MST 18.04.2008 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Co sądzicie o cenie za fundament jak poniżej (sama robocizna): 1. Pow zabudowy ok 160 m2, dom niepodpiwniczony2. Fundament nie schodkowy na terenie z minimalnym spadkiem, podłoże nieproblematyczne3. Robiony porządnie, żadnym patentów w stylu wykop, folia i sru beton do dziury. Ławy fundamentowe izolowane i zbrojone. Na to szalunek z desek, zbrojenie fundamentu + zbrojenie ścian fundamentowych i beton B20 z pompy. Izolacja wewnetrzna i zewnetrzna scian, zasyp, izolacja, zbrojenie płyty i lanie plyty 10 cm na calej powierzchni. Co sądzicie o cenie 31 tys za taką usługę - jest to sama robocizna.Materiały i koparkę załatwiałem i płaciłem sam. Bez drenażu opaskowego. Okolice Krakowa. Proszę o wypowiedzi Forumowiczów z ich cenami z tego sezonu, względnie 2007. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 18.04.2008 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 cena jak dla mnie kosmos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barteks31 18.04.2008 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 mnie tez się wydaje że drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wia01 18.04.2008 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Ja za całą budowę domu parterowego 150 m mam ustaloną cenę 30 tyś ( stan surowy otwarty, więc fundament,ściany,strop i cały dach )więc taka kwota za fundament jest kosmicznie wygórowaną.Cena na 2008 -teraz zaczęłam budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 18.04.2008 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Kosmos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 18.04.2008 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 ile dni i ilu ludzi będzie to robić ?Rozumiem że nie ma cięzkich prac typu kopanie ręczne i kręcenie betonuna budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MST 18.04.2008 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 3-4 osoby. Beton z betoniarni z pompa, malo kopania recznego. Robota byla robiona 3,5 tyg z sobotami po 10 h dziennie ile dni i ilu ludzi będzie to robić ? Rozumiem że nie ma cięzkich prac typu kopanie ręczne i kręcenie betonu na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 18.04.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Kraków .Dom podpiwniczony częsciowo 11,5mX9,5 m.Drenaż ,ocieplenie itd itd,cześciowe podpiwniczenie -robocizna 13 tyś .To samo (wtedy nie wiedziłam ze bedzie piwnica)Tylo zasypanie i zagęszczenie bez hudzika 7,5 tys. Mówia ze i tak przepłaciłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MST 18.04.2008 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 a czy roboty wykonywala firma czy tez byla to praca wykonywana przez ekipe utowrzona na potrzeby budowy? Kraków .Dom podpiwniczony częsciowo 11,5mX9,5 m.Drenaż ,ocieplenie itd itd,cześciowe podpiwniczenie -robocizna 13 tyś .To samo (wtedy nie wiedziłam ze bedzie piwnica)Tylo zasypanie i zagęszczenie bez hudzika 7,5 tys. Mówia ze i tak przepłaciłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajur 18.04.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Mój sąsiad dostał wycenę tydzień temu. Warszawa, ok. 160 m2 pow. zabudowy, mała piwniczka pod schodami - 10 m2, kanał w garażu - łącznie robocizna - 12 tys. złAjur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monis 18.04.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Jak dla mnie też kosmos. Ja płacę 40 tys za stan otwarty. Wcześniej dostałam wycenę od innej ekipna sam fundament 10 tys (ze zbrojeniem, izolacją itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 18.04.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 a czy roboty wykonywala firma czy tez byla to praca wykonywana przez ekipe utowrzona na potrzeby budowy? Kraków .Dom podpiwniczony częsciowo 11,5mX9,5 m.Drenaż ,ocieplenie itd itd,cześciowe podpiwniczenie -robocizna 13 tyś .To samo (wtedy nie wiedziłam ze bedzie piwnica)Tylo zasypanie i zagęszczenie bez hudzika 7,5 tys. Mówia ze i tak przepłaciłam Firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 18.04.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 ławy schodowe ,kapara w moim zakresie ,materiały zamawialiśmy wspólnie (w zalezności kto miał taniej )Umowe podpisuja nawet sami o nia prosza Robotników raz 8 na budowe raz 4 ..w zalezności co było do roboty .Ogolnie jestem zadowolona (jeszcze jak podeschnie maja drenaż zrobic i ocieplenie )Myśle ze z ta formą zrobie parter i strop ,bo reszta jakoś juz zadrogo u nich wychodzi A co nas zdziwiło ze sprzataja po sobie i jak na innej budowie brakło im 2 stepli i 1 deski to podeszli zapytać czy mogą porzyczyc he he ostatnio widze ze je oddali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beba 18.04.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Nam wykonanie stanu zero zabrało 20.000 zł. Dużo pracy własnej, a murarze za postawienie ścian fundamentowych wzięli 2.400 zł. Tak więc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HORACJUSZ 18.04.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Kosmiczna cena!! Od nas za wymurowanie ścian fundamentowych dwóch gości wzięło dwa tysiące, ławy wylewałem sam. Za trzydzieści prawie cały dom mozna wymurować(robocizna) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 18.04.2008 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Kosmiczna cena!! Od nas za wymurowanie ścian fundamentowych dwóch gości wzięło dwa tysiące, ławy wylewałem sam. Za trzydzieści prawie cały dom mozna wymurować(robocizna) Pzdr No nawet za darmo mozna cały dom wymórowac ..pod warunkiem ze sie to zrobi samemu .. Ta takto niestety płac i płacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coquelicot 18.04.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Za stan zero (prace ziemne, ławy, ściany fundamentowe, chudziak z rozprowadzeniem kanalizy) zapłaciłem 10 tys. za robociznę. 31 tys. netto to moja robocizna za kompletny stan surtowy otwarty (w tym więźba i schody wewn.). Budowa pod Warszawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kangurka 18.04.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 My też zapłaciliśmy 10tys. za stan "0" - od wykopania fundamentów po betonową płytę parteru. Pow. zabudowy ok.150m2, dom niepodpiwniczony, kanał w garażu + dodatkowo fundament schodów zew. U nas robiła ekipa, ale tylko ławy były wylewane betonem B20 z pompy w folię, uparliśmy się na posadowienie ław na -1,20m. Ściany fundamentowe z bloczków + dysperbit, od zewnątrz też dysperbit, styrodur, klej i folia kubełkowa. Nie rozumiem, dlaczego MSI nie podoba się rozwiązanie z folią i ławą wylewaną w ten sposób? A jak inaczej jest lepiej? : 3. Robiony porządnie, żadnym patentów w stylu wykop, folia i sru beton do dziury. Ławy fundamentowe izolowane i zbrojone. Na to szalunek z desek, zbrojenie fundamentu + zbrojenie ścian fundamentowych i beton B20 z pompy. Izolacja wewnetrzna i zewnetrzna scian, zasyp, izolacja, zbrojenie płyty i lanie plyty 10 cm na calej powierzchni A cena 31 tys. za robociznę....no cóż, bez komentarza . Chyba, że MSI nie napisał, że teren jest na skarpie, albo jest wysoki poziom wody gruntowej, albo grunty są nienośne (iły , torfy, namuły) albo działka leży w obszarze szkód górniczych... Na normalnej działce bez problemów geotechnicznych i wody cena za stan zero nie powinna przekroczyć 10 tys. za ten metraż obiektu. Aha, i połowę rzeczy z tego zestawienia MSI można wyrzucić. Po prostu według mnie wszystko jest mocno "przedobrzone" czyli rodzi dodatkowe, niepotrzebne koszty...A inwestor, no cóż, nie musi się na tym znać, wystarczy, że majster ma odpowiednią zdolność przekonywania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka-jonek 18.04.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Dzisiaj zapłaciliśmy za stan zero - 15 000. Budujemy na terenie górniczym (III kategoria szkód), myślę, że zrobiony porządnie, pow. zabudowy 153m.aka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MST 19.04.2008 04:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Chyba, że MSI nie napisał, że teren jest na skarpie, albo jest wysoki poziom wody gruntowej, albo grunty są nienośne (iły , torfy, namuły) albo działka leży w obszarze szkód górniczych... Napisał. Żadnych skarp i anormalnego podłoża. Szkód górniczych też brak, chyba, ze liczyc krety i nornice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts