Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian a welna na ocieplenie

lor

Recommended Posts

Witam!

Mialem ocieplac dom styropianem 15 cm jednak wobec zalet welny mineralnej zamierzam zastapic styropian wlasnie welna... Orientuje sie moze ktos jakiej grubosci izolacja z welny odpowiada izolacji 15 cm ze styropianu? Domyslam sie ze welna ma lepszy wspolczynnik izolacyjnosci...

Pozdrawiam,

Nie uzylem slowa bezsprzeczne... glownie chodzi mi o izolacyjnosc akustyczna - gdyz polozenie domu takowej wymaga w moim przypadku...

Pozdrawiam,

To powiem tylko tyle,że parametry wełny są różne i zależą od konkretnego produktu , trzeba sprawdzać u producenta w produktach przeznaczonych do fasad.

Wełna ma gorsze parametry izolacyjności.

Ciekaw jestem jakie to zalety tej wełny,że bezsprzecznie jest lepsza.

albo lepsze

czy lepszy jest VW, czy Audi?

Ecorock max : dla grubości > 100 mm 0,037 [W/mK]

Austrotherm Fasada Premium Współczynnik przewodzenia ciepła: lambda ≤ 0,033 W/mK

jak zaczynałem budowe wydawałomi się to fundamentalne i najważniejsze pytanie dotyczące budowy , Termosy .,Wilgoć , Grzyb , Zimno , Choroby ...

Jak widziałem posty nie rozpetuj kolejnej wojny wyższości swiąt......... to mówiełem sobie o co im chodzi ?

Ale dziś jak sam po dwóch latach bycia na forum wicze takie pytania to faktycznie rónież mnie irytują . Z perspektywy czasu magę zapewnić ze będzie więcej i to na proawdę trudnych decyzji. Aby nie ciągnąć tego wątku zamieszczam link który ja kiedyś dostałem po zadaniu podobnego pytania .

http://forum.muratordom.pl/ocieplenie-steropianem-kontra-klimat-w-domu,t67859.htm

Jak dla mnie odpowiedź jest prosta:

Wełna jest lepsza, ale droższa.

Dom ocieplany styropianem to tak jak siding - dom obłożony plastikiem... :roll:

pytanie kolejne: Czy to komuś przeszkadza?

Jeżeli jest bardzo proekologiczny, lubi produkty naturalne, chce zminimalizować ryzyko na grzyba w pokojach (choć to raczej jest związane z wentylacją, z systemem ocieplenia też ale mniej) to wybierze wełnę. cena wełny jest powalająca w porównaniu ze styropianem, na dodatek obydwa produkty w sezonie drożeją...

Ściany z tynkiem mineralnym, wełną, pustakami ceramicznymi i tynkiem od wewnątrz mają możliwość przepuszczania pary wodnej. Styropian jest szczelną zaporą, na dodatek tynk akrylowy na nim dodatkowo uszczelnia.

Ja osobiście wybrałam wełnę, kupiliśmy Ekorock max rockwoola lamele 15cm jeszcze w listopadzie, gdy cena była w miarę do przyjęcia 60zł/m2 (w W-wie). Wiem też, że oprócz droższego materiału wełna jest też droższa do położenia - a więc koszt elewacji w systemie ekorock jest wyższy niż w przypadku styropianu. Wełnę trzeba dobrze zatrzeć do idealnie płaskiej powierzchni...

Natomiast jak wełna będzie się sprawdzała w użytkowaniu to tego jeszcze nie wiem. :wink:

Pzdr.,

Kangurka