anpi 09.09.2003 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Mam działkę leśną, która leży na terenach budowlanych i gmina dała mi warunki zabudowy. Jednak żeby coś zbudować trzeba wyciąć trochę drzew (ok. 20-100, sosna o wysokości kilku metrów).Poszedłem więc do gminy, a oni twierdzą że nie mogą nawet przyjąć podania o wycinkę, bo przy takiej ilości to do leśniczego. Leśniczy twierdzi, że ponieważ to jest działka leśna to on tez nie może. Odesłał mnie do starostwa. Tam już leży moje podanie, ale na razie się nic nie dzieje. Co myślicie - co z tym robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.09.2003 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 anpi. popełniłeś błąd już "na starcie" - oni twierdzą że nie mogą nawet przyjąć podania jest to nieprawda.Urząd ma obowiązek przyjąc każde podanie (pismo) potwierdzić na kopii jego przyjęcie i odpowiedzieć na nie zgodnie z KPA na piśmie w ciągu 30 dni. Urząd powienien także w takiej odpowiedzi poinformować Cię o właściwym adresacie takiego pismaMając jakiekolwiek pismo "urzędowe w ręce" wiesz na czym stoisz i możesz się od danej decyzji odwoływać. A tak to teraz nie masz zadnego dokumentu, że cokolwiek w tej sprawie zrobiłeś a czas leci .... Po prostu niestety dałeś się zbyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 09.09.2003 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 No dobra, ale złożyłem do starostwa. Zastanawia mnie jednak coś innego - przecież decyzja o warunkach zabudowy jest decyzją administracyjną, więc chyba musza mi pozwolić wyciąć te drzewa, żebym mógł zrobić to na co wydali zgodę w warunkach zabudowy - czyli zbudowac tam dom. A może się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 09.09.2003 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Logika urzędników jest niezbadana. Wprawdzie jestem dopiero w stadium początkowym, ale i tak parę rzeczy zdążyło mnie wzburzyć. A masz te drzewa na mapie? Bo jeżeli nie to proponuję cichą wycinkę.Pewnie zgodę na wycinkę w końcu dostaniesz, ale np nie w tym miejscu co ci pasuje albo każą ci zostawić jakieś drzewa, które zasłonią ci widok lub całkowicie zaciemnią światło.Ja swoich drzew nie miałem na mapie. Sąsiedzi nie donieśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 09.09.2003 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Na mapie geodezyjnej nie są zaznaczone, ale leśniczy przy mnie wyciągnął mapę, na której są zaznaczone tereny leśne i na tej mapie cała moja działka jest zaznaczona jako teren leśny (mimo, że częściowo nie ma na niej drzew).Co do wycinania bez pozwolenia - to się boję, bo naookoło pełno domów, to jest zwykła wieś, ja jestem z miasta i nikt mnie tam nie zna, a jak wiadomo - życzliwi się zawsze znajdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 09.09.2003 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Również mam działkę leśną. Jeżeli jest teren pod mieszkalnictwo musza wydac , ale fakt mogą ograniczyć się do obszaru domu, wjazdu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 09.09.2003 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Tak myślałem, ale i tak mnie pocieszyłaś Tylko teraz muszę się bujać z tymi urzędasami, zamiast coś już robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.09.2003 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Chlopie wycinaj co musisz i nikomu sie nie chwal. W totalnym balaganie i tak nie dolicza sie kilku drzewek, a jak dolicza to dasz w lape zeby mieli cos lepszego do liczenia niz drzewa w lesie. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 10.09.2003 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Wolałbym jednak zrobić to zgodnie z prawem, tym bardziej że kary za nielegalne wycięcie drzew są bardzo wysokie. A jak już wspomniałem - życzliwych nie brakuje A tak na marginesie - w lipcu chyba się zmieniła ustawa o ochronie środowiska - zna ktoś szczegóły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 10.09.2003 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Sprawę już wyjaśniłem. Otóż, żeby zbudować cokolwiek na działce leśnej, trzeba jej część wyłączyć z produkcji leśnej. Jeśli jest to poniżej 545 metrów kwadratowych, to nie trzeba płacić. Trzeba jednak wystąpić o wyłączenie gruntów do odpowiedniego oddziału Generalnej Dyrekcji Lasów Państwowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.09.2003 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Tak tak. Wszystko zależy czy jest to działka oznaczona Ls (las) czy Lz (teren zadrzewiony). O ile Ls to normuje to ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych (o tym przedmówca). O ile Lz to ustawa o ochronie przyrody. Nie polecam wycinania nielegalnego drzew i krzewów zwłaszcza na terenie Lz. Kara może dojść nawet do kilkunastu tysięcy złotych za pojedyncze drzewo (wszystko zależy od gatunku i od obwodu ściętego drzewa). Zgodę na terenach Lz daje wójt, burmistrz prezydent. Nie ma obowiązku! Zasadą ogólną jest ochrona drzew i krzewów. Wycinka to sytuacja nadzwyczajna i to trzeba dobrze uzasadnić. Dla Ls napisał przedmówca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz 15.09.2003 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Sprawę już wyjaśniłem. Otóż, żeby zbudować cokolwiek na działce leśnej, trzeba jej część wyłączyć z produkcji leśnej. Jeśli jest to poniżej 545 metrów kwadratowych, to nie trzeba płacić. Trzeba jednak wystąpić o wyłączenie gruntów do odpowiedniego oddziału Generalnej Dyrekcji Lasów Państwowych. anpi czy wiesz może jakie papiery trzeba złożyć w GDLP? Pytam bo jestem w tej samej co Ty sytuacji. A tak na marginesie to czy mnie jako właścicielowi lasu nie przysługuje prawo wycinki drzew w lesie? Pozdrawiam Lukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 15.09.2003 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Niestety, jako właściciel lasu możesz tylko sadzić drzewa, wycinać bez pozwolenia nie możesz Co do GDLP - na stronie http://www.lasypanstwowe.gov.pl/ musisz sobie sprawdzić, pod który oddział GDLP podlegasz (ja - pod radomski). Wniosek dostaniesz tam - mi przysłali mailem. Do wniosku musisz dołączyć: decyzję o warunkach zabudowy i zagrospodarowania terenu, aktualny wypis z rejestru gruntów, mapę z naniesioną powierzchnią wnioskowaną do wyłączenia z produkcji leśnej, plan zagospodarowania działki z wyszczególnieniem powierzchni wnioskowanych do wyłączenia z produkcji leśnej, opis taksacyjny drzewostanu sporządzony przez rzeczoznawcę majątkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.09.2003 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Dziękuję za informacje,aha ile +/- kosztuje sporządzenie takowego opisu taksacyjnego, czy ten rzeczoznawca to jakaś persona polecana Lasy Państwowe, gminę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 15.09.2003 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Nie, może to być dowolny rzeczoznawca z uprawnieniami. Jest ich wszędzie "jak naprał" podobno Ile kosztuje, to nie wiem, ale mam znajomego budowlańca, to pewnie mi poleci kogoś taniego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.09.2003 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 Taaak, ustawa się zmieniła, ale tylko w zakresie wymiaru kar za wycięcie bez zezwolenia. Naiwnie spodziewałam się ułatwien!!! Nic za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts