AgnieszkaPrzemko 13.03.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Witam Bardzo spodobał mi się ten projekt. Czy ktoś mieszka lub kończy budowę tego domu. Może chciałby się podzielić swoimi doświadczeniami i zdjęciami domu. Witajcie. Razem z mężem zakupiliśmy projekt Adasia, dokonaliśmy adaptacji. Niestety nie posiadamy zdjęć z realizacji, gdyż dopiero zaczynamy budowę. Domek jest bardzo funkcjonalny i łączy w sobie styl klasyczny z nowoczesnym. Jednak jak w każdym projekcie typowym trzeba wprowadzić kilka swoich zmian. Dokonaliśmy dwóch zmiany konstrukcyjnych: powiększenie garażu i likwidacja balkonu z wysunięciem lukarny do jednej bryły budynku. Reszta to zmiany kosmetyczne typu likwidacja okien balkonowych w kuchni. Pozdrawiam Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychow15 13.03.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Zrobiliśmy podobne zmian.Garaż wydłużony do bryły budynku, likwidacja balkonu, przedłużenie lukarny, powiększenie pom. kotłowni- będzie piec na paliwo stałe, likwidacja okien bocznych balkonowych na mniejsze, w tym miejscu likwidacja tarasu, poszerzenie tarasu . Ze zmian w technologi: siporex 24 cm, styropian 15 cm, strop - płyty kanałowe, dodatkowy świetlik na schodach np. velux. Generalnie projekt jest super i prawie skończona jego adaptacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo-młodszy 14.03.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Witam !! Wraz z żonką również startujemy z Adasiem za miesiąc, dwa - tylko ta zima ucieknie. Pozwolenie na budowę oraz adaptację mamy zrobioną, z przeróbek m.in zabudowa miejsca nad garażem no i zabliźniaczenie (to takie większe zmianki) reszta to kosmetyka zmiana okien przesunięcie ścianki by uzyskać większy salon reszta zostaje prawdopodobnie bez zmian Chcemy uzyskać coś takiego ale bliżniak:) http://images40.fotosik.pl/79/12f58a0ec659b33c.jpg Kilka osób już Adasia buduję i naprawdę nieźle sie przedstawia. http://www.katka.mojabudowa.pl/ http://www.domnahoryzoncie.pl/klub/index.php?s=Galeria_7191 Dostałem kilka aktualniejszych fotek ale bez zgody nie będę ich umieszczał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychow15 14.03.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Wizualizacja wygląda super. Pozostaliśmy przy tarasie nad garażem, gdzie od południa zmieszczą się solary. Projekt jest super. I chyba ten rok dla osób z kapitałem lub zdolnością kredytową jest do budowania lepszy niż ubr, choćby z powodu spadku cen na niektóre materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 14.03.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Nasz "ADAŚ" bedzie wyglądał tak: http://www.dj-tuning.pl/pub/privat/WIDOK1ready.jpg http://www.dj-tuning.pl/pub/privat/WIDOK2ready.jpg http://www.dj-tuning.pl/pub/privat/WIDOK3ready.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychow15 14.03.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Super, szczególnie okno w garażu, wysunieta lukarna, sposób -barierki na tarasie.Czy dokonywaliście zmian w technologii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 17.03.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Zmian technologicznych nie dokonywaliśmy, poza zamianą płyt żelbetowych na strop teriva oraz dociepleniem dachu, fundamentów i ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychow15 17.03.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 U nas odwrotnie, w pobliżu jest dobra fabryka, która robi płyty kanałowe, projekt został w też w tym zakresie zmodyfikowany, oszczędność ok. 4 tys. zł i czas - położenie jeden dzień. Natomiast rzeczywiście na ociepleniu nie należy oszczędzać, ale to chyba nie wymaga uwzględniania w projekcie tylko na etapie wykonawstwa. Czekamy na poprawę pogody i do.. roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 18.03.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 To prawda, że ocieplenia nie musiały być ujęte w projekcie, ale nasza projektantka dokonała takich zmian na naszą prośbę Również czekamy na poprawę pogody. Mam nadzieję, że jutro słonko będzie świecić, bo robię z kierownikiem budowy "oględziny na włościach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo-młodszy 21.03.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Witam!! Rozumiem Agnieszko&Przemko że zmieniliście strop żelbetowy na Teriva nad garażem, a czy tą zmiane wprowadziliście też nad pokojem dziennym ? Jeśli tak to czy możecie dodać skan na forum Interesuje mnie jak wyglądała by taka opcja. My w czwartek (19 marzec) złożyliśmy papierki o przyłącze wodociągowe, troszkę papierologii i biegania ale idzie znacznie szybciej niż pozwolenie na budowę (buziak w nagrodę dla żonki - bo to ona prowadzi ). Mam nadzieję ze za 2-3 tygodnie będę cieszył się wodą miejską (a za jakiś czas wezmę się za kopanie studni:) ) Na szczęście koszt przyłącza nie jest aż tak wielki i liczymy że wyrobimy się w 1,5 tyś zł (mapki,robocizna, materiał...) A później wytyczę fundamenty i łopata w dłoń Pozdrawiam sympatyków-fanatyków Adasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 21.03.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Witaj arturo-młodszy My zmieniliśmy strop żelbetowy na Teriva nad pokojem dziennym. Takie rozwiązanie jest najlepsze, przy likwidacji balkonu. Zaproponowała nam to projektantka. Nad garażem zostawiliśmy strop żelbetowy. Na razie skanu nie mam jak zrobić, ale jak uda mi się wrzucić na serwer, to wyślę linka na priv. U nas przyłącze wodne będzie robić gmina – projekt jest, a wykonanie kiedy będzie - kto to wie? Na czas budowy kopiemy studnie Brawo dla żony za zaangażowanie (buziaki się należą). Życzę, aby zapał Was nie opuszczał. Pozdrawiam Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo-młodszy 23.03.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 hejka Fajnie ze forum żyje - co prawda dopiero startujemy ale czuje ze jak się rozkecimy będzie wesoło Agnieszko rzeczywiście w takim przypadku ( likwidacja tarasu) troszkę łatwiej będziecie mieli ze stropem. Ja się zastanawiam nad zmianami ale decyzję będę podejmował pewnie na bieżąco:) Nad garażem zrobię terive - co jak co ale tu teriva to praktycznie książkowy przykład U nas główną magistralę do wody zapewniło miasto (jeden plus dla nich) A reszta to nasza bajka. Tak czy inaczej studnie chce też mieć bo w dzisiejszej dobie rosnących rachunków przyda sie napewno. Choć lepiej było by postawić jakiś wiatrak bo prąd to szkoda słów. Jak wybudujecie studnię proszę o fotki i koszty Przyda sie mały kosztorysik. A jak tam fundamenty podjęliście już decyzję jak wykonacie ? Ja chce robić szalunek do ław i myślałem również o wykonaniu lanych murów fundamentowych zamiast bloczków ale jednak doszedłem do wniosku będe murował normalnie z bloczków betonowych. Zresztą nie mogę sie doczekać i jutro lecę kupić taśmę mierniczą i sznurek murarski i bede tyczył. He he szkoda tylko że pieczątek nie mam ale cóż może znajdę jakiegoś zaprzyjaźnionego geodetę co sie pod moim cudem podpisze Pozdrawiam PS Agnieszka - czy Ty lub mąż macie coś wspólnego z informatyką, bo mało kto wrzuca na serwer i wysyła na priv w potocznym języku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackd 27.03.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Dołączamy do grona Adasiowiczów. Jestem już na końcowym etapie fundamentów. Zmiany jakie na razie są dokonane to ściana garażu od elewacji ogrodowej równo z domem. Moj Adaś jest z garażem na 2 stanowiska i zastanawiam się nad zabudową tarasu. Troche mnie przeraza papierologia ale chyba tak bedzie lepiej bo strasznie duuuuzy wydaje mi sie ten taras i malo potrzebny biorac pod uwage ze mam sporo m-ca na dzialce. Ma ktos moze rozwiazanie z zabudowa tarasu do ogladniecia? chodzi mi o konstrukcje dachu i ewentualnie zmiane wejscia do pokoju nad garazem, bo przechodzenie przez inny pokuj srenio mi sie podoba...Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo-młodszy 27.03.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Witam kolejnego adasiowicza http://www.katka.mojabudowa.pl/ - tutaj buduje się taki adaś jak tobie potrzeba ! Spróbuj napisać może odpowiedzą i prześlą jakiś szkic czy skan ! Ja również zadaszam garaż ale pozostaje przy jednostanowiskowym i przejściem właśnie z mniejszego pokoju - dla nas takie rozwiązanie jest ok Skoro kończysz fundamenty to liczę/my na fotki duzo fotek:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackd 27.03.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 zdjec kilka - jeszcze bez ladu i skladu na http://www.asiaimarcin.mojabudowa.pl/postaramy sie w miare regularnie cos pisac - i wrzucac jakies fotki pozdrawiamyA&M[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawalara 27.03.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 My wybraliśmy Krzysia, ale Adas też zwrócił naszą uwagę. Musze przyznać że projekty z "Domu na horyzoncie" można z daleka rozpoznać . Mają swoje specyficzne, niepowtarzalne rozwiązania.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 06.04.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Witam wszystkich adasiowiczów:) hejka Fajnie ze forum żyje - co prawda dopiero startujemy ale czuje ze jak się rozkecimy będzie wesoło Jak wybudujecie studnię proszę o fotki i koszty Przyda sie mały kosztorysik. A jak tam fundamenty podjęliście już decyzję jak wykonacie ? Ja chce robić szalunek do ław i myślałem również o wykonaniu lanych murów fundamentowych zamiast bloczków ale jednak doszedłem do wniosku będe murował normalnie z bloczków betonowych. Zresztą nie mogę sie doczekać i jutro lecę kupić taśmę mierniczą i sznurek murarski i bede tyczył. He he szkoda tylko że pieczątek nie mam ale cóż może znajdę jakiegoś zaprzyjaźnionego geodetę co sie pod moim cudem podpisze Pozdrawiam PS Agnieszka - czy Ty lub mąż macie coś wspólnego z informatyką, bo mało kto wrzuca na serwer i wysyła na priv w potocznym języku Studnia - hmmm - okazała się zadaniem trudnym do zrealizowania. Generalnie w projekcie jest przewidziana studnia kopana . Gmina zawiadomiła nas, iż będzie budowała wodociąg, ale nie wiemy kiedy i na czas budowy musimy mieć dostęp do wody. Potem ze studni będziemy pobierać wodę do podlewania ogrodu. Pierwsze podejście wiercenia studni nie wyszło. Ziemia okazała się urodzajna w kamienie i pierwszy wykonawca zrezygnował po 3 dniach. Mamy namiar na kolejnego i nawet zaklepaliśmy u niego termin. Posiada lepszy sprzęt, ale i jest droższy. Z wstępnych prognoz wynika, że dobrą wodę będzielmy mieli na około 15-16 metrze, ale zakładamy, że nawet do 30 metrów trzeba będzie wiercić Studniarze liczą sobie różnie za metr. Podczas różnych rozmów padały kwoty od 120 do 400 złotych za metr. Cena obejmuje, albo samo kopanie, albo kopanie wraz z dostarczeniem rur, ale za filt płaci się ekstra. Kolejny wydatek to zakup pompy do wody. Pogoda zaczyna nam dopisywać - więc ruszamy z pracami ziemnymi Jutro znaczymy teren pod wykop. Koparka już zamówiona. Geodeta umówiony na dokładne tyczenie. Szalunki będziemy kładli z płyt OSB lub zbijemy z desek. Czekamy na kalkulację. Pozostajemy przy metodzie z projektu - ławy z betonu, a potem bloczki fundamentowe. Moj Adaś jest z garażem na 2 stanowiska i zastanawiam się nad zabudową tarasu. Troche mnie przeraza papierologia ale chyba tak bedzie lepiej bo strasznie duuuuzy wydaje mi sie ten taras i malo potrzebny biorac pod uwage ze mam sporo m-ca na dzialce. Nasza działeczka jest niezbyt duża i po paru pomysłach na zadaszenie tego tarasu, pozostawiamy go bez zmian. Pozdrawiam Agnieszka P.S. Informatykiem nie jestem, ale trochę oblatania w tym temacie mam Lata praktyki robią swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 06.04.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 zdjec kilka - jeszcze bez ladu i skladu na http://www.asiaimarcin.mojabudowa.pl/ postaramy sie w miare regularnie cos pisac - i wrzucac jakies fotki pozdrawiamy A&M[/img] Niech się mury pną do góry Będę śledzić z dużym zainteresowaniem postępy prac na Waszej budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilrr 08.04.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 witam wszystkich i my prawdopodobnie wybierzemy adasia (wersje bez garazy) jako nasz projekt domuczytajac wasze posty wiele ciekawych uwag i wnioskow do adaptacji mozna zapozyczyc:) planujemy powiekszyc salon zmniejszajac pokoj, tam tez chcemy zrobic małe biuro otwierane drzwiami przesuwnymi by zyskac kontakt z rodziną nawet podczas pracy;)palujemy tez przesunąc kominek na prawą strone by otworzyc przestrzen jeszcze bardziej (tak jak juz tu ktos napisał) na poddaszu nie planujemy zadnych zmian tarasy oba nam bardzo sie podobaja. najwiekszy plan jaki sobie zakladamy to calkowite podpiwniczenie Adasiatam tez kotlownia(gaz lub prawdopodobnie najnowszy i najbardziej oszczedny tryb ogrzewania jakim jest POMPA CIEPŁA) pralnia suszarnia spizarnia(ktorej wogole nie ma w projekcie), reszta to otwarta przestrzen na silownie maly bar stół pingpongowy miejsce do spotkan z przyjaciolmi do wypoczynku hobby rekreacj itp.klatka schodowa w miejscu gdzie sie znajduje pierwotnie zabierze wejscie do pom gospodarczego-tu nie bardzo wiemy co zrobic czy powiekszyc lazienke czy moze inne rozwiazanie... mamy nieograniczone miejsce na dzialce duzy staw co sprzyja zastosowaniu pompy ciepla jako systemu grzewczego, usytulowanie na gorce piekne widoki i suche podloze co jak najbardziej nadaje sie pod podpiwniczenie budynku chcemy tez zastosowac sciany zewnetrzne dwuwarstwowe czyli 24cm+wełna 12cm+12cm czy ktos z was kto juz dokonal zmian w projekcie moze nam pomoc podpowiedziec do kogo sie udac po zakupie projektu i jakie moga byc przyblizone koszty w/w zmian w projekcie?\ bedziemy bardzo wdzieczni, gdyz bardzo nam sie podoba ten projekt a nie mozemy znalezc innego podobnego co by posiadal tak wygodne usytulowanie i posiadal juz piwnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackd 09.04.2009 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Witaj emilrr czy ktos z was kto juz dokonal zmian w projekcie moze nam pomoc podpowiedziec do kogo sie udac po zakupie projektu i jakie moga byc przyblizone koszty w/w zmian w projekcie? Wszyscy pewnie którzy buduja dokonali zmian lub adaptacji (bo takie sa przepisy). Musisz się udać do jakiegoś architekta - najlepiej w okolicy tak zeby byl dobry kontakt. Koszty są różne w zależności od regionu i rodzaju zmian. Dołożenie piwnic, adaptacja, plan zagospodarowania dz. mysle ze nie mniej niz 3000 Pozdrawiam wszystkich adasiowiczow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts