NETWolF 18.04.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Witam wszystkich i proszę o kilka wskazówek praktycznych dla osoby wchodzącej w temat układania paneli podłogowych. Przeczytałem poradnik: http://www.leroymerlin.pl/mpng2-front/pre?zone=zone2columns&renderall=on&idLSPub=1102433067&NutchCat=porady i teraz mam kilka pytań: - czy panele zawsze się skleja? zrozumiałem że montaż podłogi pływającej odbywa się bez klejenia, gdyż panele się 'zatrzaskują', a w poradniku napisali że należy je sklejać klejem winylowym. czy to tak ma być?- czy zawarte w poradniku nararzędzia są potrzebne? czy warto jeszcze cos kupic? Macie jakieś praktyczne i solidne porady odnośnie poprawnego montażu, aby na koniec nie było wpadki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markal2 18.04.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 ""To było dawno i nie prawda "".W tej chwili Panele są bezklejowe na "clic" nie używa sie do nich żadnego kleju.Jeżeli damy klej na łączenia to porobią się szpary ( łączenia są bardzo dopasowane) Co do narzędzi to nie wyobrażąm sobie abym miał położyć 80 m2 podłogi tnąc panele piłą ręczną ( krew by mnie zalała )potrzebne ci będą :Młotek , dobijak do paneli , łapka metalowa do paneli , miarka , kątownik , ołówek, wyrzynarka, kliny dystansowe ( można zrobić z kawałka panela) albo fachowiec który położy ci to szybko , sprawnie i fachowo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NETWolF 18.04.2008 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 fachowca był z chęcią wezwał... gdyby nie był to dom teściowej czyli kleju nie potrzeba, a wystarczy oczyścic i wyrównać podłoże, na które następnie nałożyć należy podład [np. pianka] a później zacząć ukłądać panele, oczywiście w odległłości od ściany ok 5-10mm od ściany... Chyba zbyt dużej trudności z tym nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 18.04.2008 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 fachowca był z chęcią wezwał... gdyby nie był to dom teściowej czyli kleju nie potrzeba, a wystarczy oczyścic i wyrównać podłoże, na które następnie nałożyć należy podład [np. pianka] a później zacząć ukłądać panele, oczywiście w odległłości od ściany ok 5-10mm od ściany... Chyba zbyt dużej trudności z tym nie ma? Jak chcesz wyrównać podłoże, żeby miało 2mm przeswitu przy użyciu 2 metrowej łaty sprawdzającej. Co było na tym podłożu wcześniej? Opisz jak wygląda, prześlij zdjęcie. Na razie weź na wstrzymanie bo cię teściowa pogoni. _______________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tymoth 06.05.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Witam W 8 letnim domu suchym domu na równym podłożu mam ułożoną wykładzinę dywanową, jest ułożona staranie i nie ma problemów z wilgocią itp. Teraz chcę ułożyć panele. Będę kładł pod panel folię z pianką w jednym. mam pytanie : Czy koniecznie powinno się usunąć wykładzinę? Chodzi mi o to czy czasem pod przykrytą folią nie będzie się w jakiś sposób kumulować wilgoć w wykładzinie? Nie mam problemów z nierównościami. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.05.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Witam W 8 letnim domu suchym domu na równym podłożu mam ułożoną wykładzinę dywanową, jest ułożona staranie i nie ma problemów z wilgocią itp. Teraz chcę ułożyć panele. Będę kładł pod panel folię z pianką w jednym. mam pytanie : Czy koniecznie powinno się usunąć wykładzinę? Chodzi mi o to czy czasem pod przykrytą folią nie będzie się w jakiś sposób kumulować wilgoć w wykładzinie? Nie mam problemów z nierównościami. Proszę o pomoc. Myślisz mądrze. Będzie kumulować się wilgoć a poza tym wykładzina ma osiem lat i pełno odchodów roztoczy. Jest niehigieniczna. Usunąć. jeżeli była klejona usunąć kruche i wystające resztki kleju. __________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 06.05.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 jaki podkład polecacie pod panele i dlaczego? czy warto dopłacic do korka zamiast zastosowac tansza pianke? musze dac podkład grubosci 2mm bo mam panele gr 12mm a musza sie zmiescic pod drzwiami tarasowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emild 07.05.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 ""To było dawno i nie prawda "". W tej chwili Panele są bezklejowe na "clic" nie używa sie do nich żadnego kleju. Jeżeli damy klej na łączenia to porobią się szpary ( łączenia są bardzo dopasowane) Co do narzędzi to nie wyobrażąm sobie abym miał położyć 80 m2 podłogi tnąc panele piłą ręczną ( krew by mnie zalała ) potrzebne ci będą : Młotek , dobijak do paneli , łapka metalowa do paneli , miarka , kątownik , ołówek, wyrzynarka, kliny dystansowe ( można zrobić z kawałka panela) albo fachowiec który położy ci to szybko , sprawnie i fachowo. Pozdrawiam po co dobijak przy panelach na klik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 07.05.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 no wlasnie ?? u siebie wystarczyly mi miara, katownik, olowek i wyrzynarka .... (panele na podwojny click), Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 07.05.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Może Pan markal2 woli młotek i dobijak a może chodi mu o dobicie czoła od ściany...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markal2 08.05.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Właśnie .... czasami od ściany trzeba dobić ale to sporadyczne przypadki i lepiej mieć coś takiego niż kombinować potem .A i nie wszystkie panele schodzą się tak pięknie więc czasem trzeba użyć dobijaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 08.05.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Właśnie .... czasami od ściany trzeba dobić ale to sporadyczne przypadki i lepiej mieć coś takiego niż kombinować potem . A i nie wszystkie panele schodzą się tak pięknie więc czasem trzeba użyć dobijaka I słusznie mam dobijak zawsze pod ręką i taki dość poważny młotek chyba ma 1kg. Bardzo przydatne. Od czasu do czasu szukasz coś takiego żeby przylać w panel, oczywiście z umiarem. ______________________________________________- vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 08.05.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 jaki podkład polecacie pod panele i dlaczego? czy warto dopłacic do korka zamiast zastosowac tansza pianke? musze dac podkład grubosci 2mm bo mam panele gr 12mm a musza sie zmiescic pod drzwiami tarasowymi Korek Podkład korkowy 2mm dostępny nawet na allego w cenie 48zł/10m2 Ponoć "cichszy" od pianki i płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Route 66 08.05.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Pamiętaj o jednym, ja kładłam panele w kuchni na glazurę, ponieważ przestał mi sie podobać jej widok od strony salonu. Zaimpregnowałam brzegi specjalnym preparatem do tego celu. Jest super. Jak to w kuchni, a do tej pory żaden nie odkształcił sie z powodu wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 24.04.2009 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 odświeżę trochę temat... wyczytałem w poradniku LM, że panele powinny poleżeć w pomieszczeniu w którym będą układane 48 godzin - myślałem że takie zasady odnoszą sie tylko do prawdziwego drewna a nie paneli laminowanych faktycznie trzeba je ułożyć w stosik i poczekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 24.04.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Tak, panele laminowane też mają leżakować w pomieszczeniu, gdzie będą układane. Sprawdź zalecenia producenta Twoich paneli, bo rady na różnych forach są rozmaite. Niektóre firmy, np. Kronopol, zabraniają rozcinania folii na panelach, inni radzą je zdjąć na 2-3 dni przed układaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 21.06.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Hey Mam takie pytanie dot. kierunku układania paneli podłogowych.W jednej z sypialni posiadam dwa okna,jedno balkonowe od północy,drugie dachowe od zachodu.Pierwotnie chciałem kłaśc panele w kierunku do okna balkonowego,ale teraz sie zastanawiam,czy nie lepiej bedzie położyć je w kierunku do okna dachowego.Wszak promienie słoneczne które wpadają do pomieszczenia,wpadają głownie tym oknem ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 21.06.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Ja nie patrzylam na okna. W kazdym pokoju sa z innej strony. Nie chcialam, aby polozone byly roznie i wszystkie sa prostopadle do drzwi.A co mi doradzicie z salonem i kuchnia?Mam polozone plytki, jakis czas temu. I popekaly mi w kilku miejscach. Nie mam zadnej listwy dylaktacyjnej, a powierzchnia jest duza.Myslalam, zeby polozyc panele na plytki, bez zrywania. Czy moze polozyc znowu plytki, jakies inne. Tez na te stare.Panele jestem w stanie polozyc sama, z pomoca kogos, a plytki, to juz gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.06.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Mam polozone plytki, jakis czas temu. I popekaly mi w kilku miejscach. Nie mam zadnej listwy dylaktacyjnej, a powierzchnia jest duza. Myslalam, zeby polozyc panele na plytki, bez zrywania. Czy moze polozyc znowu plytki, jakies inne. Tez na te stare. Panele jestem w stanie polozyc sama, z pomoca kogos, a plytki, to juz gorzej.jeżeli nie przeraża Cię wizja paneli w kuchni oraz ewentualna różnica w wysokościach, to możesz położyć jak najbardziej panele na kafelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 21.06.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Wyzej bedzie tylko o 1cm z groszami. Akurat mam tyle miejsca.Ale jednak plytki bardziej mi sie podobaja. Teraz mam jasne kremowe. Caly dol takie same. Ale co zrobic z tymi peknieciami?Panele sa powiedzmy po 130-150zl/m2. Plytki chyba wyjda taniej plus polozenie.Sama nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts