Ninka__2005 18.04.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Może to trochę niejasne pytanie ale już tłumaczę: w tamtym roku zasialiśmy trawę wokół domu. W tym roku zrobiliśmy chodniki i po ich zrobieniu okazało się, że dużo lepiej będzie jak podniesiemy trawnik o jakieś 10 cm. Wtedy zrówna się z chodnikami i będzie można śmiało jeździć kosiarką. No i teraz mam dylemat czy poprostu przysypać wszystko ziemią uwałować i na tym posiać nową trawę czy wcześniej spryskać wszystko rundupem, potem glebogryzarką na to ziemię i dopiero trawę?Ten pierwszy sposób jest dużo tańszy ale nie wiem czy tak można?Poradźcie coś proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.04.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 A co Ci przeszkadza ta zasypana trawa. Będzie miała dwa wyjścia:- przegryźć się przez dodatkową warstwę ziemi- zgnić wzbogacając okoliczną glebę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninka__2005 18.04.2008 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 No mi osobiście nie przeszkadza ale nie wiem jak wpłynie na jakość nowego trawnika? Nie chcę popełnić kolejnego błędu więc pytam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 18.04.2008 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Dokładnie tak samo, jakbyś robił go po raz pierwszy. Zdejmij stara trawę i daj na kompostownik. Przygotuj ziemię, nadaj jej kształt , zasiej nowe nasiona, posyp piechem/ kompostem/ ziemią, zwałuj i skrapiaj wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 18.04.2008 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Zasypać, ugrabić, posiać nową. Po co to taszczyć w te i nadaz. Zgnije. Posłuży jako nawóz bez dodatkowych zabiegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 19.04.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Zasypać, ugrabić, posiać nową. Po co to taszczyć w te i nadaz. Zgnije. Posłuży jako nawóz bez dodatkowych zabiegów. moi znajomi tak zrobili.....i maja piekny nowy trawnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninka__2005 19.04.2008 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Dziękuję za odpowiedzi. Ogrodnik powiedział nam, że trzeba starą trawę potraktować rundupem, przekopać i dopiero ziemię na to. Rozumiem go, że chce zarobić... A ja chcę jak najtaniej ale dobrze. W takim razie zasypiemy wszystko ziemią uwałujemy i posiejemy na nowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agal-b 19.04.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Dziękuję za odpowiedzi. Ogrodnik powiedział nam, że trzeba starą trawę potraktować rundupem, przekopać i dopiero ziemię na to. Rozumiem go, że chce zarobić... A ja chcę jak najtaniej ale dobrze. W takim razie zasypiemy wszystko ziemią uwałujemy i posiejemy na nowo. A po co od razu tyle chemii Lepiej zasypać i posiać nową trawę. a ta pod spodem zgnije i będzie niezłym nawozem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninka__2005 20.04.2008 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Dziękuję za odpowiedzi. Ogrodnik powiedział nam, że trzeba starą trawę potraktować rundupem, przekopać i dopiero ziemię na to. Rozumiem go, że chce zarobić... A ja chcę jak najtaniej ale dobrze. W takim razie zasypiemy wszystko ziemią uwałujemy i posiejemy na nowo. A po co od razu tyle chemii Lepiej zasypać i posiać nową trawę. a ta pod spodem zgnije i będzie niezłym nawozem. No właśnie tak zamierzam zrobić tzn. zasypać zienmią i zasiać nową trawę. Mam tylko wątpliwości czy ten nowy trawnik będzie aby napewno równy jak mi ta trawa pod spodem zacznie gnić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 20.04.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 No właśnie tak zamierzam zrobić tzn. zasypać zienmią i zasiać nową trawę. Mam tylko wątpliwości czy ten nowy trawnik będzie aby napewno równy jak mi ta trawa pod spodem zacznie gnić... Nie włączaj zbędnych wątplikatorów i komplikatorów . .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awciu 23.04.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Trzeba przekopac, aby trawa stara byla pod spodem i mogla spokojnie zgnic.Potem dosypac ziemi wyrownac i zasiac nowa trawe.Wiem bo tak robilismy.Samo zasypanie trawy i posianie nowej daje marny efekt.i jest brzydka rozna trawa.Ale jak ktos taka lubi i wazne aby wogole byla to tez mozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts