muchrem 18.04.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Mam dostać od rodziców działke pod budowę domu. Notariusz powiedział jakie trzeba przygotować dokumenty i teraz mam pytanie o adres zameldowania.Ja aktualnie jestem niezameldowany w Polsce. Przebywam za granica, konkretnie w Szwecji.I teraz pytanie jaki adres mam podać.Bo czy moge podać mój stary adres zameldowania u rodzicow.Mam ten adres w dowodzie osobistym. Paczki czy listy tez na ten adres dostaje, wiec jak by miało coś do mnie pocztą przyjść to nie ma problemu z odbiorem.Czy moge podac Szwedzki adres, potrzebuje jakiś dokumentów że mam adres zagraniczny?Jeszcze dodam ze w US zmiana adresu nie była zgłaszana wiec u nich widnieje mój adres zameldowania u rodziców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 21.04.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 U notariusza podajesz adres zamieszkania niekoniecznie zameldowania. Na podany adres ma przychodzić korespondencja urzędowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 21.04.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 U notariusza zostaniesz "spisany" z dowodu osobistego. Można też wskazać adres do doręczeń - i pod taki adres będzie przychodzić korespondecja urzędowa. Najgorzej jest z listami "za potwierdzeniem odbioru". Możesz na poczcie wypełnić druk pełnomocnictwa i rodzice nie będa mieli problemów z odbiorem całej korespondencji. Ja tak zrobiłam, kiedy mojej mamie nie chcieli wydać listu z ksiąg wieczystych. marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 21.04.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 U notariusza zostaniesz "spisany" z dowodu osobistego. Można też wskazać adres do doręczeń - i pod taki adres będzie przychodzić korespondecja urzędowa. Najgorzej jest z listami "za potwierdzeniem odbioru". Możesz na poczcie wypełnić druk pełnomocnictwa i rodzice nie będa mieli problemów z odbiorem całej korespondencji. Ja tak zrobiłam, kiedy mojej mamie nie chcieli wydać listu z ksiąg wieczystych. marta Lub tez za cale 17 zlotych bodajze (chyba, ze sie zmienilo) mozna u tego samego notariusza spisac upowaznienie dla ktoregos z rodzicow do reprezentowania nas we wszelkich sprawach urzedowych (jakich sie chce), w tym odbierania poczty. Na poczcie za upowaznienie do odbioru tez sie placi (i tez dziala). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 21.04.2008 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 U notariusza zostaniesz "spisany" z dowodu osobistego. Można też wskazać adres do doręczeń - i pod taki adres będzie przychodzić korespondecja urzędowa. Najgorzej jest z listami "za potwierdzeniem odbioru". Możesz na poczcie wypełnić druk pełnomocnictwa i rodzice nie będa mieli problemów z odbiorem całej korespondencji. Ja tak zrobiłam, kiedy mojej mamie nie chcieli wydać listu z ksiąg wieczystych. marta Lub tez za cale 17 zlotych bodajze (chyba, ze sie zmienilo) mozna u tego samego notariusza spisac upowaznienie dla ktoregos z rodzicow do reprezentowania nas we wszelkich sprawach urzedowych (jakich sie chce), w tym odbierania poczty. Na poczcie za upowaznienie do odbioru tez sie placi (i tez dziala). Aktualnie upoważnienie dla najbliższej rodziny jest zwolnione z opłat skarbowych, więc bardziej opłaca się złożyć pocztowe na poczcie - notariusz i tak skasuje za "czynność" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.04.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Mam dostać od rodziców działke pod budowę domu. Notariusz powiedział jakie trzeba przygotować dokumenty i teraz mam pytanie o adres zameldowania. Ja aktualnie jestem niezameldowany w Polsce. Przebywam za granica, konkretnie w Szwecji.I teraz pytanie jaki adres mam podać. Bo czy moge podać mój stary adres zameldowania u rodzicow.Mam ten adres w dowodzie osobistym. Paczki czy listy tez na ten adres dostaje, wiec jak by miało coś do mnie pocztą przyjść to nie ma problemu z odbiorem. Czy moge podac Szwedzki adres, potrzebuje jakiś dokumentów że mam adres zagraniczny? Jeszcze dodam ze w US zmiana adresu nie była zgłaszana wiec u nich widnieje mój adres zameldowania u rodziców. W akcie notarialnym musi być raczej podany adres zameldowania Ale piszesz, że masz w dowodzie adres wpisany. Jak rozumiem, to jest "nowy" dowód osobisty - jesli nie - możesz mieć kłopot z podpisaniem aktu. Ja zmieniłam głównie z tego powodu mój stary dowód.Spytaj o to notariusza - na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 21.04.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 U notariusza zostaniesz "spisany" z dowodu osobistego. Można też wskazać adres do doręczeń - i pod taki adres będzie przychodzić korespondecja urzędowa. Najgorzej jest z listami "za potwierdzeniem odbioru". Możesz na poczcie wypełnić druk pełnomocnictwa i rodzice nie będa mieli problemów z odbiorem całej korespondencji. Ja tak zrobiłam, kiedy mojej mamie nie chcieli wydać listu z ksiąg wieczystych. marta Lub tez za cale 17 zlotych bodajze (chyba, ze sie zmienilo) mozna u tego samego notariusza spisac upowaznienie dla ktoregos z rodzicow do reprezentowania nas we wszelkich sprawach urzedowych (jakich sie chce), w tym odbierania poczty. Na poczcie za upowaznienie do odbioru tez sie placi (i tez dziala). Aktualnie upoważnienie dla najbliższej rodziny jest zwolnione z opłat skarbowych, więc bardziej opłaca się złożyć pocztowe na poczcie - notariusz i tak skasuje za "czynność" No to w takim razie poczta nie uznaje zony, siostry i matki za najblizsza rodzine, bo mojego meza skasowali za takie upowaznienie z tym, ze zdaje sie jak juz wypelnil taki papierek i zaplacil, to mogl upowaznic dowolna ilosc osob. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 21.04.2008 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Trza się kłócić Jest nowe Rozporządzenie w sprawie opłat skarbowych, gdzie jest wymienione, kto nie płaci. Poczta jest zardzewiała - u nas na dwóch pocztach firmowych upoważnienie notarialne jest zgarniane jako jednorazowe Ale za upoważnienie najbliższej rodziny nie płacę ani grosza Do aktu notarialnego nie jest niezbędny meldunek - ja byłam przy podpisywaniu dwóch aktów, u dwóch różnych notariuszy, (sprzedaży i kupna) i w obu sytuacjach jedna ze stron (sprzedająca) nie miała meldunku, bo była już wymeldowana, a jeszcze nie zameldowana. Notariusz wpisał "adres do doręczeń" podany przez 'bezdomnych' i jest to adres wiążący - na "moich" sprzedającym nasłałam prawnika i też nie miał problemów, że adres jest adresem osoby trzeciej - taki został wskazany w akcie notarialnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 21.04.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Trza się kłócić Jest nowe Rozporządzenie w sprawie opłat skarbowych, gdzie jest wymienione, kto nie płaci. Poczta jest zardzewiała - u nas na dwóch pocztach firmowych upoważnienie notarialne jest zgarniane jako jednorazowe Ale za upoważnienie najbliższej rodziny nie płacę ani grosza Zupelnie mnie to nie dziwi... Poczta to panstwo w panstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts