Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom a tory kolejowe

krogulec14

Recommended Posts

ja nie słyszałam

to jest ogromna uciążliwość dla domu hałas, drgania i możliwość naruszenia stabilności torów, wg mnie żaden komfort życia

Jeżeli występujesz o wz gmina zazwyczaj uzgadnia z koleją, z resztą są stroną w postępowaniu

Chyba najprościej się z nimi skontaktować przed złożeniem wniosku o wz i spytać czy coś się da zrobić, a najlepiej jakby dali na piśmie. Wtedy występując o wz dołączasz ich wstępną opinię/zgodę

z tego rozporządzenia

3. Wykonywanie robót ziemnych w odległości od 4 do 20 m od granicy obszaru kolejowego powinno być każdorazowo uzgadniane z zarządcą infrastruktury.

ok ale w tej ustawie jest :

" Budowle i budynki mogą być usytuowane w odległości nie mniejszej niż 10 m od granicy obszaru kolejowego, z tym że odległość ta od osi skrajnego toru nie może być mniejsza niż 20 m"

wg. http://www.abc.com.pl/serwis/du/1997/0591.htm

"obszarze kolejowym - należy przez to rozumieć wydzieloną powierzchnię gruntu przeznaczoną do eksploatacji linii kolejowej wraz ze znajdującymi się na tym gruncie budynkami, budowlami i urządzeniami służącymi temu celowi, a w szczególności linie kolejowe, bocznice, place i rampy ładunkowe oraz budowle i budynki przeznaczone do stacjonowania pojazdów szynowych, pociągów technicznych i ratunkowych oraz obiekty służące ich utrzymaniu"

w takim razie czy obszarem kojelowym będzie rów należacy do koleji który wcina sie między moją działke a drogę a sam (rów) jest wogóle położony prostopadle do szyn kolejowych???

na 100% obszar kolejowy wynika z ewidencji gruntów, odległość liczona od ich działek, rów ma Tk?? (o ile dobrze pamiętam to rozporządzenie w sprawie ewidencji gruntów i budynków)

nie moja sprawa ale a może by wykupić od nich ten grunt

Grunty pod torami kolejowymi są przeważnie własnością skarbu państwa, a kolej ma je w trwałym zarządzie. W tym stanie prawnym kolej może tylko oddać grunt skarbowi państwa, a dopiero starosta w imieniu tegoż skarbu może ten grunt sprzedawać.

• 1 year później...