Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zrobić nowy trawnik na starym?

Recommended Posts

Może to trochę niejasne pytanie ale już tłumaczę: w tamtym roku zasialiśmy trawę wokół domu. W tym roku zrobiliśmy chodniki i po ich zrobieniu okazało się, że dużo lepiej będzie jak podniesiemy trawnik o jakieś 10 cm. Wtedy zrówna się z chodnikami i będzie można śmiało jeździć kosiarką. No i teraz mam dylemat czy poprostu przysypać wszystko ziemią uwałować i na tym posiać nową trawę czy wcześniej spryskać wszystko rundupem, potem glebogryzarką na to ziemię i dopiero trawę?

Ten pierwszy sposób jest dużo tańszy ale nie wiem czy tak można?

Poradźcie coś proszę.

Dziękuję za odpowiedzi. Ogrodnik powiedział nam, że trzeba starą trawę potraktować rundupem, przekopać i dopiero ziemię na to. Rozumiem go, że chce zarobić... A ja chcę jak najtaniej ale dobrze. W takim razie zasypiemy wszystko ziemią uwałujemy i posiejemy na nowo.

:)

A po co od razu tyle chemii :evil:

Lepiej zasypać i posiać nową trawę. a ta pod spodem zgnije i będzie niezłym nawozem.

Dziękuję za odpowiedzi. Ogrodnik powiedział nam, że trzeba starą trawę potraktować rundupem, przekopać i dopiero ziemię na to. Rozumiem go, że chce zarobić... A ja chcę jak najtaniej ale dobrze. W takim razie zasypiemy wszystko ziemią uwałujemy i posiejemy na nowo.

:)

A po co od razu tyle chemii :evil:

Lepiej zasypać i posiać nową trawę. a ta pod spodem zgnije i będzie niezłym nawozem.

No właśnie tak zamierzam zrobić tzn. zasypać zienmią i zasiać nową trawę. Mam tylko wątpliwości czy ten nowy trawnik będzie aby napewno równy jak mi ta trawa pod spodem zacznie gnić... :-?

Trzeba przekopac, aby trawa stara byla pod spodem i mogla spokojnie zgnic.Potem dosypac ziemi wyrownac i zasiac nowa trawe.

Wiem bo tak robilismy.Samo zasypanie trawy i posianie nowej daje marny efekt.i jest brzydka rozna trawa.Ale jak ktos taka lubi i wazne aby wogole byla to tez mozna.