze wysadzanie z pod fundamentu nie zależy od rodzaju gruntu, spytała się mnie czy słyszałem o Akcja = Reakcja... Ale nie wiem jak to zastosować do tego pytania :/

Grunty niewysadzinowe dobrze przepuszczają wodę, czyli mam rozumieć, ze woda wsiąka w grunt znacznie głębiej? A na jaką głębokość?

czytając to forum już stwierdzam, ze więcej się nauczę, niż mnie nauczą na studiach...

z tym ostatni stwierdzeniem to uważaj, bo nie obrażając fachowców jest tu dużo "fachofców" :D i gdyby sie stosowano do zaleceń podręcznikowych to nie byloby takich tematów jak "peka mi fundament - co robić"

pozdrawiam

...na grunt działa ciężar budynku i dlatego grunt jest wypierany z pod fundamentu? Co jeszcze to powoduje? ...

rozmokłe gliny i iły, mało zwięzły torf

2. Piece na paliwo stałe posiadające szczelne zamknięcie i hermetyczny piec kaflowy mogą być przyłączone do 1 przewodu dymowego pod warunkiem zachowania różnicy poziomów łączenia co najmniej 1,5 m. Pytanie brzmi: Dlaczego właśnie tylko takie piece mogą być podłączone do 1 przewodu? ...

bo są szczelne (po zakręcenie drzwiczek of course ) - nie zasysaja tzw. "lewego powietrza" które powoduje zakłócenie ciągu

hmmmmm.... uczy się..... budownictwo ogólne.....

jak będzie kierownikiem budowy to też z problemami będzie

się zgłaszał na forum :(

NIE ODPOWIADAJCIE niech może nauczy się czytać ze zrozumieniem

i kupi sobie

jakiś podręcznik "Budownictwo ogólne" :-?

to dlaczego ona mówila, ze to nie zależy od rodzaju gruntu? Sądze, ze chodziło jej o coś innego :/, co z tą akcja = reakcją? Ktoś wie?

i kupi sobie

Ciekawe czy Ty wszystko wiedziałeś jak zaczynałeś studiować (jeśli w ogóle zaczynałeś...)

eksperyment

materiał: jedna kroma chleba duża, druga mała, ciepłe masełko

wykonanie: smarujemy dużą kromę masełkiem (nie żalujemy, stać nas) na obszarze, jaki zajęłaby mała kroma, kładziemy na masełko małą kromę

działanie: ciśniemy małą kromę do dużej

efekt: jak myślisz?

Wystarczy stopą na plaży przetestować. Jak odpór gruntu będzie mały to stopa się wciska a grunt spod niej jest wypierany. Jak zasypać stopę od góry i boków piaskiem to jest trudniej bo wypierany grunt musi pokonać ciężar zasypu.

to dlaczego ona mówila, ze to nie zależy od rodzaju gruntu? Sądze, ze chodziło jej o coś innego :/, co z tą akcja = reakcją? Ktoś wie?

i kupi sobie

Ciekawe czy Ty wszystko wiedziałeś jak zaczynałeś studiować (jeśli w ogóle zaczynałeś...)

za moich czasów takie zagadnienia nie były wiedzą tajemną

dla części absolwentów zasadniczych szkół zawodowych o profilu budowlanym :-?

PS. Pytania o wykształcenie forumowiczów to raczej

proponuję zadawać na jakimś forum towarzyskim....

nikt tu się nie pytał o czyjeś wykształcenie, Twoje posty nic nie wnoszą więc nie zaśmiecaj mi tematu

ktoś potrafi krótko odpowiedzieć na pytanie: DLACZEGO grunt jest wypierany z pod fundamentów?

nikt tu się nie pytał o czyjeś wykształcenie, Twoje posty nic nie wnoszą więc nie zaśmiecaj mi tematu

ktoś potrafi krótko odpowiedzieć na pytanie: DLACZEGO grunt jest wypierany z pod fundamentów?

Pisałem już.

Faza I - fundament osiada na skutek ściśliwości gruntu. Grunt dookoła krawędzi fundamentu ulega uplastycznieniu na niewielkim obszarze.

Faza II - uplastycznienie gruntu występuje dookoła krawędzi fundamentu i po części pod fundamentem.

Faza III - uplastycznienie gruntu zachodzi całkowicie pod fundamentem, podłoże jest w równowadze (obciążenie = obciążenie graniczne)

Wzrost obciążenia spowoduje wypieranie gruntu spod podstawy fundamentu wzdłuż powierzchnii poślizgu, podłoże traci wytzrymałość.

broń Panie B. przed takim budowlańcem

ale nie ma co kwiczeć, padaki są wszędzie

żal tylko takich "wykonawców"

a najgorsze, że to tacy ludzie będą Was, drodzy Inwestorzy, punktować

Na to pytanie potrafią odpowiedzieć moi majstrowie po technikum .

LENIU przyłóż się trochę do nauki i wstydu branży nie przynoś .