Chomeini 06.11.2005 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Może tak na rozgrzewkę pierwsze pytanka, jaki kosztorys przewidzieli projektanci (materiałowy) i czy zmieniałaś coś w tym projekcie (poza podpiwniczeniem). Ja osobiście jestem tak zdesperowany finansowo że rozpatruję także postawienie tej chatki w systemie OSB (w założeniach chcę zmieścić się w 150 tyś - i tu też prośba do ludzi którzy zaiwestowali w technologię OSB, o porady), narazie rozpuściłem wici po różnych wykonawcach w różnych technologiach i czekam na propozycje a sam tym czasem staram się edukować w budownictwie i przerabiam spore ilości literatury oraz wieczne poszukiwania na forach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 06.11.2005 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 hej Kosztorys jest na stronie www pracowni.oszt domku to 171 500 w tym robocizna 74 900 ( nie wiem, czy to nie jest netto?) Szczerze mówiąc, ja teeż myślę, ze zmieszczę sie w 150 000 ( bez działki i mediow) tym bardziej, że budujemy sami. -Domek poszerzyliśmy o 0.85 cm., tak aby w miejscu pom. gosp. zmiesciły sie schody ( do piwnicy i na poddasze). Tym samym powiekszył sie salon. -Dodaliśmy okno w jadalni i w scianach szczytowych -Strop(y) mamy z płyt -Zlikwidowaliśmy słup w salonie, wydłuzając sciankę -Obnizylismy strop do 2.80 - budujemy z silki - poddasze pozostanie nieuzytkowe, moze kiedys? Piwnica ma taki sam uklad jak dom. Jestesmy zadowoleni z wielkosci pomieszczeń, a tym samym z dokonanego wyboru. Znajoma zamierza budować w systemie Prefa bardzo podobny domek-Gienia-metraz praktycznie taki sam.W tym systemie firma wyceniła domek na 90 000- bez fundamentow i dachu. Wydaje mi sie, że to dużo Ktoś z forum buduje lmb 27 i na stan surowy wydał ok.60 000. Myslę, ze edukowanie się w budownictwie jest niezbędne, zwłaszcza jak nie buduje sie samemu. Pozrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chomeini 06.11.2005 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Znajoma zamierza budować w systemie Prefa bardzo podobny domek-Gienia-metraz praktycznie taki sam.W tym systemie firma wyceniła domek na 90 000- bez fundamentow i dachu Czyżby znaczyło to że za wykonanie gotowych ścian i zmontotowanie tego do kupy (postawienie na gotowym fundamencie) wołali 90 tyś - to w tym układzie policzając całą resztę (fundament + dach + całe wykończenie) to i w 200 tyś. się nie zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 06.11.2005 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Ja też nie myślałam, ze to może aż tyle kosztowac Z tego wynika, ze trzeba dokladnie sprawdzić, jaka technologia i za ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chomeini 07.11.2005 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Żeby usciślić, moje podniecenie budową osiągnęło szczytowy punkt w momencie kiedy kupiłem "Katalog Małych Domów" - wyd. Koncept i tam właśnie przeczytałem artykuł dot. małżeństwa które w 102 dni zbudowało dom zamykając się w kwocie 177 tyś. Po wiadomości od ciebie (lekko podłamany) wykopałem ten artykuł i znalazłem ich kosztorys budowy - w założeniach wykonanie scian "Praefa" z kanałami pod instalację, transport oraz montaż miał ich wynieść - 46 000 zł. natomiast po zakończeniu i podsumowaniu wyszło że 44 960 zł. - znaczy z leciutką oszczędnością. Znowu odzyskuję wiarę w możliwość zmieszczenia się w założeniach kwotowych [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 07.11.2005 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Nie chciałam Ciebie załamywać- absolutnie Taką informacje otrzymałam parę dni temi.Znajoma wyceniała chyba w Miedzychodzie. Najlepiej samemu sprawdzić co i za ile, zawsze tak uwazalam Nie załamuj sie, ale szybciutko powyceniaj ten sliczny domeczek, gdzie sie da w jakiej technologii sie da. Nadmienię, że budujemy z silki.Zakładam ze zmieszcze sie spoko w sumie 70 000 stan surowy otwarty-( pamietasz pisałam, ze mam piwnicę) nie licząc robocizny- wlasna i może na jakieś okienko zostanie Powodzenia Ps Jak bedziesz miec jakaś konkretna wycenę to daj znać. Aha, czy do tego systemu robi sie normalnie fundament? tzn taki jak w tech murowanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chomeini 08.11.2005 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Do tej technologi można (rzekomo) zastosować tradycyjny fundament ale ja rozpatrywałem wersję "Legalett" - płyta fundamentowa grzejna - odpada potem montaż instalacji grzewczej. A co do wyceny to właśnie otrzymałem od "Praefy" odpowiedź, wyliczono mi całość (wykon. ścian + transport + montaż) na 65 100,50 zł Niepasuje mi to nijak do tego o czym czytałem, ale domyślam się o co chodzi - pani która to kalkulowała policzyła ściany parteru, strop i część ścian poddasza (takie pozycje występują w wycenie) i ztąd prawdopodobnie taka cena. Ponieważ nie mam danych na temat tego projektu (dane opierałem na internecie), mam gorącą prośbę do ciebie na temat danych dot. projektu - czy strop tam jest przewidziany drewniany czy beton oraz czy są przewidziane ścianki podnoszące poddasze (na przekroju tego nie stwierdzam) - wygląda tak jakby więźba dachowa spoczywała bezpośrednio na szczycie ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 08.11.2005 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Hej No to pierwsza wycena juz jest. Fakt, 90 000 to duzo wiecej niz 65 100, 50 jezeli w tej sumie juz jest strop, to trzeba doliczyć dach i fundament. Strop w projekcie przewidziany jest drewniany. My zmienilismy na żelbetowy- płyty gotowe. Jezeli chodzi o te scianki, to chyba sa to scianki kolankowe Dokładnie tak jak w necie, w projekcie jest tak samo, czyli jezeli są to scianki kolankowe, to ich nie ma My obnizyliśmy strop do 2,80 i takowe scianki mamy.Jeżeli udało mi sie pomóc, to ok., a jak nie to pytaj Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 08.11.2005 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Ścianek kolankowych nie ma i dlatego krokwie opierają się bezpośrednio na murłatach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 08.11.2005 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Ścianek kolankowych nie ma i dlatego krokwie opierają się bezpośrednio na murłatach. To jednak znam sie na rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chomeini 13.11.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 No dzięki, to troszkę rozjaśniło mi spojrzenie na to. Napiszę do pani od kalkulacji żeby skalkulowała mi to jeszcze raz ale żeby uwzględniła te pare niuansów za które nie mam ochoty płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 24.01.2006 00:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 No i jak tam Wasze budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 24.01.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 No i jak tam Wasze budowy? Hej Ryby Nasza budowa " zimuje" na etapie piwnicy A jak tam Wasz LMB27? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 24.01.2006 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Również zimuje i z utęsknieniem czeka na wiosnę! Chcemy w marcu/kwietniu zrobić elektrykę, tynki i okna. Choć jeszcze nie wiem w jakiej kolejności najlepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 24.01.2006 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Również zimuje i z utęsknieniem czeka na wiosnę! Chcemy w marcu/kwietniu zrobić elektrykę, tynki i okna. Choć jeszcze nie wiem w jakiej kolejności najlepiej . Czyli od wiosny wykonczeniówka pełną parą Będę czekać niecierpliwie na zdjecia Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 06.03.2006 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 proszę o kontakt budujących ten dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 06.03.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 proszę o kontakt budujących ten dom Ja buduję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 06.03.2006 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Jakieś konkretne pytania?pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 08.03.2006 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Kupiliśmy ten projekt i przymierzamy się do budowy. Pytania mamy następujące:-czy kosztorys jest rzetelny (uważmy, że niektóre ceny są zaniżone),-czy są jakieś niedoskonałości konstrukcyjne tego domu,-z jakich materiałów budowaliście,-jakie wrażenia z mieszkania w tym domu (jeśli już mieszkacie),-co zmienialiście w układzie domu?Piszcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 08.03.2006 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Witam. Ksztorysy mają to do siebie, że wykonywane są raczej przez optymistów. My mamy w tej chwili stan surowy otwarty tj. fundamenty, ściany, strop, dach na gotowo tzn. wraz z podbitką i rynnami oraz oknem dachowym, ścianki działowe, podbetony, dobudowane ściany wraz z wieńcem garażu, rozprowadzoną kanalizację i wyniosło to ok. 70 000.Ze zmian jakie wprowadziliśmy to zmiana stropu na terivę oraz dołożenie okien w ścinach szczytowyh oraz okna na parterze pomiędzy kuchnia a salonem.Dom budowany z BK 24cm na który przyjdzie ocieplenie ze styropiany 12 lub 15 cm. Obecnie szukam okien i pierwsze wyceny na okna wraz z roletami w kolorze wynoszą ok. 11 tyś zł brutto.Oprócz 70 000 które włożyliśmy potrzebujemy jeszcze ok. 80-90 aby zamieszkać.W stropie pozostawiliśmy otwór na schody jednobiegowe zamiast schodów składanych. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts