blackd 29.05.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Budujemy z Ytonga, ale ocieplamy budynek styropianem 12. Też jednowarstwówka nam się nie podobała Nie załamujcie. Ja się naczytalem chyba ze 2 tygodnie co bedzie lepsze i doszedlem do wniosku .... ze nie wiem No i tak zdecydowalem sie na 36.5. No coz chyba zrobie tak ze zostawie jedna zime bez tynkow i jak bedzie zimno to przykleje jakis styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 01.06.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Nam doradzono, aby ocieplić ściany. Jakoś nam się nie chce wierzyć, żeby ściana jednowarstwowa była dobrym rozwiązaniem. Może i miałoby to rację bytu, jakby idealnie wszystko zostało wykonane, ale w życiu różnie bywa. Na różnych forach różne rzeczy piszą, ale …. Na razie za namową projektantki i kierownika budowy mamy zapis o dociepleniu ścian styropianem. Co będzie dalej – zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo-młodszy 04.06.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 A ja z żonka kupiliśmy garaż 3x5 z blachy ocynkowej Pomalutku brniemy do przodu bo priorytety nam sie pozmieniały odkąd pojawił sie w brzuszku mały następca rodu - hhhihi będę tatusiem Pozdrosy Cieszę się, że rozwiały się Wasze wątpliwości co do linii zabudowy. My też mamy garaż, jako pierwszą „budowlę” na działce, ale nasz kierbud śmieje się, że to nie garaż, a zaplecze gospodarcze A swoją drogą - gratulacje tatusiu Musisz teraz dbać o żonkę i następcę. Czekam na relację Waszych zmagań z „Adasiem”. witam ! Z zonką wystąpiliśmy z oficjalnym pismem - bo co papierek to papierek - PINB niebył już taki pewny i przekazał sprawę do Urzędu miasta jako do organu który wyznaczał ową linię. Nie wiem czy potrzebnie wywołałem lawinę ale na szczęście aż tak się mi nie spieszy.Ale przynajmniej będę spokojnie spał że domek dobrze postawiony - a ciekawe co grozi za przesunięcie Czytałem wasze zmagania z wodą masakra. Nam zajęło około 2 tygodni od papierków po kranik na działce. Fakt że do głównej magistrali było 25 metrów ale szybko poszło. Wodę podłączyłem sam tzn rury, zasuwę, zawory, licznik tylko wcinkę robiła ekipa MZK - zresztą i tak za to trzeba zapłacić więc poco się pocić. My mamy zamiar budować z ceramiki 25 (porotherm lub poroton) + styropian 15. Co do stropów nad garażem zmienię na terive I i chciałbym również nad salonem - może macie pomysł projekt by zerknąć jak to bezie wyglądać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackd 06.06.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Powiedzcie - jakie pokrycie dachowe planujecie na waszych Adasiach?Ja właśnie stoje przed dylematem co wybrać. Na razie jestem na etapie liczenia kosztów i wychodzi mi że blacha wcale nie bedzie tansza od cementowej dachowki. nie wiem tylko jak z cena robocizny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 16.06.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Powiedzcie - jakie pokrycie dachowe planujecie na waszych Adasiach? Ja właśnie stoje przed dylematem co wybrać. Na razie jestem na etapie liczenia kosztów i wychodzi mi że blacha wcale nie bedzie tansza od cementowej dachowki. nie wiem tylko jak z cena robocizny... Witaj. Dawno mnie nie było Z pokryciem dachowym zawsze jest dylemat, kiedy zaczyna brakować kasy. My zdecydowaliśmy się na dachówkę ceramiczną i nawet kolor wybraliśmy. Blacha może i jest tańsza, ale .... nasz Adaś będzie miał czarny dach Nie potrafię sobie wyobrazić naszego domku z położoną blachą Mamy wykonawcę, który wykona nam domek aż po dach, ale na razie o kosztach położenia dachówki nie rozmawiamy. Prace idą etapami i wtedy dogadujemy się co do cen. Nie wiem, jakie są różnice w kosztach dotyczących położenia blachy i dachówki. Poszperaj na forach - na pewno pojawia się tam temat co jest tańsze i o ile oraz ile wykonawcy sobie liczą za konkretne roboty Ale muszę się pochwalić - mamy już stan zero i dziś jadę na spotkanie z wykonawcą i dostawcą materiałów, aby obgadać temat stawiania ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 16.06.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Co do stropów nad garażem zmienię na terive I i chciałbym również nad salonem - może macie pomysł projekt by zerknąć jak to bezie wyglądać. Pozdrawiam My nad garażem pozostawiliśmy płytę żelbetową, a co do zmiany stropu nad salonem, to obgadaj ten temat z projektantem. U nas zmiana została dokonana, gdyż nie będziemy mieli balkonu, a płyty w projekcie właśnie go podtrzymują i na pewno będzie to inne rozwiązania niż nasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo-młodszy 27.07.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 witam po długiej przerwie My z żonką do dziś niedowidzieliśmy się jak mamy postawić domek;/ PINB odsyłał nas do UM jako organu wydającego plan zagospodarowania przestrzennego, a ci do wydziału budownictwa i architektury albo do PINB-u. Mam dosyć braku kompetencji niektórych urzędników i buduje tak jak chce Niech któryś tylko się odezwie to go ..... pod fundament Mam pytanko ile płaciliście (o ile to nie tajemnica) za tyczenie adasia, a moze ktoś tyczył sam i tylko za pieczęć i wpis do księgi płacił proszę o info dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 31.07.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 My za tyczenie płaciliśmy 500 zł, ale ceny są różne. W PINB poprosiłam o listę uprawnionych geodetów i wykonałam kilka telefonów. Na początku mieliśmy wtopę ze złośliwym geodetą, ale potem jakoś się poukładało. Wybraliśmy geodetkę, która zajmuje się kompleksowo naszą działeczką od wtórnika do celów projektowych po odbiór geodezyjny budynku. Ustaliliśmy, że te 500 zł to będzie za tyczenie i odbiór. Sama próbowałam tyczyć budynek i wszystko było fajnie, ale jak wezwaliśmy geodetkę to okazało się, że nie jest tak idealnie. Chodziłam, mierzyłam i sznurkiem zaznaczałam, ale nie miałam fachowego sprzętu Jeden telefon, umówiony termin, zakupione paliki i deski do tyczenia (ilość podana przez geodetę) i budynek został fachowo wytyczony - sztachetki z gwoździami stanęły. Na końcu dostaliśmy wyrys z naniesionymi punktami. Geodeta wpisał wytyczenie punktów, a kierbud dopisał o wytyczeniu budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kafibart 06.08.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 witam!bardzo nam przypadł do gustu projekt adas i jesteśmy zdecydowani, żeby własnie ten domek zacząć budować na wiosnę.mamy jednak kilka zmian do przeprowadzenia. Jakoże macie już doświadczenie w budowie tego domku, może doradzicie nam czy nasze zmiany dadza się przeprowadzić i czy mają sens. 1. zabudowanie tarasu - stworzenie tam duzego pokoju z garderobą (nad garażem dwustanowiskowym)2. polączenie gabinetu z salonem (ew. wstawienie dużych drzwi przesuwanych)3. zrezygnowanie z drzwi do gabinetu od strony przedpokoju i przesunięcie schodów, tak, żeby w jednym ciągu mozna było wejść do góry i dodać tam kawałek podłogi, aby móc wejść do pokoju nad garażem bezpośrednio z przepokoju (a nie z innego pokoju jak to jest w projekcie ADAŚII) ogólnie rzuty przedstawiały by się wówczas tak:http://bpk.nazwa.pl/adas/adas_parter.jpghttp://bpk.nazwa.pl/adas/adas_poddasze.jpg ktos może próbował w ten sposób zmieniać projekt? czy takie zmiany są do zrobienia? będę wdzięczna za podpowiedzi jak równiez chetnie będę się dzieliła tymi wszystkimi informacjami, które nabędę podczas realizacji. pozdrawiam wszystkich budowniczych adasia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 07.08.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Witaj kafibart. Rozwiązanie Waszego Adasia jest ciekawe. Na temat zmian dotyczących schodów musicie porozmawiać z projektantem. Będzie się to wiązało z przeprojektowaniem stropu i On wam udzieli informacji, czy da radę to wykonać. Może też podpowie jakieś inne rozwiązania, które przypadną Wam do gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anmark 24.09.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 witam serdecznie kupię projekt Adaś z pozwoleniem na przerobienie projektu, proszę pisać na maila [email protected] pozdrawiam Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anmark 28.09.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Witajcie, czy ma ktoś projekt ADAŚ do sprzedania?Jeśli tak to proszę o kontakt na maila: [email protected] dziękuję pozdrawiam Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 10.10.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Adasiowe forum zamarło. Jak tam Wasze Adasie? Nasz w tej chwili czeka na dach. Szczegółowe relacje ze zdjęciami powoli zaczynam umieszczać w dzienniku budowy. Postaram się to zrobić w miarę sprawnie, ale jak to podczas budowy bywa - często nie ma na to czasu Nadmienię jeszcze, że w projekcie wychwyciliśmy jeszcze kilka błędów np. źle zaznaczona na rysunkach długość prętów stalowych do podciągów oraz w wyliczeniu drewna też jest błąd w ilości i długości. Poprawne dane do więźby są zaznaczone na rysunkach. Piękne okono w lukarnie - trzy skrzydła (na podaszu) to też małe nieporozumienie. Trzeba rozwiązać problem ścianki działowej, bo dwa skrzydła są w jednym pokoju, a jedno w drugim i ścianka działowa jak powstanie, to się okna nie otworzą. Jeżeli macie jakieś uwagi lub dokonaliście jakiś zmian - podzielcie się tym. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackd 19.10.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Zamarło bo wszyscy czekalismy na wpisy w waszym dzienniku . Szybko wam poszło jak juz czekacie na dach. Co do błędu w projekcie to jest ich faktycznie cala masa. Z tym oknem nie ma wielkiego problemu. Panowie od okien dali szeroką listwe maskujaca i wyglada to tak http://asiaimarcin.mojabudowa.pl/pliki/asiaimarcin/image/okna1.jpg Pozdrowienia dla "adasiowiczow" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawietz 19.10.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 No ja mam już pozwolenie na budowe...Teraz jeszcze jakiś kredyt i moze sie uda w listopadzie jak pogoda pozwoli fundamenty zrobić...Ekipa czeka w gotowości... Krawietz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 22.10.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Co do błędu w projekcie to jest ich faktycznie cala masa. Z tym oknem nie ma wielkiego problemu. Panowie od okien dali szeroką listwe maskujaca Niezły pomysł. My postanowiliśmy jednak je przemurować, co ekipa nam wykonała. Ponadto postanowiliśmy zrobić u góry murowane ścianki działowe, a nie z płyty Gk i zwykłe okna. Dlatego takie rozwiązanie w naszym przypadku jest korzystne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 22.10.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 No ja mam już pozwolenie na budowe... Teraz jeszcze jakiś kredyt i moze sie uda w listopadzie jak pogoda pozwoli fundamenty zrobić... Ekipa czeka w gotowości... Krawietz Gratulacje !!! Macie Pnb i ekipę - to już sukces. Będziemy czekać na Wasze relacje z placu budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zanuska 01.11.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Witam wszystkich,my z mężem chcielibyśmy wykonać bliźniaka z 2 Adasiów. Czy ktoś na Forum robił takie zmiany w projekcie? Jeśli tak, to chętnie zaciągnęłabym rad i informacji jakie zaistniały podczas projektowania. Poszukuję dobrego i niedrogiego Architekta który dokona kilka zmian w projekcie Adasia, czy ktoś mógłby mi polecić kogoś zaufanego, najlepiej kogoś kto pracował nad tym projektem już wcześniej... A może ktoś ma gotowy projekt do sprzedania? [email protected] pozdrawiam, AnnaK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulatomczyk 04.02.2010 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Witam wszystkich, Zamierzamy budować projekt Adaś http://www.domfort.eu/projekt,adas,528.htm# CZy ktoś wybudował już może taki domek lub jest w trakcie budowy i mógłby nam powiedzieć z jakimi kosztami w przypadku budowy tego domku trzeba się liczyć? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mena87 15.08.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Odnawiam wątek czy ktoś jeszcze buduje adasia?? i na jakim etapie jesteście , bardzo podoba mi sie ten projekt i zagłębiam wiedzę w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts