Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układanie paneli podłogowych [początkujący]

NETWolF

Recommended Posts

Witam wszystkich i proszę o kilka wskazówek praktycznych dla osoby wchodzącej w temat układania paneli podłogowych.

Przeczytałem poradnik:

http://www.leroymerlin.pl/mpng2-front/pre?zone=zone2columns&renderall=on&idLSPub=1102433067&NutchCat=porady

i teraz mam kilka pytań:

- czy panele zawsze się skleja? zrozumiałem że montaż podłogi pływającej odbywa się bez klejenia, gdyż panele się 'zatrzaskują', a w poradniku napisali że należy je sklejać klejem winylowym. czy to tak ma być?

- czy zawarte w poradniku nararzędzia są potrzebne? czy warto jeszcze cos kupic?

Macie jakieś praktyczne i solidne porady odnośnie poprawnego montażu, aby na koniec nie było wpadki?

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

""To było dawno i nie prawda "".

W tej chwili Panele są bezklejowe na "clic" nie używa sie do nich żadnego kleju.

Jeżeli damy klej na łączenia to porobią się szpary ( łączenia są bardzo dopasowane)

Co do narzędzi to nie wyobrażąm sobie abym miał położyć 80 m2 podłogi tnąc panele piłą ręczną ( krew by mnie zalała )

potrzebne ci będą :

Młotek , dobijak do paneli , łapka metalowa do paneli , miarka , kątownik , ołówek, wyrzynarka, kliny dystansowe ( można zrobić z kawałka panela)

albo fachowiec który położy ci to szybko , sprawnie i fachowo.

Pozdrawiam

fachowca był z chęcią wezwał... gdyby nie był to dom teściowej ;)

czyli kleju nie potrzeba, a

wystarczy oczyścic i wyrównać podłoże, na które następnie nałożyć należy podład [np. pianka] a później zacząć ukłądać panele, oczywiście w odległłości od ściany ok 5-10mm od ściany...

Chyba zbyt dużej trudności z tym nie ma?

fachowca był z chęcią wezwał... gdyby nie był to dom teściowej ;)

czyli kleju nie potrzeba, a

wystarczy oczyścic i wyrównać podłoże, na które następnie nałożyć należy podład [np. pianka] a później zacząć ukłądać panele, oczywiście w odległłości od ściany ok 5-10mm od ściany...

Chyba zbyt dużej trudności z tym nie ma?

Jak chcesz wyrównać podłoże, żeby miało 2mm przeswitu przy użyciu 2 metrowej łaty sprawdzającej. Co było na tym podłożu wcześniej? Opisz jak wygląda, prześlij zdjęcie.

Na razie weź na wstrzymanie bo cię teściowa pogoni.

vanitas vanitatum et omnia vanitas

• 3 weeks później...

Witam

W 8 letnim domu suchym domu na równym podłożu mam ułożoną wykładzinę dywanową, jest ułożona staranie i nie ma problemów z wilgocią itp. Teraz chcę ułożyć panele. Będę kładł pod panel folię z pianką w jednym. mam pytanie :roll: : Czy koniecznie powinno się usunąć wykładzinę? Chodzi mi o to czy czasem pod przykrytą folią nie będzie się w jakiś sposób kumulować wilgoć w wykładzinie? Nie mam problemów z nierównościami. Proszę o pomoc.

Witam

W 8 letnim domu suchym domu na równym podłożu mam ułożoną wykładzinę dywanową, jest ułożona staranie i nie ma problemów z wilgocią itp. Teraz chcę ułożyć panele. Będę kładł pod panel folię z pianką w jednym. mam pytanie :roll: : Czy koniecznie powinno się usunąć wykładzinę? Chodzi mi o to czy czasem pod przykrytą folią nie będzie się w jakiś sposób kumulować wilgoć w wykładzinie? Nie mam problemów z nierównościami. Proszę o pomoc.

Myślisz mądrze. Będzie kumulować się wilgoć a poza tym wykładzina ma osiem lat i pełno odchodów roztoczy. Jest niehigieniczna. Usunąć. jeżeli była klejona usunąć kruche i wystające resztki kleju.

""To było dawno i nie prawda "".

W tej chwili Panele są bezklejowe na "clic" nie używa sie do nich żadnego kleju.

Jeżeli damy klej na łączenia to porobią się szpary ( łączenia są bardzo dopasowane)

Co do narzędzi to nie wyobrażąm sobie abym miał położyć 80 m2 podłogi tnąc panele piłą ręczną ( krew by mnie zalała )

potrzebne ci będą :

Młotek , dobijak do paneli , łapka metalowa do paneli , miarka , kątownik , ołówek, wyrzynarka, kliny dystansowe ( można zrobić z kawałka panela)

albo fachowiec który położy ci to szybko , sprawnie i fachowo.

Pozdrawiam

po co dobijak przy panelach na klik?

Właśnie .... czasami od ściany trzeba dobić ale to sporadyczne przypadki i lepiej mieć coś takiego niż kombinować potem .

A i nie wszystkie panele schodzą się tak pięknie więc czasem trzeba użyć dobijaka

I słusznie mam dobijak zawsze pod ręką i taki dość poważny młotek chyba ma 1kg. Bardzo przydatne. Od czasu do czasu szukasz coś takiego żeby przylać w panel, oczywiście z umiarem.

______________________________________________-

jaki podkład polecacie pod panele i dlaczego? czy warto dopłacic do korka zamiast zastosowac tansza pianke? musze dac podkład grubosci 2mm bo mam panele gr 12mm a musza sie zmiescic pod drzwiami tarasowymi

Korek

Podkład korkowy 2mm dostępny nawet na allego w cenie 48zł/10m2

Ponoć "cichszy" od pianki i płyt.

• 11 months później...

Tak, panele laminowane też mają leżakować w pomieszczeniu, gdzie będą układane.

Sprawdź zalecenia producenta Twoich paneli, bo rady na różnych forach są rozmaite.

Niektóre firmy, np. Kronopol, zabraniają rozcinania folii na panelach, inni radzą je zdjąć na 2-3 dni przed układaniem.

• 1 month później...

Hey

Mam takie pytanie dot. kierunku układania paneli podłogowych.W jednej z sypialni posiadam dwa okna,jedno balkonowe od północy,drugie dachowe od zachodu.Pierwotnie chciałem kłaśc panele w kierunku do okna balkonowego,ale teraz sie zastanawiam,czy nie lepiej bedzie położyć je w kierunku do okna dachowego.Wszak promienie słoneczne które wpadają do pomieszczenia,wpadają głownie tym oknem ...

pozdrawiam

Ja nie patrzylam na okna. W kazdym pokoju sa z innej strony. Nie chcialam, aby polozone byly roznie i wszystkie sa prostopadle do drzwi.

A co mi doradzicie z salonem i kuchnia?

Mam polozone plytki, jakis czas temu. I popekaly mi w kilku miejscach. Nie mam zadnej listwy dylaktacyjnej, a powierzchnia jest duza.

Myslalam, zeby polozyc panele na plytki, bez zrywania. Czy moze polozyc znowu plytki, jakies inne. Tez na te stare.

Panele jestem w stanie polozyc sama, z pomoca kogos, a plytki, to juz gorzej.

Mam polozone plytki, jakis czas temu. I popekaly mi w kilku miejscach. Nie mam zadnej listwy dylaktacyjnej, a powierzchnia jest duza.

Myslalam, zeby polozyc panele na plytki, bez zrywania. Czy moze polozyc znowu plytki, jakies inne. Tez na te stare.

Panele jestem w stanie polozyc sama, z pomoca kogos, a plytki, to juz gorzej.

jeżeli nie przeraża Cię wizja paneli w kuchni oraz ewentualna różnica w wysokościach, to możesz położyć jak najbardziej panele na kafelki.