bogdik 17.04.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Stoę przed dylematem ,który z tych pieców zakupić.Mam nowy dom 160 m2 bardzo dobrze ocieplony(sciany belit 40 + 8 cm styropianu poddasze 25 cm wełny na skosach i 35 cm na płaskim), podpiwniczony (między parterem a piwnicą 6 cm styropianu).Wyliczone w projekcie zapotrebowanie na ciepło wraz z ogrzewaniem wody wynosi 14 kW przy założeniu braku ocieplenia ścian domu.Sprzredawcy w hurtownach a także przedstawiciel klimosza sugeruą zakup 25kw .Ja podchdzę do tego trochę sceptyczne , gdyż czytałem ,że PRZEWYMIAROWANIE PIECA znaczni pogarsza jego sprawność ,a dodatkowo cała moja rodzina lubi temperaturę 19- 20 stopni.Z drugiej strony przypuszczam , że model 15 kW wyprodukowano chyba trochę na siłę (popyt), imoże on być sporo gorszy od 25 kw.Przedstawiciel handlowy mówił ,że oba modele mają ten sam palnik ,a rożnią się jedynie usytułowaniem płomieniówki ,wymiennik w modelu 15 kW JEST MNIEJSZY I KRUTSZY ,co wg mnie może prowadzić do mniejszej sprawności. Proszę ,doradźcie co wybrać i może ktoś śię wypowie na temat SPRAWNOŚCI obu modeli ze wzgłędu na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ortolin 18.04.2008 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Ja bym wzial 15kw plus spory bufor, ladujesz bufor pelna moca i przychodzisz w stan podtrzymania do czasu kiedy bufor sie oprozni. Te 14kw obliczone to wartosc ekstemalna, dla -16 (-18) stopni, w zaleznosci od strefy klimatycznej. A taka temperatura jest kilka dni w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdik 10.05.2008 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Jestem już posiadaczem pieca ling duo 15 kw. Muszę stwierdzić z przykrością,że w żadnym miejscu ,o zgrozo, nawet na stronie producenta(Klimosz) nie zamieszczono prawdziwego zdęcia tego kotła.Prosiłem sprzedawcę o jakieś zdęcie , ale okazało się ,że klimosz takiego nie posiada więc kupiłem kota w worku na podstawie opisu jakiego mojemu sprzedawcy udzielił producent.Okazało się ,że piec posiada dwoje a nie troje otwieranych drzwiczek oraz mniej płomieniówek niż ling duo 25 kw.Bardzo nieprzyjemnie zaskoczył mnie fakt braku nóżek lub jakiejkolwiek solidnej podstawy pieca.Cały kocioł o masie około 300 kg opiera się na dwu paskach blachy o wysokości 20mm i grubości 4 mm powstałych z nieobcętych do końca scian zewnętrznych przedniej i tylnej.Bardzo obawiam się transportu tak wykonanego kotła do piwnicy po schodach ,gdyż myślę , że przesunięcie po takiej konstrukcji po posadzce betonwej moze doprowadzić do zgięcia w najlepszym razie tych prowizorycznych pasków .Przy braku szczęścia można chyba doprowadzić do naruszenia konstrukcji spawu i uszkodzenia SZCZELNOŚCI pieca .Z ciekawości sprawdzałem jak wyglądają podsawy kotłów innych producentów i muszę stwierdzić ,że są bardzo solidne w porównaniu z ling duo 15 kw .Jestem więc rozżalony,bo czytałem dobre opinie o tych kotłach a tu taki kwiatek.Jest to nauczka aby wzystko dokładnie obejrzeć przed zakupem by nie mieć potem pretensji ,że się kupiło kota w worku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zulaga 14.09.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Witam serdecznie!Prosił bym użytkowników, którzy zakupili Linga w wersji 15 kw z palnikiem do spalania miału o podzielenie się swoją opinią o tym kotle.Ja także stoje przed trudną decyzją wyboru kotła, mam dom o podobnych parametrach 114 m2 + piwnica i 15kw by mnie urządzało. Biore też pod uwagę inne kociołki tzn Kostrzewa fuzzy logic 15kwDziubarczyk MODEL KWM_SGR 19kw secom SKAM-P Premium 25 (z palinkiem BRUCER) ALE TEN TO JUŻ PEWNIE ZA DUŻY Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kj7j 19.02.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Pozdrawiam serdecznie koleżankę , widzę że budujesz identyczny dom jak ja i tez stoisz przed wyborem kotła.Ja do swojego raczej kupię z firmy Dziubarczyk.Napisz czy dokonałaś juz wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIASKI 20.02.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Do bogdikMam pytanko do pana jak ten kocioł sie sprawuje i czy sa jakies problemy z tym kotłem, czy jest pan z niego zadowolony?.Ja obecnie przymiezam sie do zakupu tego kotła z zamiarem palenia w nim mialem a czasami drewnem. Prosze o informacjie. Dziekuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdik 21.02.2009 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 piec sprawuje sie dość dobrze ,ale ja palę ekogroszkiem i mam zwykłą retortę więc nie mogę spalać miału.NA razie nie mieszkam jeszcze na stałe więc pałę aby tylko lekko podgrzać dom.Rozpaliłem 18 grudnia i przy temp średniej w domu około 15 stopni piec spala obecnie około 8kg ekogroszku.Na początku paliłem kilka razy drewnem i papierami.Wydaje się ,ze wprzypadku spalania drewna piec jest też dość ekonomiczny.Piec dobrze współpracuje z regulatorem pokojowym. Jak wiadomo piec posiada dwoje drzwiczek.Upraszcza to niewątpliwie konstrukcję ,ale przy dokładaniu drewna powoduje,że dym wyciągany jest do kotłownii więc przykladanie drewna wiąże się z zadymieniem i zabrudzeniem .Sądzę ,że ling duo 25 kw może być pozbawiony tej wady ze względu na trzecie drzwiczki,ale musiał by się wypowiedzieć ktoś z użytkowników by to potwirdzic napewno.Widzę ,ze moc 15 kw zupełnie wystarcza do ogrzania mojego domu mimo ,ze nie ma jeszcze styropianu na ścianach zewnętrznych.Slabym punktem wykonania pieca jest niewątpliwie brak izolacji od spodu pieca co powoduje straty ciepla .TRZEBA TO NIWĄTPLIWIE POPRAWIAĆ WE WLASNYM ZAKRESIE.Brak też jest jakiego kolwiek regulatora ciągu na czopuchu ,co przy dużym cągu kominowym szczególnie w mróz może powodować znaczne straty ciepła .ja dokupiłem taki szyber od kominka i zdaje on dobrze egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdik 21.02.2009 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Dodam ,że piec mój wyposażony jest w regulator estyma z pogodówką.Oprogramowanie regulatora jeśli chodzi o funkcje dobre ,ale jeśli chodzi o przejrzystośc i łatwośc dotarcia do poszczeólnych parametrów to porażka. Zawleczkę fabryczną lepiej od razu zastąpić odpowidniej grubości gwozdziem,aby uniknąć nerwów od razu na poczatku pracy z piecem.Można się takze zdenerwować wkrętami w pojemniku zasypowym ,które są za długie(wystają ze dwa cm i powodują ,że prawie każde zasypanie węgla kończy się podarciem worka i można się też o nie skaleczyć).JAK Już wspomnałem izolacja cieplna jest dość slaba ogólnie a od spodu wogóle jej nie ma. Izolację można poprawić we własnym zakresie i inne niedoróbki też.Jeśli chodzi o czyszczenie i dobre spalanie piec nie sprawia kłopotów i sprawia wrażenie konstrukcj dość przemyślanej i niezawodnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIASKI 22.02.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 DO bogdik DZIEKUJE BARDZO ZA INFORMACJIE DUŻO MI TO POMOGŁO W PODIECIU DECYZJI. ZAPEWNE GO KUPIE. POZDRAWIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitka1719504919 28.04.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Witam Też jestem zainteresowana kotłem LING DUO 15kW, mój domek będzie mieć 136m2, 20cm styropianu, szukam oszczędnego i solidnego kociołka z podajnikiem, na którym od czasu do czasu można byłoby spalać drewno. Do bogdaik:czy można prosić o jakieś zdjęcia tego kociołka? Zastanawiam się również, gdzie kupić? Czy przez internet np. http://www.fuego.pl/Moc_do_15_kW_idc=5_44_78.html, czy musi to być u autoryzowanego przedstawiciela handlowego firmy Klimosz?Chodzi mi o to żeby nie stracić gwarancji, bo z tego co czytałam to musi być pieczątka sprzedawcy na karcie gwarancyjnej, później pieczątka i podpis instalatora, a na końcu musi być wpis serwisanta odnośnie pierwszego uruchomienia.Jak to było u was? Czy trzeba te wszystkie warunki spełnić?Bo ja mam wujka, który by mi zrobił instalacje, ale uprawnień nie ma co wtedy? dziękuję za wszelkie informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetton 08.05.2009 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Niech robi instalacje a papiery jak to w życiu da się załatwić od hydraulika z uprawnieniami. Tyle że będziesz musiała mu zapłacić myśle 300 - 400 zł za podpisanie papierów i po problemie. Jeśli chodzi o ten piec to sam go kupiłem jednak jeszcze nie przyjechał i czekam na niego. Co do kupowania z internetu itp musiszy zapytać konkretnie tego od kogo go kupisz czy przyjedzie na pierwsze uruchomienie i czy będzie go serwisował no i oczywiście ile za to będzie pobierał opłat bo w Polsce nie ma nic za darmo. Pozdrawiam podlasie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitka1719504919 09.05.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 Dzięki wielkie zetton, daj znać jak się będzie sprawował piecyk, bo mi będzie potrzebny dopiero na jesień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts