rogi 09.09.2003 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Jest promocja na porotherm - około 2,3 zł pustak 30x25x25 w klasie 15.Wybudowanie więc murów kosztuje tyle w tej chwili co z betonu komórkowego ok 4,8 za pustak 24x24x59. Co według was jest lepsze?Prosze o opine.Narazie skłaniam sie za porothermem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 09.09.2003 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Rogi... to pytanie to jawna PROWOKACJA. Zamiast wsadzać kij w mrowisko, prześledź w archiwum kilka dyskusji, które się juz na ten temat odbyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.09.2003 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Rogi... to pytanie to jawna PROWOKACJA. Zamiast wsadzać kij w mrowisko, prześledź w archiwum kilka dyskusji, które się juz na ten temat odbyły. Takie rady to sobie wsadz gleboko w .... . Rogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 09.09.2003 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Ale agresja. Kup sobie, co chcesz. Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rublow 09.09.2003 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Ktoś nie zauważył, że to jest WYMIANA DOŚWIADCZEŃ, a nie WYMIANA INWEKTYW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascall 09.09.2003 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Ja jestem za betonem komorkowym. U nas 4,7 za bloczek no i budowa szybciej idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 09.09.2003 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 No właśnie! Co wybrać ??? Pewnie, że było już wiele wypowiedzi w tym temacie i naokoło, ale tu pytanie postawione jest bardzo jednoznacznie, więc miło by było zobaczyć wypowiedzi doświadczonych 'użytkowników' Porothermu (a może i ktoś od Thermoporu się wypowie) i BK. My np. nawet przy nieco droższym Porothermie skłaniamy się ku niemu a nie BK. - W tym ostatnim najbardziej przeraża nas jego podatność na wodę (choćby trochę ulewy podczas budowy) i wilgoć w ogóle. A może nie jest tak źle ??? - Przy ceramice straszą natomiast niektórzy promieniotwórczością naturalną np. (a tlumaczenie na stronie Wienerberger, że ceramika jest tak wszechobecna w naszym życiu, że nie może być prawdą, że jej promieniotwórczość naturalna jest szkodliwa, wygląda jak antyreklama) Czekamy więc na konkretne opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TomBud 09.09.2003 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Zadając to pytanie - odpowiedź nasuwa się sama. Wszelakie kościoły, katedry budynki starsze niż długość produkcji BK budowane były z ceramiki. Niektóre z nich mają ponad 200 lat i nieźle się czują. Wybudujmy z BK poczekajmy i zobaczymy. Ja mam dom wybudowany z Porotherm 44 P+W na zaprawie Porotherm TM i nie zauważam żadnych (złych) odznak które są poruszane na FORUM. Dom jest suchy, ciepły, "oddychający" i co najważniejsze z ceramiki - czyli z takiego materiału z jakiego ludzie pierwotni budowali swoje lepianki - gliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 09.09.2003 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 A ilu warstwową scianę zamierzasz budować? Ja osobiście stawiam na Poromur 44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Wiesław 09.09.2003 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Zadając to pytanie - odpowiedź nasuwa się sama. Wszelakie kościoły, katedry budynki starsze niż długość produkcji BK budowane były z ceramiki. Niektóre z nich mają ponad 200 lat i nieźle się czują. Wybudujmy z BK poczekajmy i zobaczymy. Ja mam dom wybudowany z Porotherm 44 P+W na zaprawie Porotherm TM i nie zauważam żadnych (złych) odznak które są poruszane na FORUM. Dom jest suchy, ciepły, "oddychający" i co najważniejsze z ceramiki - czyli z takiego materiału z jakiego ludzie pierwotni budowali swoje lepianki - gliny. 44 cm to bardzo mało. Skoro budując dom wzorowałeś się na kościołach to powinieneś dać z 5 warstw oddychających cegieł. Architektura twojego domku też jest pewnie w stylu katedralnym. Pozdrwiam wszystkich perwotnych ludzi na forum. Niech ściany za was oddychają. Wiesław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 09.09.2003 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Wiesław... Wiesław... Wiesław... Ile ironii... Tak to jest jak ktoś wybuduje "dom z patyków" o grubości ściany 15cm, ociepli styropianem, obije sidingiem... i nie chce się przyznać, że zawsze marzył o ceramice budowlanej... Każdy buduje, jak lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Wiesław 09.09.2003 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Tak to jest jak ktoś wybuduje "dom z patyków" o grubości ściany 15cm, ociepli styropianem, obije sidingiem... i nie chce się przyznać, że zawsze marzył o ceramice budowlanej... No właśnie każdy chce budować domy z cegły bez izolacji termicznej aby i przyszłe pokolenia miały gdzie mieszkać i sie modlić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 09.09.2003 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 No właśnie każdy chce budować domy z cegły bez izolacji termicznej aby i przyszłe pokolenia miały gdzie mieszkać i sie modlić. Za bliźnich, o ich spokojny sen i aby nie spłoneły ich domostwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 10.09.2003 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Witam. Jest promocja na porotherm - około 2,3 zł pustak 30x25x25 w klasie 15. Wybudowanie więc murów kosztuje tyle w tej chwili co z betonu komórkowego ok 4,8 za pustak 24x24x59. Co według was jest lepsze? Prosze o opine. Narazie skłaniam sie za porothermem Jeśli rzeczywiście wychodzi w tej samej cenie to Porotherm. Jeśli jednak sporo taniej wyszedłby BK a masz mało kasy to BK. Ja na razie wykańczam "pierwszy" dom. Budowałem z BK + wełna. Nie mam zastrzeżeń, wszystko jest o.k. Ale następnym razem budowałbym trójwarstwową, żeby nie drżeć o obite rogi. Wewnątrz BK (żeby łatwo było bruzdy wszelkie robić), później wełna (żeby paroprzepuszczalne było) a od zewnątrz ceramika zwykła lub poryzowana (żeby tynk się dobrze trzymał). Koszt taki sam lub nawet niższy, a ściana troche lepsza. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 10.09.2003 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Rogi, niepotrzebnie się unosisz. Faktem jest, że dyskusje na temat: "BK czy PTH" oraz "jedna, dwie czy trzy warstwy" należą do KLASYKI FORUM i tematy te zostały już tak przewałkowane, że nic nowego nie da się raczej powiedzieć - wystarczy uruchomić wyszukiwarkę i trochę poczytać, żeby się o tym przekonać. Zapewniam Cię, że jak wejdziesz na forum za pół roku i zobaczysz po raz kolejny to samo pytanie, to zrobisz tak: PS. My wybraliśmy PTH 44cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 10.09.2003 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Zadając to pytanie - odpowiedź nasuwa się sama. Wszelakie kościoły, katedry budynki starsze niż długość produkcji BK budowane były z ceramiki. Niektóre z nich mają ponad 200 lat i nieźle się czują. Wybudujmy z BK poczekajmy i zobaczymy. Ja mam dom wybudowany z Porotherm 44 P+W na zaprawie Porotherm TM i nie zauważam żadnych (złych) odznak które są poruszane na FORUM. Dom jest suchy, ciepły, "oddychający" i co najważniejsze z ceramiki - czyli z takiego materiału z jakiego ludzie pierwotni budowali swoje lepianki - gliny. Tu bym się z tobą zgodził, ale uważam, że stanąłeś w pół drogi Kościoły i katedry nie były budowane z jakiejś oszukanej ceramiki z dziurami tylko z pełnej cegły !!! A mur powinien miec grubość 1-2 metrów - 44cm to zdecydowanie za mało. Dopiero taka ściana przetrwa kilkaset lat Jeśli jednak nie katedra tylko starsza (a więc lepsza !?) lepianka to tylko z cegły suszonej na słońcu. Ludzie pierwotni nie wypalali cegieł. A najlepiej ziemianka lub jaskinia. Tak !!! Zdecydowanie jaskinia - w jaskiniach człowiek przeżył kilkadziesiąt tysięcy lat i większość z nich stoi do dzisiaj A co do tytułowego pytania to nie ma gotowej odpowiedzi - zależy od preferencji i lokalnych warunków (dostawców, wykonawców, projektu). Poszczególne technologie w zasadzie się uzupełniają - tzn.: to co w jednej jest wadą w innej jest zaletą i vice versa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.09.2003 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Jasiu, wyjaśnij proszę,co to jest oszukana ceramika z dziurami. Gdzie można taką dostać.Chciałabym to cudo obejrzeć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.09.2003 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 witam, mam również dylemat przed wybraniem rodzaju ściany, jesli chodzi o trwałość murów to i ceramika i BK są wystarczające. Mnie niepokoi jednak trwalość styropianowego, zewnętrznego ocieplenia, czy np.za kilka, może 10-15 lat, a więc wtedy gdy będę opijał spłacony kredyt na dom-nie czeka mnie wymiana zniszczonej przez czynniki atmosferyczne, uszkodzenia mechaniczne itp styropianowej elewacji.Mur to przecież mur-może postawić na niego?(3w)cezar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 10.09.2003 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Nie jątrz, proszę. Starczy nam strefa stabilizacyjna w Iraku, po co dodatkowa na Forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 10.09.2003 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Wybór z czego budować dom i jaką ilość warst wybrać spędzał nam sen z powiek przez jakiś czas. Szczególnie, że między uzyskaniem pozwolenia a rzeczywistym rozpoczęciem budowy minęło parę miesięcy. Wybraliśmy, zaczęliśmy, zaczęliśmy również się denerwować, czy dobrze wybraliśmy. A potem pojawiła się myśl, że wszystkie dostępne technologie mają tak naprawdę podobne parametry, różnią się oczywiście między sobą, mają swoje wady i swoje zalety i stąd te dyskusje na forum, ale tak naprawdę jakbyśmy wybrali inaczej, to też by było równie dobrze . Zdrowia szkoda, więc może losowanie? Pozdrawiam i życzę zadowolenia z wyborów. Zadowolona z tego, że decyzja z czego budować już poza nami Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts