Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TOLEDO LMB27 pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 211
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Hej Aniu67,

wygląda na to, że my też wybierzemy ten projekt. Wiem, że minęło sporo czasu od Twojego postu, ale może zaglądniesz tu z czasem?

Napisz proszę jak Wasza budowa, co zmienialiście, no i, wiesz-tak w ogóle.Jestem ciekawa i podekscytowana, jak ten domek się sprawdzi... :D

Pozdrawiam.

hej hej Julieta

Pewnie, że tu zaglądam i bardzo się cieszę, że Ty tez tu zajrzałaś :D

Cały rok szukaliśmy projektu i w podjęciu decyzji pomogły nam zdjęcia tego domu, które są tu na forum w galerii zdjęć.

Projekt jest jeszcze niestety :( w adaptacji, ma być gotowy w połowie czerwca, a póżniej pozwolenie...

Jako, że działka jest na stoku( na całej szer. 8m spadku) dom będzie podpiwniczony, z garażem w piwnicy.Wejście do domu od pół., a ta część, w której będzie garaż ma być odkryta i od poł.W miejscu pom. gosp. będą schody do piwnicy i na poddasze- na przyszłośc.Aby schody były wygodne bud. został poszerzony o 0,85 cm.

Inne zmiany to:

-strop

-okna w ścianach szczytowych

- okno między kuchnią a salonem

-sam strop obnizony do wys.2.60

- nie będzie słupa w salonie, a zostanie pedłużona ścianka o 0,80cm

Uwielbiam ten domek od pierwszej chwili.To był pierwszy projekt, który sie nam spodobał. Potem zawsze wracaliśmy do niego. I nie żałujemy. Pytaj o wszystko :D :D :D

ania67,

nawet nie wiesz jak się cieszę, że odpowiedziałaś :lol: .

Na dniach kupujemy działkę. Potem sprawdzimy czy ten domek będzie pasował (pewnie będzie :wink: ) na tę działeczkę, a potem, to już wiesz, kupujemy projekt !

Ale cicho sza..., "coby" nie zapeszyć... Ja też mam pewne plany adaptacyjne: powiększenie drzwi w salonie, dodatkowe okno w salonie, filar też ewakuujemy :p , zamykamy częściowo kuchnie, też chcemy go powiększyć, tak, aby przy wejściu od strony kuchni zrobić schody na poddasze (będzie użytkowe). No i rezygnujemy z zadaszenia nad tarasem (mamy inny pomysł). To tak z grubsza.

Napisz, proszę, czy masz jakieś uwagi do projektu (albo Wasz architekt)?

Nawet nie wiem o co powinnam zapytać, jestem zupełnie zielona w te klocki, ale pewnie jak sobie pogadamy, to wszystko się wyjaśni :) .

Ślicznie dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Hej, hej Julieta :D

Jezeli chodzi o projekt, to wydawał sie być w porzadku. powiem Tobie, że nie było rozczarowania- szczególnie jezeli chodzi o wymiary pomieszczeń.Domek jest akurat! Architekt nie miał żadnych zastrzeżeń. My tez zastanawialiśmy się nad powiększeniem drzwi tarasowych, ale zostawilismy w końcu tak jak jest w projekcie .Ciekawa jestem, co wymyśliliście zamiast zadaszenia nad tarasem? :-?

Jak dużą będziecie miieli działkę? i czy wiecie z czego będziecie budować domek? Kiedy zaczynacie?

Tak właściwie to Stargard Szcz. całkiem niedaleko Gorzowa jest :wink: :D

Ja też się cieszę,że "zgłosiłaś" się na forum. Pewnie, że pogadamy :D

pozdrowionka :D

Halooo, ania67 !

Tak właściwie, to wszystko jeszcze przed nami, jeżeli chodzi o papierki, ale Stargard Szczec. -" przyjazne środowisku miasto jest ..." Szczególnie rolnikom... :p

Bo nasza działeczka, to ok. 3.000 m2 siedlisko. Mnie się marzy łąka kwietna i sosny, a po środku nasz domek, LMB 27, znaczy się :D . I do tego z okiennicami, a Wy zostawiacie jak w projekcie?

Co do tarasu: chcemy mieć duży, drewniany taras, więc daszek jest za mały, zimą zatrzyma zbyt dużo światła, a ja jestem dzieckiem słońca. Mamy dwa wyjścia:

1. bez zadaszenia chroniącego od deszczu - ażurowa, drewniana konstrukcja, także po bokach, coś a la pergola czy trejaż,chroni od palącego słońca, ale przepięknie przepuszcza światło,

2. boki - drewniana pergola, a od góry po prostu rozwijana markiza

Od frontu ganek jest piękny i zostaje :p .

Budujemy bez żadnych fanfar - z suporexu (siporexu, jak kto woli), ocieplenie ze styropianu. A kiedy zaczynamy? Tak ..., ekhm, jakby tu powiedzieć, projektu jeszcze nie kupiliśmy, więc sama rozumiesz... :-?

Chciałabym zobaczyć taki domek w rzeczywistości, więc pospieszcie się moi drodzy :wink: .

Jak mam szukać zdjęć LMB 27 w galerii forumowej?

Tak właściwie, to Gorzów całkiem niedaleko Stargardu jest :wink:

Się rozpisałam, pewnie zaraz po głowie dostane od szanownych forumowiczów, że gadulca uprawiam :oops:

Halo Julieta :D

My też jeszcze do ok. końca lipca- mam nadzieję- będziemy siedzieć w papierkach :-?

Nasza działeczka to... ok. 3000m :D

Okiennice bardzo mi sie podobają, ale narazie odkładamy ten temat na przyszłość...Jeżeli chcecie mieć duży taras to fakt, daszek odpoda( no, może nie dosłownie) U nas pod tarasem będzie usypana skarpa, a wjazd do garażu będzie" pod" częścią sypialną.Od drogi będzie widoczna właśnie ta strona- południowa- domu i myślę, że daszek będzie wyglądał ładnie(będzie to tak jakby część reprezent.)

A my budujemy z silki.Zdjęcia domu są w gal.zdj. domów. for. na str 1 szukaj" dom ryb(y)" Budowanie mamy zacząć sierpień- wrzesień. Budowć będziemy jednak etapami. W pierwszym piwnica. Tak więc Wy będziecie chyba pierwsi i to My do was pojedziemy oglądać domek :wink:

pa Sąsiadko :D i zaglądaj tutaj :D

Ania67,

uuu, ale masz fajnie ! Wiem, wiem, żeby nie zapeszyć 8) ...

A co u "mię", hm? Nic. A nie, przepraszam, w następnym tygodniu odbieramy papiery od geodety, działeczka już wytyczona. Potem finalizujemy zakup powyższej, a ja udaję się do jakiegoś czarodzieja-architekta, aby poradzić się w sprawie moich korekt w projekcie, no i powinniśmy zakupić projekt.

Ja trochę pisałam z biurem P. Lipińskich, ale w sprawie innego projektu i to Oni podpowiedzieli LMB27. Nie wiem teraz czy ewentualne zmiany w projekcie mam pozostawić im, czy architektowi lokalnemu, czyli z naszego miasta?

No i zabierzemy się do przyłączy itp., itd. ... :roll: Będzie dobrze.

Także jak widzisz, to my do Was :wink:

Pozdrawiam.

Hej Julieta :D :D :D

Jak dotad to tempo macie dobre, oby tak dalej :wink:

My zmiany w projekcie robimy u architekta lokalnego. Projekt po zmianach+ pozwolenie na budowę( pani arch. sie tym zajmuje) na gotowo 2200+500 piwnica+1250 projekt.

My na działce mamy doprowadzoną wodę, gaz bedzie w drodze, gorzej z prądem :evil: Prad miał już być, ale niestety wszystko sie predłuża :D

Wiesz, tak sobie pomyślałam, że nasza piwnica bedzie pod całym domem, możecie więc przyjechać, bo bedzie tak "jak w domu" :D :wink:

Już dziś zapraszam :D :D :D

Hej Ania67,

dobrze stop będziemy jutro stop szykujcie się stop :lol: :wink: .

Żartowałam oczywiście :p . Jakie tempo (?!), kobietko, ja i tak gryzę pazurki, bo chciałabym JUŻ !!!

2700 zł. za adaptację (dobrze rozumiem?) to jeszcze dla mnie do przełknięcia, ciekawe ile my damy :roll: .

No, w następnym tygodniu, mam nadzieję, dużo więcej już będziemy wiedzieć i mieć. Dam znać, a Ty pisz czy sobota okaże się szczęśliwa (wiesz 8) ).

Czekam, pozdrawiam.

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

Chyba i ja dołączę ;-)

Na placu boju poza tym projektem została Gienia:

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt.php?opcja=rzuty&id=10&nazwa_projektu=GIENIA

Oraz Piwonia:

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt.php?opcja=opis&id=81&nazwa_projektu=PIWONIA

W kazdym z projektow cos mi nie odpowiada; u Lipińskich nie ma za bardzo jak ustawic schodów na poddasze, brak okna na zachód (w salonie, mam tam ładny widok;-) brak wc, w Piwonii nie pasuje mi ta kombinacja schodow kuchni i salonu, zrobilbym kuchnie otwartą na salon ale jest komin.. jedna sypialnia ma 8,5m2 wiec stoł do pingponga wchodzi na styk ;-), Gienia natomiast nie ma zadnej sypialni o pow. ok. 13-15m2 i koszt, no własnie, skad w Gieni przewidywany koszt stanu surowego zamknietego wychodzi o 20 tys wiecej niz w przypadku projektu Lipińskich? Dom jest wiekszy o ok. 7m2

Dom Lipińskich podoba mi sie na dzis najbardziej.

Jaki przewidujecie koszt stanu surowego zamknietego?

Czy ktos ma jakies zdjecia z realizacji tego projektu? Niestety zdjecia z galerii Ryby nie otwieraja mi sie...:-(

Pozdrawiam,

Hej :D

Pozwolenie już mam od 26.07. Teraz czekam na uprowomocnienie i zaczynamy.

Z tej racji, że wprowadzilismy trochę zmiam, domek zmienił sie troszkę

Tak bedzie wyglądal

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=39047&q=To%20tu&k=3

andrej

Okno w salonie można doprojektowac w ramach adaptacji.

My mamy piwnicę pod całością i trzeba było gdzieś umiescić wygodne schody. Dlatego też bud. został poszerzony o 0.85 cm i schody są w miejscu pom. gosp.

Pytałam goscia, który wybudował Gienię o koszt st. surowego i powiedział. że wydał ok. 60 tyś.( Beton kom., dachówka)

Z tego co wiem, to LMB wyjdzie podobnie.

Pozdrawiam

Andriej: w Gieni przewidywany koszt stanu surowego zamknietego wychodzi o 20 tys wiecej niz w przypadku projektu Lipińskich

Andriej robiłeś jakieś dokładniejsze wyliczenia czy wynika to z kosztorysów z pracowni projektowej?

Zastanawiam się nad Gienią. Bardziej podoba mi się od LMB 27 z tego względu, że ma większy salon, kuchnię i osobne wc. Kwestia gustu i potrzeb :)

Hej Andrzej :D

Sciana przesunięta jest w miejscu pomieszczenia gosp.( ta, która jest między pom. gosp. a wiatrołapem) i tam, gdzie jest wyjście na taras, przy ścianie z kominkiem, w salonie. Dzięki temu salon poszerzył się z 4.81 m do 5.61.

Aha, obniżyliśmy jeszcze strop z 2,94 do 2.70. Dzieki temu zwiekszyła sie wys poddasza.Poddasze ma u nas 71.30 m.

Budujemy z silki.

Za zmiany zapłaciłam 2 200+ 500 doprojektowanie piwnicy+ 1250 projekt.Nie musiałam tez martwić się o pozwolenie, bo wszystko załatwiała p. architekt. Wiem, ze można taniej, ale w naszym miescie to najniższa cena

Rzuty moge umieścić, jak najbardziej. Nie posiadłam jeszcze wiedzy przerzucanie zdjęć z aparatu do kom. :oops: Jeżeli mógłbyś poczekać, to syn wróci w przyszłym tygodniu i wtedy nie ma problemu.No chyba, ze sie nauczę :D

Jezeli masz jakieś pyt. to bardzo proszę :D

pozdrawiam