Blizzard 18.04.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Witam! Planuje do salonu wprowadzić kominek, tylko nie wiem jak byłoby najlepiej... może mi coś doradzicie. http://83.17.231.139/~marek/przekroj.jpg Do wyjaśnienia... zielone pole to miejsce kominkaniebieskie kropki to rurki z wodaszare to murykomin istniejący na czerwono Chciałbym z tego kominka ogrzewać salon o wym dl 8m szer 7m i dogrzewać ew 2 pokoje o wymiarach dl. 4m szer. 4m wys. 2,6m na całej długości salonu i moje pytanka sa takie.... jest jakaś szansa żeby odizolować te rurki z woda od ciepła wytwarzanego przez kominek? tak żeby czasami nie przetopiły sie? komin ze spalinami z kominka pociągnąć strychem i podpiąć sie na wysokości ok 3,5m do istniejącego komina? A może lepiej było by tak... Salon jest pomieszczeniem przy ścianie szczytowej, w której jest otwór po drzwiach, w którym można by umieścić kominek, nie ma wtedy problemu z rurkami, postawić nowy komin na ścianie szczytowej, tylko czy wtedy ma sens ciągniecie strychem przewodów z powietrzem przez cala szerokość salonu, żeby dostać sie do pokojów na tej 2 ścianie? Czy za duże straty ciepła będą i sie to nie będzie opłacać... mam tu na myśli obieg grawitacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 19.04.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 1. Z rysunku wynika, że komin istniejący leży poziomo? 2. Nie możesz podpinać się do komina, który już do czsgoś jest podpięty - grozi to kłopotami (wcale nie prawnymi) - ale o tym już było 100 razy tutaj i nie będę się powtarzał. 3. Z rysunku mi wynikło, że poziomy odcinek łączący "pion dymowy" kominka z kominem na strychu miałby ok. 5m długości. Mam obawy co do tego, czy to będzie działać, tzn. czy będzie ciąg - spaliny w odcinku poziomym będą się wychładzały i nie będą miały ochoty wylecieć przez komin. 4. Jak widać najlepiej byłoby dać oddzielny komin dla kominka - nawet metalowy, wypuszczony przez dach (tutaj inni muszą Ci pomóc co do szczegółów). 5. Co do meritum, czyli zabezpieczenia rur wodnych, nie napisałeś, ile miejsca od "przodu" rur możesz poścwięcić. CHodzi o to, że można przykryć je ekranem z wełny mineralnej pokrytej folią ALU (takie coś jako izolację termiczną standardowo dają kominkarze w budowanych kominkach). DObrze byłoby, zeby wełna nie przylegała do rur (ryzyko zawilgocenia wełny parą wodną wykraplającą się na powierzchni rur), tylko żeby była odsunięta o kilka cm. Oczywiście idealnie byłoby, aby ta obudowa nie była całkowicie szczelna, tylko np. na górze podłączona do wentylacji lub chociaż jakieś otwory na np. przy podłodze i pod sufitem - chodzi o tą wilgoć, bo w pomieszczeniach mieszkalnych takie rury nieźle się "pocą" Taki ekran można wesprzeć na profilach używanych do robienia rusztu pod karton-gipsy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blizzard 19.04.2008 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 No fakt... nie napisałem ze jest to przekrój z boku domu, proporcje trochę nie są zachowane, ale wymiary ok. To generalnie wygląda na to ze kominek trzeba by postawić na zachodniej ścianie, po drugiej stronie. Czytając ten artykuł , zastanawiam sie nad DGP, żeby z kominka ogrzewać dom, bo póki co, to ma on 140mkw i 2,60 wysokości w pokojach, tylko nie wiem czy grawitacyjnie by było, czy turbinę trzeba dołożyć, czy brać pod uwagę ewentualna adaptacje strychu kiedyś... mniej więcej wyglądało by to tak... http://83.17.231.139/~marek/313_3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts