Bikerus 01.01.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2007 Ja sie waham czy zostać przy LMB27 czy zmienić na LMB47. (Bikerus zobacz ten projekt i powiec co myślisz) Ten LMB 47 jest bardzo ciekawy, z tym ze schody w salonie to nieporozumienie. Koniecznie trzeba by je gdzieś przenieść. Ja bym poświęcił pokój 1.6 (wg projektu) i tam zrobił klatkę schodową albo kręcone schody jak w projekcie, przy okazji powiększając lekko salon. Kominek bym ustawił pod kątem w stronę drzwi tarasowych. U mnie sie zmieniły troche warunki. Udało mi sie uzyskać zmianę warunków zabudowy działki i teraz mogę stawiać dom o nachyleniu dachu od 25 stopni. Tak wiec decyduje sie na budowe typowej parterówki - bez strychu/poddasza. Na dzień dzisiejszy wybrałem projekt 119 m^2 pow. uzytkowej plus garaż. Wydaje mi się optymalny jeśli chodzi o rozkład i wielkość pomieszczeń : http://www.boduch.pl/img/plans/plan0098/rzut0_m_orig.jpg Tutaj informacje : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=89370&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika_71 02.01.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Hej Bikerus My chcemy mieć mozliwość wykorzystania poddasza później, a schody na pewno nie będą w salonie, moze jak sie da to w pomieszczeniu gospodarczym. Na razie tam na pewno będą takie ściagane drabinkowe, żeby móc korzystać ze strychu i mieć dostęp do dachu. Chcemy mieć solary Widze ze twój domek ma dach kopertowy. My chcemy dwuspadowy, bo tańszy i łatwiejszy w budowie, no i jest wieksze poddasze a na tym nam zależy. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 03.01.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Hej Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Ika_71 dzieki za gratulacje Lmb47 jest praktycznie identyczny.Plusem jest większa łazienka i kuchnia( chociaz nasz domek po poszerzeniu uzyskał wiekszą powierzchnię ) Jedyne nad czym warto się zastanowić, to usytuowanie pom. gosp.Czy lepiej obok kuchni, czy tak jak w 27 obok lazienki Ja też nie robilabym schodów w salonie. A my od soboty zaczynamy rozciągać kabelki Skrzynka jest juz zamontowana i tym samym prad juz w domu jest, a w piwnicy nawet mamy lampy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 03.01.2007 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Ja osobiście zdecydowałbym się na LMB 27 w wydaniu ani67. Uważam, że takie umieszczenie pom.gospod. jest wygodniejsze, nie mówić już o schodach. Niestety u nas na takie zmiany jest za późno. Co nie znaczy, że nasz domek przestał nam się podobać pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 03.01.2007 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 My szukamy teraz instalatora do CO i zastanawiamy się z czego robić tzn. miedź czy plastik. Czekam obecnie na wyceny w jednym i drugim materiale od niezależnych konadydatów. Zobaczymy jak to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 16.01.2007 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Witam. Dostałem wycenę robicizny na instalacje. CO w miedzi - 9 grzejników( w tym garaż)- podłogówka w łazience- wyprowadzenie na poddasze Woda w plastiku- łazienka - umywalka, wanna, prysznic, wc- kuchnia - umywalka- kotłownia - umywalka, wc, automat - rozprowadzenie wody pod piec- 2xwyjście wody na ogród- wyprowadzenie wody na poddasze- cyrkulacja wody - docieplenie wszystkich rur ocieplinami Całość ma kosztować 2600zł. W tej cenie jest już montaż i podłączenie grzejników, które będa montowane w kwietniu razem z piecem. Wtedy też dojdzie mi koszt montażu pieca, wkładu kominowego, zasobnika i całej reszty w kotłowni. Dla porównania miałem też zrobiony kosztory dla dałej instlacji w plastiku i wyniósł on około 2300. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewasm 27.01.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 A my mamy pozwolenie na budowę które uprawomocni się 09.02 i walczymy z zakupem materiałów bo jakieś szaleństwo się zaczęło. Limity producent wyznacza i w hurtowniach braki a ceny z każdą dostawą wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika_71 04.02.2007 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Ja osobiście zdecydowałbym się na LMB 27 w wydaniu ani67. Uważam, że takie umieszczenie pom.gospod. jest wygodniejsze, nie mówić już o schodach. Niestety u nas na takie zmiany jest za późno. Co nie znaczy, że nasz domek przestał nam się podobać pzdr. Witam Ryby Ja tak jak ty myślałam o rozwiazaniu Ani67, ale nie mamy kasy na tak duze przeróbki. Wlasnie nas kolezanka zastrzeliła informacja ze architekt za adaptacje projektu wezmie kilka tysiecy. Ja nie wiem, czy to wszedzie takie ceny czy we Wrocku oszaleli. Ciesze sie ze u Was robota idzie pełna parą. My na ten rok mamy w planach wszystkie pozwolenia, prąd bedzie latem, wiec zima bierzemy kredyt i zmamwiamy w hurtowniach mamteriały, bo wiosna trudniej i drozej. Co do instalacji cieplnej to ja sie nie znam, my teraz mamy w miedzi, ale moze platyk też dobry ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 04.02.2007 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Ika, za kilka tysięcy to możesz zamówić projekt indywidualny. Chyba troche przesadza ta koleżanka. Orientacyjny koszt adaptacji projektu wraz z niewlkimi zmianami to raczej kwota około 1500zł.Instalator wkracza jutro, ogrzewanie w miedzi, woda w plastiku.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 04.02.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Ja placiłam za wszystkie zmiany 2 200 +500 doprojektowanie piwnicy. W tych 2 200 było wszystko co jest potrzebne do uzyskania pozwolenia na budowę( wszelkie instalacje, szambo...). P. architekt zajęła się załatwieniem pozwolenia na bud. Uważam, że "kilka tysięcy" to przesada Nie ma co słuchac nikogo- sama sie o tym przekonałam. Nam jeden gość zaśpiewał 8 000 Poszukaj sama, myślę, że znajdziesz My mamy "część" intalacjii elekt.Tynki maja być w marcu, a do tego czasu chcemy jeszcze zaszalować schody. No i kupujemy co się da, bo ceny idą do góry jak szalone Wczoraj zamówilismy styropian i cement na posadzki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 04.02.2007 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 ania67a czy macie wycenę na instalacje CO i wodę? Jaki planujecie piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 04.02.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Jezeli chodzi o materiały, to jeszcze nie mamy wszystkiego.Tylko rury miedziane do CO. Do salonu, kuchni, holu, wiatrołapu i łazienki mamy kupioną podłogówkę Robocizna wszystkiego jest wlasna Piec mamy juz kupiony- Viessmann Vitopend 100, z zasobnikiem 120 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika_71 05.02.2007 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Witaj Aniu Witajcie Ryby Dzieki za pocieszenie, poczytalam troche postów na stronach muratora i grupy wrocławskiej i to rzeczywiscie przesada te kilka tyś, ale na 2.000 lepiej sie przygotowac i ewentualnie miło sie zdziwić Ryby Czytalam o instalacji z plastyku ze trzeba jakąś taką z zabezpieczeniem przed rozciaganiem sie i korozją oraz przed przenikaniem do niej tlenu-w ostatnim muratorze pisali. Pozdro serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 05.02.2007 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Hej ika_71 będzie dobrze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 08.02.2007 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 U nas instalacje skończone. CO w miedzi, woda w plastiku. Jutro zalewamy to posadzką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 18.03.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Hej Mamy już tynki Jesteśmy bardzo zadowoleni Ryby, jak wylewki??? Ika_71, co u Ciebie??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika_71 23.03.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Hej Ryby! Hej Aniu! Nie miałam czassu ostatnio tu zagladać Ciesze sie ze u Was wszystko zmierza ku końcowi My jesteśmy daaaaaalllleeeeko...za Wami, ale widać jakies światelko w tunelu- projekt juz kupiony Na dniach umawiamy sie z geodeta i szukamy architekta do adaptacji Wybraliśmy jednak LMB 47 , wersje z garazem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 23.03.2007 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 To i tak świetny wybór. Ale na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad tymi schodami, czy nie umieścić ich w innym miejscu. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewasm 23.04.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Ponieważ nic się tu nie dzieje to ja się pochwalę: roboty ruszyły 27.03. Niestey grunt marny więc skończyło się na jego wymianie. Są ławy i kończą murowanie fundamentów. Chętnie pokażę zdjęcia jak mnie ktoś oświeci jak to się robi. Pozdrawiam fanów LMB 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bucik 27.05.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Witam wszystkich!Przyłaczamy sie do klubu LMB27.Mamy zakupiony plan lmb27A i chcemy powoli tez startować,tylko w tej chwili nie wiadomo za co sie własciwie zabrac....?Firma stawiająca dom od zera zaspiewała nam za stan surowy zamkniety 500tys(bez gwarancji stałej ceny!!!)lub 270tys plu vat-budowa ma trwac 8mcyOsobiscie nie mamy możliwosci budowy przy pomocy rodziny-musimy sie zdac na podwykonawców i firmy budujące.Do tego te wariackie ceny materiałów i ich brak.Dlatego chcielibysmy przeczytac wasze opinie i moze jakies rady.Pozdrawiamy i czekamy na info.Ewa i Piotr-3miasto[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts