Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FUNDAMENTY - za ile w sezonie 2008 ?

MST

Recommended Posts

u mnie robocizna za stan surowy zostala wyceniona na 10tys zl, choc inne ekipy wolaly wiecej (17 do 20 tys.), dom 170m2 plus 2 garaze

materialy mi wyszly okolo 25 tys zl

Trochę mało precyzyjnie sforumułowane. Dom piętrowy czy parterowy? Lepiej podać długość ław i wysokość ścian funamentowych, to każdy sobie przeliczy na swoje warunki.

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kolejny wątek na potwierdzenie tezy, że wybudowanie domu w roku 2008 jest jednak dużo droższe niż w 2007. Dobrze że u mam już stan surowy zamknięty i powoli przystępuje do prac wykończeniowych. Co do spostrzerzenia Raidera 12 - zgadzam się, niektóre ceny, żądane aktualnie przez wykonawców szokują.

Pozdr,

• 4 weeks później...

U mnie dom będzie miał wymiary 17 x 10m.

Fachowcy za robociznę biorą:

fundamenty 8 tys., ściany i strop 12,5 tys., dach i pokrycie papą 13,5 tys (dach jest wielopołaciowy ma 280 m i jest dość skomplikowany). Razem za stan surowy otwarty 34 tys. (mam nadzieję że to w miarę rozsądne ceny). Budowę rozpoczynam w czerwcu i zobaczymy jak to będzie.

Jak na razie w regionie łódzkim znalazłem 4 wyceny fundamentów i przedstawia się to następująco (robocizna)

dom (kształt litery T) - więc dużo mb. - 104 mb ław fundamentowych

3 - ekipy od 14 do 18 tyś - z izolacją pionową, ława fundamentowa + bloczki (liczone 5 rzędów bloczków), bez kosztów robót ziemnych (koparki), bez interesowania się szczegółami dotyczącymi przejść dla wody, kanalizacji, prądu.

i co najlepsze 4-ta ekipa (po znajomości) - rzucili cenę 35 tyś. - jeszcze nie miałem czasu ich się spytać - o co chodzi ??

Co sądzicie o pierwszych trzech ekipach ? w tym tygodniu jadę obejrzeć ich bieżące budowy - na co szczególnie zwrócić uwagę?

U mnie 27500 za stan surowy otwarty ( w tym kopanie fundamentów,fundamenty + ściana trójwarstwowa, podbeton, ściany bez zewnętrznego docieoplenia, strop, dwa balkony,ścianka kolankowa, ścanki działowe dwa kominy i jeden słup klinkierowy ) pow zabudowy 210m2

Witam!

Dołacze sie - bo właśnie o 20 skończyłem zalewać fundamenty

domek Guliwer 2G (około 15X9) - buduję w sytemie GOSPODARCZYM

fundamenty: robocizna 0PLN -wykopy, zbrojenie, budowa szalunku (kilka dni mojego urlopu :D + pomoc "rodzinna")

materiały: 8000 (beton) 1500 (stal) 600 (acrov) - koszty inne 500PLN

na cd. budowy jestem już umówiony z ekipą (panem jankiem) która przychodzi do mnie po 15 czerwca i buduje pierwszą kondygnacje plus szolowanie pod płytę za max 7000 PLN

....czy to jest duzo czy mało..... ja uwazam że to nie jest mało - oczywiscie zaraz ochy i echy,... ale - buduje z YTONGA szacowany czas postawienia kondygnacji to 4 -5 dni, z szolowaniem ma zejśc max 7 dni (niema schodów betonowych) ekipa bedzie liczyc 4 osoby 2 murazy 2 pomocników, zakładam że muraże wezma po 2kPLN a pomocnicy po 1kPLN za TYDZIEŃ pracy ...... uważam ze to jest naprawde dobrze płatna praca.

Dodam od razu że panowie budują z YTONGA często.

I teraz mała dygresja ...oczywiście szukałem innch ekip i jedyne co mi się pcha do głowy to to ze mamy w budowlance tzw dziki zachód:

rozmawiam z panem x- pokazuje plan, pan rzuca okiem i pyta a gdzie to bedzie budowane ?? Mówię tu i tu ... a on na to - No to pierwsza kondygnacja 30.000 i 10.000 poddasze!! Ile mu to zajmie?? oczywiście nie więcej niż pany y!! Jade do drugiego fachowca..... plan, technologia..... pytam ile??? A gdzie ta budowa?? Tu i tu ...... 50.000 z konstrukcją dachu!!!

Wniosek jaki mi się nasuwa jest banalnie prosty - główną składową ceny ekip jest oszacowanie klienta do wyssania!! oczywiście słyszymy ze maja tyle roboty ze nie wiedza czy w tym roku jest szansa, ze nie znajde innej ekipy, ze wie pan teraz ciężko z ludźmi że partacze, że no może sie uda jakos wcisnać ale to jednak mało prawdopodobne ....itd...,

Jesłi budujesz się w lokalizacji gdzie wiadomo ze cana działki oscyluje powiedzmy około 15.000/ar PLN to musi cie być stać na to zeby pan x zarobiłe w tydzień na 2 ary takiej ziemi.... Pan x wystarczy ze trafi taką budowe raz na miesiac i się smieje .... A na końcu okazuje sie że jesgo ekipa to ekipa pana janka ktorej zapłaci te 5000 PLN/tydzień

Oczywisćie jeśli rynek taki układ akceptuje to i nie ma sie co dziwić ze jestesmy dojeni na prawo i lewo. Moje zdanie jest takie że jesli podejmuję sie budowac w systemie gospodarczym .. .to po gospodarsku szukam naprawdę dobrej ale taniej ekipy.

[/b]

Powierzchnia zabudowy 143m2, długość ściany fundamentowej 75mb. Wcześniej miałem zdjęty humus. Reszta robót - kopanie, zbrojenie, zalewanie z gruchy, szałunek ściany fundamentowej, izolacja wewnętrzna i zewnętrzna, ocieplenie, folia kubełkowa, drenaż opaskowy, zasypanie piachem z zagęszczeniem, kanalizacja i wylewka z chudego betonu - wykonała ekipa bez mojego kiwnięcia palcem. Robocizna 7.500 zł.