Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TOLEDO LMB27 pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

Może tak na rozgrzewkę pierwsze pytanka, jaki kosztorys przewidzieli projektanci (materiałowy) i czy zmieniałaś coś w tym projekcie (poza podpiwniczeniem). Ja osobiście jestem tak zdesperowany finansowo że rozpatruję także postawienie tej chatki w systemie OSB (w założeniach chcę zmieścić się w 150 tyś - i tu też prośba do ludzi którzy zaiwestowali w technologię OSB, o porady), narazie rozpuściłem wici po różnych wykonawcach w różnych technologiach i czekam na propozycje a sam tym czasem staram się edukować w budownictwie i przerabiam spore ilości literatury oraz wieczne poszukiwania na forach. :-?

• Odpowiedzi 211
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej :D

Kosztorys jest na stronie www pracowni.oszt domku to 171 500 w tym robocizna 74 900 ( nie wiem, czy to nie jest netto?) Szczerze mówiąc, ja teeż myślę, ze zmieszczę sie w 150 000 ( bez działki i mediow) tym bardziej, że budujemy sami.

-Domek poszerzyliśmy o 0.85 cm., tak aby w miejscu pom. gosp. zmiesciły sie schody ( do piwnicy i na poddasze). Tym samym powiekszył sie salon.

-Dodaliśmy okno w jadalni i w scianach szczytowych

-Strop(y) mamy z płyt

-Zlikwidowaliśmy słup w salonie, wydłuzając sciankę

-Obnizylismy strop do 2.80

- budujemy z silki

- poddasze pozostanie nieuzytkowe, moze kiedys?

Piwnica ma taki sam uklad jak dom. Jestesmy zadowoleni z wielkosci pomieszczeń, a tym samym z dokonanego wyboru.

Znajoma zamierza budować w systemie Prefa bardzo podobny domek-Gienia-metraz praktycznie taki sam.W tym systemie firma wyceniła domek na 90 000- bez fundamentow i dachu. Wydaje mi sie, że to dużo :o

Ktoś z forum buduje lmb 27 i na stan surowy wydał ok.60 000.

Myslę, ze edukowanie się w budownictwie jest niezbędne, zwłaszcza jak nie buduje sie samemu.

Pozrówka :D

Znajoma zamierza budować w systemie Prefa bardzo podobny domek-Gienia-metraz praktycznie taki sam.W tym systemie firma wyceniła domek na 90 000- bez fundamentow i dachu

Czyżby znaczyło to że za wykonanie gotowych ścian i zmontotowanie tego do kupy (postawienie na gotowym fundamencie) wołali 90 tyś - to w tym układzie policzając całą resztę (fundament + dach + całe wykończenie) to i w 200 tyś. się nie zmieści. :o

Żeby usciślić, moje podniecenie budową osiągnęło szczytowy punkt w momencie kiedy kupiłem "Katalog Małych Domów" - wyd. Koncept i tam właśnie przeczytałem artykuł dot. małżeństwa które w 102 dni zbudowało dom zamykając się w kwocie 177 tyś. Po wiadomości od ciebie (lekko podłamany) wykopałem ten artykuł i znalazłem ich kosztorys budowy - w założeniach wykonanie scian "Praefa" z kanałami pod instalację, transport oraz montaż miał ich wynieść - 46 000 zł. natomiast po zakończeniu i podsumowaniu wyszło że 44 960 zł. - znaczy z leciutką oszczędnością. :) Znowu odzyskuję wiarę w możliwość zmieszczenia się w założeniach kwotowych [/i]

Nie chciałam Ciebie załamywać- absolutnie :roll:

Taką informacje otrzymałam parę dni temi.Znajoma wyceniała chyba w Miedzychodzie.

Najlepiej samemu sprawdzić co i za ile, zawsze tak uwazalam 8)

Nie załamuj sie, ale szybciutko powyceniaj ten sliczny domeczek, gdzie sie da w jakiej technologii sie da.

Nadmienię, że budujemy z silki.Zakładam ze zmieszcze sie spoko w sumie 70 000 stan surowy otwarty-( pamietasz pisałam, ze mam piwnicę) nie licząc robocizny- wlasna i może na jakieś okienko zostanie :roll:

Powodzenia :D

Ps Jak bedziesz miec jakaś konkretna wycenę to daj znać.

Aha, czy do tego systemu robi sie normalnie fundament? tzn taki jak w tech murowanej :-? :roll:

Do tej technologi można (rzekomo) zastosować tradycyjny fundament ale ja rozpatrywałem wersję "Legalett" - płyta fundamentowa grzejna - odpada potem montaż instalacji grzewczej. :wink:

A co do wyceny to właśnie otrzymałem od "Praefy" odpowiedź, wyliczono mi całość (wykon. ścian + transport + montaż) na 65 100,50 zł :oops:

Niepasuje mi to nijak do tego o czym czytałem, ale domyślam się o co chodzi - pani która to kalkulowała policzyła ściany parteru, strop i część ścian poddasza (takie pozycje występują w wycenie) i ztąd prawdopodobnie taka cena. Ponieważ nie mam danych na temat tego projektu (dane opierałem na internecie), mam gorącą prośbę do ciebie na temat danych dot. projektu - czy strop tam jest przewidziany drewniany czy beton oraz czy są przewidziane ścianki podnoszące poddasze (na przekroju tego nie stwierdzam) - wygląda tak jakby więźba dachowa spoczywała bezpośrednio na szczycie ściany.

Hej :D

No to pierwsza wycena juz jest. Fakt, 90 000 to duzo wiecej niz 65 100, 50 :o jezeli w tej sumie juz jest strop, to trzeba doliczyć dach i fundament.

Strop w projekcie przewidziany jest drewniany. My zmienilismy na żelbetowy- płyty gotowe.

Jezeli chodzi o te scianki, to chyba sa to scianki kolankowe :-? :oops:

Dokładnie tak jak w necie, w projekcie jest tak samo, czyli jezeli są to scianki kolankowe, to ich nie ma

My obnizyliśmy strop do 2,80 i takowe scianki mamy.Jeżeli udało mi sie pomóc, to ok., a jak nie to pytaj :D :wink:

Pozdrawiam :D

• 2 months później...
  • 1 month później...

Kupiliśmy ten projekt i przymierzamy się do budowy. Pytania mamy następujące:

-czy kosztorys jest rzetelny (uważmy, że niektóre ceny są zaniżone),

-czy są jakieś niedoskonałości konstrukcyjne tego domu,

-z jakich materiałów budowaliście,

-jakie wrażenia z mieszkania w tym domu (jeśli już mieszkacie),

-co zmienialiście w układzie domu?

Piszcie!

Witam.

Ksztorysy mają to do siebie, że wykonywane są raczej przez optymistów. My mamy w tej chwili stan surowy otwarty tj. fundamenty, ściany, strop, dach na gotowo tzn. wraz z podbitką i rynnami oraz oknem dachowym, ścianki działowe, podbetony, dobudowane ściany wraz z wieńcem garażu, rozprowadzoną kanalizację i wyniosło to ok. 70 000.

Ze zmian jakie wprowadziliśmy to zmiana stropu na terivę oraz dołożenie okien w ścinach szczytowyh oraz okna na parterze pomiędzy kuchnia a salonem.

Dom budowany z BK 24cm na który przyjdzie ocieplenie ze styropiany 12 lub 15 cm.

Obecnie szukam okien i pierwsze wyceny na okna wraz z roletami w kolorze wynoszą ok. 11 tyś zł brutto.

Oprócz 70 000 które włożyliśmy potrzebujemy jeszcze ok. 80-90 aby zamieszkać.

W stropie pozostawiliśmy otwór na schody jednobiegowe zamiast schodów składanych.

pozdrawiam.