AgnieszkaPrzemko 09.04.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 witam wszystkich czy ktos z was kto juz dokonal zmian w projekcie moze nam pomoc podpowiedziec do kogo sie udac po zakupie projektu i jakie moga byc przyblizone koszty w/w zmian w projekcie?\ bedziemy bardzo wdzieczni, gdyz bardzo nam sie podoba ten projekt a nie mozemy znalezc innego podobnego co by posiadal tak wygodne usytulowanie i posiadal juz piwnice Witaj emilrr. Zakupując projekt typowy należy dokonać jego adaptacji. Powinniście udać się do biura projektowego, projektanta lub architekta. Poszukajcie na forach grupy, która buduje się w waszej okolicy i tam pytajcie na forum o namiary. Projektanci mają różne ceny i różne terminy realizacji. My kontaktowaliśmy się z wieloma architektami i już podczas rozmów telefonicznych eliminowaliśmy tych co mieli długie terminy lub podawali nam wygórowane ceny za adaptację. Najlepiej jak znajdziecie biuro projektowe, które poprowadzi wam adaptację projektu, aż do uzyskania pozwolenia na budowę. Nasza projektantka sama podpowiedziała nam kilka rozwiązań, a zapłaciliśmy jej dopiero po uzyskaniu pozwolenia na budowę. Babeczka interesowała się projektem i w miarę szybko nam to wszystko poszło. Pozdrawiam Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilrr 09.04.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 serdecznie dziekuje, zakupuje wiec projekt bez garazy i bedziemy szukac odpowiedniej osoby do przerobienia go wg naszych upodoban pozdrawiam serdecznieEmil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 10.04.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Z okazji Świąt życzymy Wszystkim Słońca, szczęścia, pomyślności, w pierwsze święto dużo gości, w drugie święto dużo wody to dla zdrowia i urody! Mnóstwo jajek kolorowych, świąt wesołych oraz zdrowych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 06.05.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 ale ucichło na forum Co porabiacie, jak Wasze Adasie? Nam pogoda szyki popsuła i przez to budowa stanęła. W poniedziałek ekipa miała zaizolować ławy fundamentowe, a potem zabrać się za prace murarskie. Materiał na budowie jest, a z nieba kapie deszcz i niewiele chłopaki mogą zrobić Ale jedna dobra wiadomość – Mam już prąd na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackd 06.05.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 ucichlo bo wszyscy zarobieni sa przy budowie adasia oczywiscie u nas zaczely sie stropy - i zabawy z podciagami. majster krecil belki przez dwa dni - nie mialem pojecia ze tam tyle drutow potrzeba. no i mamy zrobiony projekt zastepczy bo zdecydowalismy sie na zabudowe tarasu nad garazem ale czekamy az sie pogoda pogorszy zeby zaniesc do starostwa, bo to znowu trzeba bedzie czekac pozdruuufffka dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo-młodszy 21.05.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 hej wszystkim Adasiowiczom Jak tam budowanie :)Podziwiam fotki i proszę o jeszcze Ja zaczynam pomalutku. Na razie doprowadziłem wodę do działki i w przyszłym tygodniu chcę tyczyć fundamenty ale mam dylemata może coś poradzicie !! W projekcie zagospodarowania przeszczennego mam wpisane ze odległość od przodu 5 metrów !! No i tu sie zaczyna dylemat. A do jakiego miejsca liczyć: czy to bedzie sciana frontowa na parterze czy moze 5 metrów do wystającej kostki z przodu na piętrze ? Jak myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackd 22.05.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 budynki po geodezyjnemu mierzy sie na wysokości 1,4 - wiec chyba tak bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 24.05.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Nieprzekraczalna linia zabudowy jest interpretowana w każdym PINB inaczej. Też mieliśmy wątpliwości i co ciekawe projektantka i kierownik budowy mieli inne zdanie co do tego. Oboje zaproponowali, abym przed tyczeniem budynku udała się z projektem do PINB w celu wyjaśnienia tego zagadnienia. Okazało się, iż w Goleniowie liczą tą odległość od lica budynku, a nie od lukarny. W innych regionach biorą natomiast pod uwagę wysunięcie parteru. Dlatego najbezpieczniej będzie, jak dowiesz się w swoim rejonie jak urzędnicy do tego podchodzą, gdyż na końcu oni będą odbierali ten budynek. A co do budowy. U nas niedługo będzie stan zero. Ławy wylane, bloczki fundamentowe prawie położone. Ekipa będzie zabierać się za izolacje fundamentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackd 24.05.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Agnieszka&Przemko to sciany za dwa tygodnie beda gotowe i mam nadzieje ze wrzucicie jakies zdjecia. A podjeliscie juz decyzje na 100% z czego budujecie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 24.05.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Oj chciałabym, aby ściany tak szybko "urosły" Miło się patrzy, jak z łąki zrobił się plac budowy i ciągle coś się zmienia. My zdecydowaliśmy się na Ytonga i Silkę. Od samego początku nastawiliśmy się na te materiały. Projektantka i kierownik poparli nasz wybór. Wykonawca też był zadowolony, że będzie z tego budował Dodatkowo w naszej hurtowni jest promocja na te materiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 26.05.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 mam nadzieje ze wrzucicie jakies zdjecia Zamierzam powrzucać zdjęcia z budowy i nawet w tym celu założyłam dziennk budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo-młodszy 27.05.2009 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Okazało się, iż w Goleniowie liczą tą odległość od lica budynku, a nie od lukarny. no to podobnie jest w Grodzisku Właśnie wróciłem ze starostwa i również okazało się ze liczą budynek do lica budynku a nie lukarny która wystaje, ale dla pewności napiszę pisemko bo co na piśmie to na piśmie 2 tygodnie mnie nie zbawi a zawsze spokojnie będzie można spac !! A ja z żonka kupiliśmy garaż 3x5 z blachy ocynkowej Pomalutku brniemy do przodu bo priorytety nam sie pozmieniały odkąd pojawił sie w brzuszku mały następca rodu - hhhihi będę tatusiem Pozdrosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 27.05.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 A ja z żonka kupiliśmy garaż 3x5 z blachy ocynkowej Pomalutku brniemy do przodu bo priorytety nam sie pozmieniały odkąd pojawił sie w brzuszku mały następca rodu - hhhihi będę tatusiem Pozdrosy Cieszę się, że rozwiały się Wasze wątpliwości co do linii zabudowy. My też mamy garaż, jako pierwszą „budowlę” na działce, ale nasz kierbud śmieje się, że to nie garaż, a zaplecze gospodarcze A swoją drogą - gratulacje tatusiu Musisz teraz dbać o żonkę i następcę. Czekam na relację Waszych zmagań z „Adasiem”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackd 27.05.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Agnieszka&Przemko Zamierzam powrzucać zdjęcia z budowy i nawet w tym celu założyłam dziennk budowy Świetny dziennik i bardzo szczegółowy - zapewne przyda się wszystkim, którzy startują, a w dalszej części jak tak dalej będzie prowadzony - niejeden majster z niego skorzysta pozdrawiam i dużo sukcesów życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawietz 27.05.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Też zdecydowałem się na ten projekt bo jest dość ciekawy jeśli chodzi o rozkład pomieszczeń i funkcjonalnąDzisiaj do mnie dotarł i jestem załamany jego jakością...Niezgodności w opisach... raz piszą o bloczkach 400 raz 600... Projekt instalacji sanitarnej woła o pomste do nieba.. bo wynika z niego że w wiatrołapie ma iść na zewnątrz ściany rura kanalizacyjna.. - fakt tu mozna zabudować... rura 75 mm zmieści sie w zrobionej wnęce w tej ścianie (tyle ze to ściana nośna) ale juz drugi pion 110mm w ściance karton gips na poddaszu 100mm sie nie zmieści!!! W konstrukcji dachu brak zaprojektowane wyprowadzenia odpowietrzenia kanalizacji ktora wg projektu tejże ma być.. Okna połaciewe dwa w łazience na górze... a w ofercie były symetrycznie po jednym po każdej ze stron lukarny.I jeszcze pare innych dziwnych rozwiązań. Jak poradziliście sobie z tymi problemami w waszych "Adasiach". Sczególnie interesuje mnie kwestia kanalizacji bo jakos sobie nie wyobrażam rur na widoku... Zastanawiam się też nad zbudowaniem scianek działowych na poddaszu z czegoś innego niż karton gips bo jakos do mnie nie przemawia... liche to strasznie. Pomysł z usunięciem balkonu jest interesujący.. czy przesuwaliście słupy nośne dachu czy zostły w tym samym miejscu? PozdrawiamKrawietz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 28.05.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Krawietz witamy w grupie adsiowiczów. Też zdecydowałem się na ten projekt bo jest dość ciekawy jeśli chodzi o rozkład pomieszczeń i funkcjonalną Dzisiaj do mnie dotarł i jestem załamany jego jakością... Niezgodności w opisach... raz piszą o bloczkach 400 raz 600... Niestety przy zakupie projektu typowego należy się liczyć z poprawkami, gdyż nie wszystko jest dopracowane. Okno balkonowe na taras nad garażem zostało zaprojektowane na schodach na piętro. Wychwyciła to nasza projektantka i dokonała stosownych zmian. Projekt instalacji sanitarnej woła o pomste do nieba.. bo wynika z niego że w wiatrołapie ma iść na zewnątrz ściany rura kanalizacyjna.. - fakt tu mozna zabudować... rura 75 mm zmieści sie w zrobionej wnęce w tej ścianie (tyle ze to ściana nośna) ale juz drugi pion 110mm w ściance karton gips na poddaszu 100mm sie nie zmieści!!! Co do instalacji wodnej - my już na etapie budowy bloczków fundamentowych zmieniliśmy jej położenie. Wodę doprowadzamy od tyłu przez garaż (a w zasadzie, przez drugie pomieszczenie gospodarcze). Nasza projektantka prowadzi nadzór autorski i na końcu wykona projekt powykonawczy, aby wszystko grało Zastanawiam się też nad zbudowaniem scianek działowych na poddaszu z czegoś innego niż karton gips bo jakos do mnie nie przemawia... liche to strasznie. Ścianki z Gk też nam się nie podobały, ale aby to zmienić należałoby zmienić konstrukcję podciągów. Cała konstrukcja musiałaby być przeprojektowana, ale wszystko da się zrobić. Pomysł z usunięciem balkonu jest interesujący.. czy przesuwaliście słupy nośne dachu czy zostły w tym samym miejscu? Przy wysunięciu lukarny nie trzeba zmieniać konstrukcji dachu. Zmieniliśmy strop żelbetowy na Teriva nad pokojem dziennym. Dzięki temu zlikwidowaliśmy sufit podwieszany, który jest w projekcie i ma ukryć nierówności. Słupy nośne dachu zostały w tym samym miejscu. Pozdrawiam Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 28.05.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Świetny dziennik i bardzo szczegółowy - zapewne przyda się wszystkim, którzy startują, a w dalszej części jak tak dalej będzie prowadzony - niejeden majster z niego skorzysta pozdrawiam i dużo sukcesów życzę Dziękuję Zapraszam także do wpisywania komentarzy. Na pewno masz ciekawe przemyślenia na temat budowy adasia, bo widziałam, że mury strzelają do nieba. Każda uwaga jest godna przemyślenia Również życzę sukcesów i czekam na dalsze wpisy w dzienniku Waszego adasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawietz 28.05.2009 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Co do instalacji wodnej - my już na etapie budowy bloczków fundamentowych zmieniliśmy jej położenie. Wodę doprowadzamy od tyłu przez garaż (a w zasadzie, przez drugie pomieszczenie gospodarcze). Nasza projektantka prowadzi nadzór autorski i na końcu wykona projekt powykonawczy, aby wszystko grało Dojście wody z wodociągu będe miał z przodu domu wiec raczej zostawie tak jak jest. Za to kanalizacji nie ma więc planuje oczyszczalnie przydomową za garażem wiec piony kanalizacyjne idą do zmiany.. Ścianki z Gk też nam się nie podobały, ale aby to zmienić należałoby zmienić konstrukcję podciągów. Cała konstrukcja musiałaby być przeprojektowana, ale wszystko da się zrobić. No to będzie miał architekt robote. Jeszcze nie wiem w jakim zakresie ale napewno ściany łazienki chce zrobić murowane. Przy wysunięciu lukarny nie trzeba zmieniać konstrukcji dachu. Zmieniliśmy strop żelbetowy na Teriva nad pokojem dziennym. Dzięki temu zlikwidowaliśmy sufit podwieszany, który jest w projekcie i ma ukryć nierówności. Słupy nośne dachu zostały w tym samym miejscu. Strop pewnie też zmienie bo sufit podwieszany również mi się nie widzi. Zastanawiam sie tylko czy strop nie bedzie pękac tak jak to ma miejsce w mieszkaniach w blokach gdzie strop jest z ekermanów. Planuje też podnieść ścianke kolankową... jeden albo dwa bloczki. Inna sprawa ze wolałbym nie zmeniać powierzchni użytkowej projektowo bo sie nie załapie na "rodzine na swoim". A właśnie z czego budujecie i jaką ściane? Troche mi się ta jednowarstwówka nie podoba... Czy do waszego projektu był aneks o którym piszą w ofercie na stronie? Bo ja nie dostałem... Krawietz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 29.05.2009 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Dojście wody z wodociągu będe miał z przodu domu wiec raczej zostawie tak jak jest. Za to kanalizacji nie ma więc planuje oczyszczalnie przydomową za garażem wiec piony kanalizacyjne idą do zmiany.. Też zastanawiamy się nad przydomową oczyszczalnią, ale może nam się to nie udać, bo mamy małą działkę. No chyba, że w grę wejdzie wymiana gruntu. Na razie jednak dowiadujemy się, czy jest to u nas możliwe do wykonania. W projekcie mamy szambo do czasu podłączenia pod kanalizację, którą zrobi gmina. Pocieszające jest to, że gmina ma już prawomocne pozwolenia na realizację tego projektu. Strop pewnie też zmienie bo sufit podwieszany również mi się nie widzi. Zastanawiam sie tylko czy strop nie bedzie pękac tak jak to ma miejsce w mieszkaniach w blokach gdzie strop jest z ekermanów. Planuje też podnieść ścianke kolankową... jeden albo dwa bloczki. Inna sprawa ze wolałbym nie zmeniać powierzchni użytkowej projektowo bo sie nie załapie na "rodzine na swoim". No to architekt sporo będzie musiał się namęczyć. Podłoga nad pokojem dziennym w projekcie jest w części ze stropów teriva, a w części z żelbetu ze względu na balkon. My zamieniliśmy to tylko dlatego, że nie będziemy mieli tego balkonu i wysuwamy lukarnę do ściany budynku. Czy sufit będzie pękać jak w bloku? Na to pytanie powinien odpowiedzieć architekt. Na pewno, przy łączeniach terivy z żelbetem istnieje takie prawdopodobieństwo. Adaś po zmianach faktycznie przekracza wymaganą powierzchnię użytkową. A właśnie z czego budujecie i jaką ściane? Troche mi się ta jednowarstwówka nie podoba... Czy do waszego projektu był aneks o którym piszą w ofercie na stronie? Bo ja nie dostałem... Budujemy z Ytonga, ale ocieplamy budynek styropianem 12. Też jednowarstwówka nam się nie podobała. Aneks? My kupiliśmy projekt rok temu. Dosłali nam potem projekt instalacji rekuperatora - może o to chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawietz 29.05.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Budujemy z Ytonga, ale ocieplamy budynek styropianem 12. Też jednowarstwówka nam się nie podobała. Aneks? My kupiliśmy projekt rok temu. Dosłali nam potem projekt instalacji rekuperatora - może o to chodzi? No mnie tez mają dosłać... brakujące elementy. A co do Ytonga zostawiliście 36,5 czy 24 + styropian? Krawietz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts