Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm czy beton komórkowy

rogi

Recommended Posts

No właśnie! Co wybrać ???

Pewnie, że było już wiele wypowiedzi w tym temacie i naokoło, ale tu pytanie postawione jest bardzo jednoznacznie, więc miło by było zobaczyć wypowiedzi doświadczonych 'użytkowników' Porothermu (a może i ktoś od Thermoporu się wypowie) i BK. My np. nawet przy nieco droższym Porothermie skłaniamy się ku niemu a nie BK.

- W tym ostatnim najbardziej przeraża nas jego podatność na wodę (choćby trochę ulewy podczas budowy) i wilgoć w ogóle. A może nie jest tak źle ???

- Przy ceramice straszą natomiast niektórzy promieniotwórczością naturalną np. (a tlumaczenie na stronie Wienerberger, że ceramika jest tak wszechobecna w naszym życiu, że nie może być prawdą, że jej promieniotwórczość naturalna jest szkodliwa, wygląda jak antyreklama)

Czekamy więc na konkretne opinie :-)

Gość TomBud
Zadając to pytanie - odpowiedź nasuwa się sama. Wszelakie kościoły, katedry budynki starsze niż długość produkcji BK budowane były z ceramiki. Niektóre z nich mają ponad 200 lat i nieźle się czują. Wybudujmy z BK poczekajmy i zobaczymy. Ja mam dom wybudowany z Porotherm 44 P+W na zaprawie Porotherm TM i nie zauważam żadnych (złych) odznak które są poruszane na FORUM. Dom jest suchy, ciepły, "oddychający" i co najważniejsze z ceramiki - czyli z takiego materiału z jakiego ludzie pierwotni budowali swoje lepianki - gliny.

Gość Wiesław
Zadając to pytanie - odpowiedź nasuwa się sama. Wszelakie kościoły, katedry budynki starsze niż długość produkcji BK budowane były z ceramiki. Niektóre z nich mają ponad 200 lat i nieźle się czują. Wybudujmy z BK poczekajmy i zobaczymy. Ja mam dom wybudowany z Porotherm 44 P+W na zaprawie Porotherm TM i nie zauważam żadnych (złych) odznak które są poruszane na FORUM. Dom jest suchy, ciepły, "oddychający" i co najważniejsze z ceramiki - czyli z takiego materiału z jakiego ludzie pierwotni budowali swoje lepianki - gliny.

:lol: :lol: :lol:

44 cm to bardzo mało. Skoro budując dom wzorowałeś się na kościołach to powinieneś dać z 5 warstw oddychających cegieł.

Architektura twojego domku też jest pewnie w stylu katedralnym.

Pozdrwiam wszystkich perwotnych ludzi na forum. Niech ściany za was oddychają.

Wiesław

Gość Wiesław
Tak to jest jak ktoś wybuduje "dom z patyków" o grubości ściany 15cm, ociepli styropianem, obije sidingiem... i nie chce się przyznać, że zawsze marzył o ceramice budowlanej... :D

No właśnie każdy chce budować domy z cegły bez izolacji termicznej aby i przyszłe pokolenia miały gdzie mieszkać i sie modlić.

Witam.

Jest promocja na porotherm - około 2,3 zł pustak 30x25x25 w klasie 15.

Wybudowanie więc murów kosztuje tyle w tej chwili co z betonu komórkowego ok 4,8 za pustak 24x24x59.

Co według was jest lepsze?

Prosze o opine.

Narazie skłaniam sie za porothermem

Jeśli rzeczywiście wychodzi w tej samej cenie to Porotherm. Jeśli jednak sporo taniej wyszedłby BK a masz mało kasy to BK.

Ja na razie wykańczam "pierwszy" dom. Budowałem z BK + wełna. Nie mam zastrzeżeń, wszystko jest o.k. Ale następnym razem budowałbym trójwarstwową, żeby nie drżeć o obite rogi. Wewnątrz BK (żeby łatwo było bruzdy wszelkie robić), później wełna (żeby paroprzepuszczalne było) a od zewnątrz ceramika zwykła lub poryzowana (żeby tynk się dobrze trzymał). Koszt taki sam lub nawet niższy, a ściana troche lepsza.

Sebastian

Rogi, niepotrzebnie się unosisz. :D Faktem jest, że dyskusje na temat:

"BK czy PTH"

oraz

"jedna, dwie czy trzy warstwy"

należą do KLASYKI FORUM i tematy te zostały już tak przewałkowane, że nic nowego nie da się raczej powiedzieć - wystarczy uruchomić wyszukiwarkę i trochę poczytać, żeby się o tym przekonać.

Zapewniam Cię, że jak wejdziesz na forum za pół roku i zobaczysz po raz kolejny to samo pytanie, to zrobisz tak: :roll:

PS. My wybraliśmy PTH 44cm. Pozdrawiam.

Tu bym się z tobą zgodził, ale uważam, że stanąłeś w pół drogi :(

Kościoły i katedry nie były budowane z jakiejś oszukanej ceramiki z dziurami tylko z pełnej cegły !!! A mur powinien miec grubość 1-2 metrów - 44cm to zdecydowanie za mało. Dopiero taka ściana przetrwa kilkaset lat :)

Jeśli jednak nie katedra tylko starsza (a więc lepsza !?) lepianka to tylko z cegły suszonej na słońcu. Ludzie pierwotni nie wypalali cegieł. A najlepiej ziemianka lub jaskinia. Tak !!! Zdecydowanie jaskinia - w jaskiniach człowiek przeżył kilkadziesiąt tysięcy lat i większość z nich stoi do dzisiaj :)

A co do tytułowego pytania to nie ma gotowej odpowiedzi - zależy od preferencji i lokalnych warunków (dostawców, wykonawców, projektu). Poszczególne technologie w zasadzie się uzupełniają - tzn.: to co w jednej jest wadą w innej jest zaletą i vice versa.

witam, mam również dylemat przed wybraniem rodzaju ściany, jesli chodzi o trwałość murów to i ceramika i BK są wystarczające. Mnie niepokoi jednak trwalość styropianowego, zewnętrznego ocieplenia, czy np.za kilka, może 10-15 lat, a więc wtedy gdy będę opijał spłacony kredyt na dom-nie czeka mnie wymiana zniszczonej przez czynniki atmosferyczne, uszkodzenia mechaniczne itp styropianowej elewacji.Mur to przecież mur-może postawić na niego?(3w)

cezar

Wybór z czego budować dom i jaką ilość warst wybrać spędzał nam sen z powiek przez jakiś czas. Szczególnie, że między uzyskaniem pozwolenia a rzeczywistym rozpoczęciem budowy minęło parę miesięcy. Wybraliśmy, zaczęliśmy, zaczęliśmy również się denerwować, czy dobrze wybraliśmy. A potem pojawiła się myśl, że wszystkie dostępne technologie mają tak naprawdę podobne parametry, różnią się oczywiście między sobą, mają swoje wady i swoje zalety i stąd te dyskusje na forum, ale tak naprawdę jakbyśmy wybrali inaczej, to też by było równie dobrze :wink:. Zdrowia szkoda, więc może losowanie? :wink:

Pozdrawiam i życzę zadowolenia z wyborów.

Zadowolona z tego, że decyzja z czego budować już poza nami

Kasia