skystar 18.04.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Witam, jestem przed dobudowaniem do domku jednorodzinnego pomieszczenia, w którym na parterze chce prowadzić działalność gospodarczą handel+usługi - jestem vatowcem, czy w takim razie powinienem wszystkie materiały budowlane kupować na f-mę i odliczać 22% podatku VAT? piętro dobudówki będzie jak to określił architekt we wniosku biurowo-wypoczynkowe a dól faktycznie do handlowania, dodam, że jestem w tych sprawach zielony, mam już f-re VAT od geodety za usługi geodezyjne związane z dobudową warsztatu - czy mogę już ją odpisać? Czy jakaś instancja wyda będzie kwalifikowała dobudówkę jako pomieszczenie handlowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 18.04.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 W działalności gospodarczej odliczamy VAT pod warunkiem związku z działalnością opodatkowaną. Jeśli prowadzisz działalność mieszaną (tzn. w części opodatkowaną i w części zwolnioną to odliczasz VAT proporcjonalnie), jeśli Twoje usługi zwolnione są z VAT to nie możesz odliczać podatku. Oprócz tej głównej zasady jest jeszcze dużo wyjatków, proponuję skorzystać z usług biura rachunkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts