krogulec14 18.04.2008 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 czy są jakieś przepisy które podają konieczną odległość domu od toru kolejowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 18.04.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 http://www.lex.com.pl/serwis/du/2004/2500.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krogulec14 18.04.2008 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 dziękuje bardzo za link czegoś takiego właśnie szukałem. przy okazji słyszał ktoś może o odstępstwach od tych 20 metrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 19.04.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 ja nie słyszałamto jest ogromna uciążliwość dla domu hałas, drgania i możliwość naruszenia stabilności torów, wg mnie żaden komfort życiaJeżeli występujesz o wz gmina zazwyczaj uzgadnia z koleją, z resztą są stroną w postępowaniu Chyba najprościej się z nimi skontaktować przed złożeniem wniosku o wz i spytać czy coś się da zrobić, a najlepiej jakby dali na piśmie. Wtedy występując o wz dołączasz ich wstępną opinię/zgodę z tego rozporządzenia3. Wykonywanie robót ziemnych w odległości od 4 do 20 m od granicy obszaru kolejowego powinno być każdorazowo uzgadniane z zarządcą infrastruktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krogulec14 20.04.2008 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 ok ale w tej ustawie jest : " Budowle i budynki mogą być usytuowane w odległości nie mniejszej niż 10 m od granicy obszaru kolejowego, z tym że odległość ta od osi skrajnego toru nie może być mniejsza niż 20 m" wg. http://www.abc.com.pl/serwis/du/1997/0591.htm "obszarze kolejowym - należy przez to rozumieć wydzieloną powierzchnię gruntu przeznaczoną do eksploatacji linii kolejowej wraz ze znajdującymi się na tym gruncie budynkami, budowlami i urządzeniami służącymi temu celowi, a w szczególności linie kolejowe, bocznice, place i rampy ładunkowe oraz budowle i budynki przeznaczone do stacjonowania pojazdów szynowych, pociągów technicznych i ratunkowych oraz obiekty służące ich utrzymaniu" w takim razie czy obszarem kojelowym będzie rów należacy do koleji który wcina sie między moją działke a drogę a sam (rów) jest wogóle położony prostopadle do szyn kolejowych??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 20.04.2008 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 na 100% obszar kolejowy wynika z ewidencji gruntów, odległość liczona od ich działek, rów ma Tk?? (o ile dobrze pamiętam to rozporządzenie w sprawie ewidencji gruntów i budynków) nie moja sprawa ale a może by wykupić od nich ten grunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 20.04.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 na 100% obszar kolejowy wynika z ewidencji gruntów, odległość liczona od ich działek, rów ma Tk?? (o ile dobrze pamiętam to rozporządzenie w sprawie ewidencji gruntów i budynków) nie moja sprawa ale a może by wykupić od nich ten grunt Grunty pod torami kolejowymi są przeważnie własnością skarbu państwa, a kolej ma je w trwałym zarządzie. W tym stanie prawnym kolej może tylko oddać grunt skarbowi państwa, a dopiero starosta w imieniu tegoż skarbu może ten grunt sprzedawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krogulec14 20.04.2008 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 rów ma Tk?? tzn ? co to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 21.04.2008 03:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 pjr dokładnie jak piszesz i ew sprzedaż chyba jest na podstawie uchwały Rady Starostwa krogulec14 zdziwiłam się że rów ma na mapie ewidencyjnej symbol Tk, to jest niewykluczone ale może sprawdź Tk -tereny kolejowe, dlatego podałam Ci rozporządzenie z oznaczeniami na mapach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 19.07.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 czy są jakieś przepisy które podają konieczną odległość domu od toru kolejowego? Wielce sie zdziwilem, ale znam nowe domy stojące nie dalej niz 5m od czynnego toru (linia 2-torowa),okolice Wrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts