Emer 23.04.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 u mnie robocizna za stan surowy zostala wyceniona na 10tys zl, choc inne ekipy wolaly wiecej (17 do 20 tys.), dom 170m2 plus 2 garaze materialy mi wyszly okolo 25 tys zl Trochę mało precyzyjnie sforumułowane. Dom piętrowy czy parterowy? Lepiej podać długość ław i wysokość ścian funamentowych, to każdy sobie przeliczy na swoje warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cherry 25.04.2008 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 U mnie - okolice Wrocławia- wyszło za stan zero : robocizna 12 tyś, materiały 26 tyś, czyli łacznie 38 tyś, budynek 15 na 9, czy to w normie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAIDER12 26.04.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Dla mnie cena szokująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkii 26.04.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 a jak dla mnie to cena jest do przyjeciamozna by pewnie troszke taniej ale ze cena jest "szokujaca" to bym nie powiedzial... moje fundamenty wyszly mnie podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nyno 27.04.2008 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 widze ze macie tanich fachowcow .Czy mozecie podac namiary na jakies dobre i tanie ekipy ??? Wielkie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAIDER12 27.04.2008 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Namiary to można dawać jak budujesz w tych samych okolicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 28.04.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Kolejny wątek na potwierdzenie tezy, że wybudowanie domu w roku 2008 jest jednak dużo droższe niż w 2007. Dobrze że u mam już stan surowy zamknięty i powoli przystępuje do prac wykończeniowych. Co do spostrzerzenia Raidera 12 - zgadzam się, niektóre ceny, żądane aktualnie przez wykonawców szokują. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkii 28.04.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Jesli chodzi o koszty robocizny to napewno jest drozej.Mam jedank wrazenie ze materialy budowlane podrozaly niewiele a ceny niekturych nawet spadly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynapestka15wp.pl 25.05.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 U mnie dom będzie miał wymiary 17 x 10m. Fachowcy za robociznę biorą:fundamenty 8 tys., ściany i strop 12,5 tys., dach i pokrycie papą 13,5 tys (dach jest wielopołaciowy ma 280 m i jest dość skomplikowany). Razem za stan surowy otwarty 34 tys. (mam nadzieję że to w miarę rozsądne ceny). Budowę rozpoczynam w czerwcu i zobaczymy jak to będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 25.05.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Jak na razie w regionie łódzkim znalazłem 4 wyceny fundamentów i przedstawia się to następująco (robocizna) dom (kształt litery T) - więc dużo mb. - 104 mb ław fundamentowych 3 - ekipy od 14 do 18 tyś - z izolacją pionową, ława fundamentowa + bloczki (liczone 5 rzędów bloczków), bez kosztów robót ziemnych (koparki), bez interesowania się szczegółami dotyczącymi przejść dla wody, kanalizacji, prądu. i co najlepsze 4-ta ekipa (po znajomości) - rzucili cenę 35 tyś. - jeszcze nie miałem czasu ich się spytać - o co chodzi ?? Co sądzicie o pierwszych trzech ekipach ? w tym tygodniu jadę obejrzeć ich bieżące budowy - na co szczególnie zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksym1001 26.05.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 U mnie 27500 za stan surowy otwarty ( w tym kopanie fundamentów,fundamenty + ściana trójwarstwowa, podbeton, ściany bez zewnętrznego docieoplenia, strop, dwa balkony,ścianka kolankowa, ścanki działowe dwa kominy i jeden słup klinkierowy ) pow zabudowy 210m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 28.05.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Witam! Dołacze sie - bo właśnie o 20 skończyłem zalewać fundamenty domek Guliwer 2G (około 15X9) - buduję w sytemie GOSPODARCZYM fundamenty: robocizna 0PLN -wykopy, zbrojenie, budowa szalunku (kilka dni mojego urlopu + pomoc "rodzinna") materiały: 8000 (beton) 1500 (stal) 600 (acrov) - koszty inne 500PLN na cd. budowy jestem już umówiony z ekipą (panem jankiem) która przychodzi do mnie po 15 czerwca i buduje pierwszą kondygnacje plus szolowanie pod płytę za max 7000 PLN ....czy to jest duzo czy mało..... ja uwazam że to nie jest mało - oczywiscie zaraz ochy i echy,... ale - buduje z YTONGA szacowany czas postawienia kondygnacji to 4 -5 dni, z szolowaniem ma zejśc max 7 dni (niema schodów betonowych) ekipa bedzie liczyc 4 osoby 2 murazy 2 pomocników, zakładam że muraże wezma po 2kPLN a pomocnicy po 1kPLN za TYDZIEŃ pracy ...... uważam ze to jest naprawde dobrze płatna praca. Dodam od razu że panowie budują z YTONGA często. I teraz mała dygresja ...oczywiście szukałem innch ekip i jedyne co mi się pcha do głowy to to ze mamy w budowlance tzw dziki zachód: rozmawiam z panem x- pokazuje plan, pan rzuca okiem i pyta a gdzie to bedzie budowane ?? Mówię tu i tu ... a on na to - No to pierwsza kondygnacja 30.000 i 10.000 poddasze!! Ile mu to zajmie?? oczywiście nie więcej niż pany y!! Jade do drugiego fachowca..... plan, technologia..... pytam ile??? A gdzie ta budowa?? Tu i tu ...... 50.000 z konstrukcją dachu!!! Wniosek jaki mi się nasuwa jest banalnie prosty - główną składową ceny ekip jest oszacowanie klienta do wyssania!! oczywiście słyszymy ze maja tyle roboty ze nie wiedza czy w tym roku jest szansa, ze nie znajde innej ekipy, ze wie pan teraz ciężko z ludźmi że partacze, że no może sie uda jakos wcisnać ale to jednak mało prawdopodobne ....itd..., Jesłi budujesz się w lokalizacji gdzie wiadomo ze cana działki oscyluje powiedzmy około 15.000/ar PLN to musi cie być stać na to zeby pan x zarobiłe w tydzień na 2 ary takiej ziemi.... Pan x wystarczy ze trafi taką budowe raz na miesiac i się smieje .... A na końcu okazuje sie że jesgo ekipa to ekipa pana janka ktorej zapłaci te 5000 PLN/tydzień Oczywisćie jeśli rynek taki układ akceptuje to i nie ma sie co dziwić ze jestesmy dojeni na prawo i lewo. Moje zdanie jest takie że jesli podejmuję sie budowac w systemie gospodarczym .. .to po gospodarsku szukam naprawdę dobrej ale taniej ekipy. [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zioło 29.05.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Powierzchnia zabudowy 143m2, długość ściany fundamentowej 75mb. Wcześniej miałem zdjęty humus. Reszta robót - kopanie, zbrojenie, zalewanie z gruchy, szałunek ściany fundamentowej, izolacja wewnętrzna i zewnętrzna, ocieplenie, folia kubełkowa, drenaż opaskowy, zasypanie piachem z zagęszczeniem, kanalizacja i wylewka z chudego betonu - wykonała ekipa bez mojego kiwnięcia palcem. Robocizna 7.500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts