Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TOLEDO LMB27 pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

Ja sie waham czy zostać przy LMB27 czy zmienić na LMB47. (Bikerus zobacz ten projekt i powiec co myślisz)

Ten LMB 47 jest bardzo ciekawy, z tym ze schody w salonie to nieporozumienie. Koniecznie trzeba by je gdzieś przenieść.

Ja bym poświęcił pokój 1.6 (wg projektu) i tam zrobił klatkę schodową albo kręcone schody jak w projekcie, przy okazji powiększając lekko salon.

Kominek bym ustawił pod kątem w stronę drzwi tarasowych.

U mnie sie zmieniły troche warunki.

Udało mi sie uzyskać zmianę warunków zabudowy działki i teraz mogę stawiać dom o nachyleniu dachu od 25 stopni.

Tak wiec decyduje sie na budowe typowej parterówki - bez strychu/poddasza.

Na dzień dzisiejszy wybrałem projekt 119 m^2 pow. uzytkowej plus garaż.

Wydaje mi się optymalny jeśli chodzi o rozkład i wielkość pomieszczeń :

http://www.boduch.pl/img/plans/plan0098/rzut0_m_orig.jpg

Tutaj informacje : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=89370&highlight=

• Odpowiedzi 211
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej Bikerus :p

My chcemy mieć mozliwość wykorzystania poddasza później, a schody na pewno nie będą w salonie, moze jak sie da to w pomieszczeniu gospodarczym. Na razie tam na pewno będą takie ściagane drabinkowe, żeby móc korzystać ze strychu i mieć dostęp do dachu. Chcemy mieć solary :)

Widze ze twój domek ma dach kopertowy. My chcemy dwuspadowy, bo tańszy i łatwiejszy w budowie, no i jest wieksze poddasze :D a na tym nam zależy.

Powodzenia :lol:

Hej :D

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Ika_71 dzieki za gratulacje :D 8)

Lmb47 jest praktycznie identyczny.Plusem jest większa łazienka i kuchnia( chociaz nasz domek po poszerzeniu uzyskał wiekszą powierzchnię ) Jedyne nad czym warto się zastanowić, to usytuowanie pom. gosp.Czy lepiej obok kuchni, czy tak jak w 27 obok lazienki :roll:

Ja też nie robilabym schodów w salonie.

A my od soboty zaczynamy rozciągać kabelki :D Skrzynka jest juz zamontowana i tym samym prad juz w domu jest, a w piwnicy nawet mamy lampy :D

Pozdrawiam :D

• 2 weeks później...

Witam.

Dostałem wycenę robicizny na instalacje.

CO w miedzi

- 9 grzejników( w tym garaż)

- podłogówka w łazience

- wyprowadzenie na poddasze

Woda w plastiku

- łazienka - umywalka, wanna, prysznic, wc

- kuchnia - umywalka

- kotłownia - umywalka, wc, automat - rozprowadzenie wody pod piec

- 2xwyjście wody na ogród

- wyprowadzenie wody na poddasze

- cyrkulacja wody

- docieplenie wszystkich rur ocieplinami

Całość ma kosztować 2600zł.

W tej cenie jest już montaż i podłączenie grzejników, które będa montowane w kwietniu razem z piecem.

Wtedy też dojdzie mi koszt montażu pieca, wkładu kominowego, zasobnika i całej reszty w kotłowni.

Dla porównania miałem też zrobiony kosztory dla dałej instlacji w plastiku i wyniósł on około 2300.

Co o tym myślicie?

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Ja osobiście zdecydowałbym się na LMB 27 w wydaniu ani67. Uważam, że takie umieszczenie pom.gospod. jest wygodniejsze, nie mówić już o schodach. Niestety u nas na takie zmiany jest za późno.

Co nie znaczy, że nasz domek przestał nam się podobać :D

pzdr.

Witam Ryby :D

Ja tak jak ty myślałam o rozwiazaniu Ani67, ale nie mamy kasy na tak duze przeróbki. Wlasnie nas kolezanka zastrzeliła informacja ze architekt za adaptacje projektu wezmie kilka tysiecy. Ja nie wiem, czy to wszedzie takie ceny czy we Wrocku oszaleli. Ciesze sie ze u Was robota idzie pełna parą. My na ten rok mamy w planach wszystkie pozwolenia, prąd bedzie latem, wiec zima bierzemy kredyt i zmamwiamy w hurtowniach mamteriały, bo wiosna trudniej i drozej.

Co do instalacji cieplnej to ja sie nie znam, my teraz mamy w miedzi, ale moze platyk też dobry ...

Pozdrawiam :)

Ja placiłam za wszystkie zmiany 2 200 +500 doprojektowanie piwnicy.

W tych 2 200 było wszystko co jest potrzebne do uzyskania pozwolenia na budowę( wszelkie instalacje, szambo...). P. architekt zajęła się załatwieniem pozwolenia na bud.

Uważam, że "kilka tysięcy" to przesada 8) Nie ma co słuchac nikogo- sama sie o tym przekonałam.

Nam jeden gość zaśpiewał 8 000 :o :o :o

Poszukaj sama, myślę, że znajdziesz 8) :D

My mamy "część" intalacjii elekt.Tynki maja być w marcu, a do tego czasu chcemy jeszcze zaszalować schody.

No i kupujemy co się da, bo ceny idą do góry jak szalone :roll:

Wczoraj zamówilismy styropian i cement na posadzki.

Pozdrawiam :D :D :D

Witaj Aniu :D Witajcie Ryby :D

Dzieki za pocieszenie, poczytalam troche postów na stronach muratora i grupy wrocławskiej i to rzeczywiscie przesada te kilka tyś, ale na 2.000 lepiej sie przygotowac i ewentualnie miło sie zdziwić :D

Ryby

Czytalam o instalacji z plastyku ze trzeba jakąś taką z zabezpieczeniem przed rozciaganiem sie i korozją oraz przed przenikaniem do niej tlenu-w ostatnim muratorze pisali.

Pozdro serdeczne :lol:

• 1 month później...

Hej Ryby! Hej Aniu!

Nie miałam czassu ostatnio tu zagladać :oops:

Ciesze sie ze u Was wszystko zmierza ku końcowi :D

My jesteśmy daaaaaalllleeeeko...za Wami, ale widać jakies światelko w tunelu- projekt juz kupiony :D :D Na dniach umawiamy sie z geodeta i szukamy architekta do adaptacji :lol: Wybraliśmy jednak LMB 47 , wersje z garazem.

Pozdrawiam :D

• 5 weeks później...
  • 1 month później...

Witam wszystkich!

Przyłaczamy sie do klubu LMB27.Mamy zakupiony plan lmb27A i chcemy powoli tez startować,tylko w tej chwili nie wiadomo za co sie własciwie zabrac....?

Firma stawiająca dom od zera zaspiewała nam za stan surowy zamkniety 500tys(bez gwarancji stałej ceny!!!)lub 270tys plu vat-budowa ma trwac 8mcy

Osobiscie nie mamy możliwosci budowy przy pomocy rodziny-musimy sie zdac na podwykonawców i firmy budujące.

Do tego te wariackie ceny materiałów i ich brak.

Dlatego chcielibysmy przeczytac wasze opinie i moze jakies rady.

Pozdrawiamy i czekamy na info.

Ewa i Piotr-3miasto[/b]