Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FUNDAMENTY - za ile w sezonie 2008 ?

MST

Recommended Posts

Co sądzicie o cenie za fundament jak poniżej (sama robocizna):

1. Pow zabudowy ok 160 m2, dom niepodpiwniczony

2. Fundament nie schodkowy na terenie z minimalnym spadkiem, podłoże nieproblematyczne

3. Robiony porządnie, żadnym patentów w stylu wykop, folia i sru beton do dziury. Ławy fundamentowe izolowane i zbrojone. Na to szalunek z desek, zbrojenie fundamentu + zbrojenie ścian fundamentowych i beton B20 z pompy. Izolacja wewnetrzna i zewnetrzna scian, zasyp, izolacja, zbrojenie płyty i lanie plyty 10 cm na calej powierzchni.

Co sądzicie o cenie 31 tys za taką usługę - jest to sama robocizna.

Materiały i koparkę załatwiałem i płaciłem sam. Bez drenażu opaskowego. Okolice Krakowa.

Proszę o wypowiedzi Forumowiczów z ich cenami z tego sezonu, względnie 2007.

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a czy roboty wykonywala firma czy tez byla to praca wykonywana przez ekipe utowrzona na potrzeby budowy?

Kraków .Dom podpiwniczony częsciowo 11,5mX9,5 m.Drenaż ,ocieplenie itd itd,cześciowe podpiwniczenie -robocizna 13 tyś .To samo (wtedy nie wiedziłam ze bedzie piwnica)Tylo zasypanie i zagęszczenie bez hudzika 7,5 tys.

Mówia ze i tak przepłaciłam :(

a czy roboty wykonywala firma czy tez byla to praca wykonywana przez ekipe utowrzona na potrzeby budowy?

Kraków .Dom podpiwniczony częsciowo 11,5mX9,5 m.Drenaż ,ocieplenie itd itd,cześciowe podpiwniczenie -robocizna 13 tyś .To samo (wtedy nie wiedziłam ze bedzie piwnica)Tylo zasypanie i zagęszczenie bez hudzika 7,5 tys.

Mówia ze i tak przepłaciłam :(

Firma :D

ławy schodowe ,kapara w moim zakresie ,materiały zamawialiśmy wspólnie (w zalezności kto miał taniej )Umowe podpisuja nawet sami o nia prosza

Robotników raz 8 na budowe raz 4 ..w zalezności co było do roboty .Ogolnie jestem zadowolona (jeszcze jak podeschnie maja drenaż zrobic i ocieplenie )Myśle ze z ta formą zrobie parter i strop ,bo reszta jakoś juz zadrogo u nich wychodzi

A co nas zdziwiło ze sprzataja po sobie i jak na innej budowie brakło im 2 stepli i 1 deski to podeszli zapytać czy mogą porzyczyc :o :o he he ostatnio widze ze je oddali :o

Kosmiczna cena!! Od nas za wymurowanie ścian fundamentowych dwóch gości wzięło dwa tysiące, ławy wylewałem sam. Za trzydzieści prawie cały dom mozna wymurować(robocizna) Pzdr :)

No nawet za darmo mozna cały dom wymórowac ..pod warunkiem ze sie to zrobi samemu ..

Ta takto niestety płac i płacz :x :evil:

My też zapłaciliśmy 10tys. za stan "0" - od wykopania fundamentów po betonową płytę parteru. Pow. zabudowy ok.150m2, dom niepodpiwniczony, kanał w garażu + dodatkowo fundament schodów zew.

U nas robiła ekipa, ale tylko ławy były wylewane betonem B20 z pompy w folię, uparliśmy się na posadowienie ław na -1,20m. Ściany fundamentowe z bloczków + dysperbit, od zewnątrz też dysperbit, styrodur, klej i folia kubełkowa.

Nie rozumiem, dlaczego MSI nie podoba się rozwiązanie z folią i ławą wylewaną w ten sposób? A jak inaczej jest lepiej? :

3. Robiony porządnie, żadnym patentów w stylu wykop, folia i sru beton do dziury. Ławy fundamentowe izolowane i zbrojone. Na to szalunek z desek, zbrojenie fundamentu + zbrojenie ścian fundamentowych i beton B20 z pompy. Izolacja wewnetrzna i zewnetrzna scian, zasyp, izolacja, zbrojenie płyty i lanie plyty 10 cm na calej powierzchni

A cena 31 tys. za robociznę....no cóż, bez komentarza :roll: .

Chyba, że MSI nie napisał, że teren jest na skarpie, albo jest wysoki poziom wody gruntowej, albo grunty są nienośne (iły , torfy, namuły) albo działka leży w obszarze szkód górniczych... :roll:

Na normalnej działce bez problemów geotechnicznych i wody cena za stan zero nie powinna przekroczyć 10 tys. za ten metraż obiektu.

Aha, i połowę rzeczy z tego zestawienia MSI można wyrzucić. Po prostu według mnie wszystko jest mocno "przedobrzone" czyli rodzi dodatkowe, niepotrzebne koszty...A inwestor, no cóż, nie musi się na tym znać, wystarczy, że majster ma odpowiednią zdolność przekonywania :-?

Chyba, że MSI nie napisał, że teren jest na skarpie, albo jest wysoki poziom wody gruntowej, albo grunty są nienośne (iły , torfy, namuły) albo działka leży w obszarze szkód górniczych...

Napisał. Żadnych skarp i anormalnego podłoża. Szkód górniczych też brak, chyba, ze liczyc krety i nornice ;)