ania67 09.03.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Hej Zmiany, które wprowadzilismy: - podpiwniczenie-pełne- działka na stoku ( garaż w piwnicy, c.o...) -poszerzyliśmy dom o 0,85 cm ( tak, aby zamiast pom. gosp. zmieściły sie schody.Tym sposobem wydłużył się salon) - strop z płyt -zlikwidowaliśmy słup w salonie- przedłużyliśmy sciankę -okna dołożyliśmy tak jak Ryby -poddasze póki co nieużytkowe Budujemy z silikatów z Ostrołeki ( już zakupione, czekaja na placu w hurtowni ) Planujemy zmieścić się w około 70 000-stan surowy otwarty- z tym, że budujemy sami Tylko więżbę ułożą fachowcy. Do tej pory wydaliśmy 27 000 ( łącznie z wszelkimi pracami ziemnymi, innym sprzętem- fadroma, 10 wywrotek gliny na podsypanie tarasu, geodeta, kierownik bud. itd) A same materiały na piwnicę kosztowały 22 000 ( od fundamentu, po strop, izolacja, styropian...) Za silikaty zapłaciliśmy 8 200. Dach mamy wyceniony na 9 300 - Euronit S- czerwony i na tę dachówkę jesteśmy zdecydowani ( wyceny ceramicznej Roben 11 950 , Koramik 13 770, Creaton 14 440) Błędów w projekcie póki co nie zauważyliśmy Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 09.03.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Dziękujemy za odpowiedzi. My nie planujemy zmian w układzie pomieszczeń, nie będziemy też zmieniać stropu, nie możemy też dołożyć okien na bocznej elewacji ze względu na wąską działkę. Co do dachu to trwa jeszcze dylemat: blacha czy ceramika.Czy są na forum osoby które już ten dom zbudowały i mieszkają w nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 10.03.2006 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Hej Ja mając do wyboru blachę lub ceramikę nie zastanawiałaby sie ani przez chwilę i postawiałabym na ceramike (no chyba, że kasa jest ograniczona) Te ceny, które podałam wyzej są aktualne, a wiec masz jakieś porównanie ceny za dach ( aha, jeczcze Braas celtycka 10 200) My mamy wydłuzony dom i tym samym powierzchnia dachu zwiekszyła sie do 210 m, ale w oryginalnym projekcie bedzie jeszcze taniej My wybierając pokrycie na dach, sugerowalismy sie tym, że nie stac nas na dobrą ceramike i wybieramy dobrą cementową Zostało Wam jeszcze trochę czasu na budowanie, możecie wybierać A właśnie kiedy zaczynacie? I w jakim rejonie budujecie Do tych pór nie spotkalismy osób, które juz mieszkają w tym domku Pozdróweczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 12.03.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Tak właściwie to nie ma kasy ani na blachę, ani na dachówkę. Budować zamierzamy z własnych dochodów, oszczędności, pożyczek rodzinnych i sprzedaży mieszkania. Na razie zakupiliśmy projekt i jesteśmy w etapie tzw papierologii przedpozwoleniowej. Mamy nadzieję, że sporo prac wykonamy samodzielnie i rodzinnym sumptem. Nie mamy w rodzinie, niestety, zawodowego budowlańca, więc będziemy musieli polegać na rysunkach, opisach i innej teorii. Budowac będziemy w niewielkim miasteczku w województwie łódzkim, ok 70 km od Łodzi. W tym roku mamy nadzieję zrobić przyłącza wody i prądu, wykonać fundament (może być w ostateczności bez pierwszej warstwy podłogi) i ogrodzić działkę (a właściwie uzupełnić ogrodzenie, bo jego część już istnieje). Budowę chcielibyśmy zakończyć wiosną 2009 roku (w wersji najoptymistyczniej). Wersja minimum to zakończenie budowy na wiosnę 2012 r. Wzięcie kredytu i zakończenie budowy w 2007 r. jest możliwe przy niezwykle korzystnym splocie okoliczności pracowo-płacowych. Obecne okoliczności są raczej średnie i dają możliwości kredytu ze spłatą ok. 30-letnią. W rożnych symulacjach spłat kredytu najbardziej nie lubię pozycji "całkowity koszt kredytu"; gdy widzę występujące tam liczby, to mnie strzyka tam, gdzie nie można znaleźć miodu... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 12.03.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Hej My też budujemy z oszczednosci, a więc dokladnie wiem jak to jest w zeszłym roku powstała nasza piwnica, a w tym roku, mam nadzieję, bedzie stan surowy A potem sprzedajemy mieszkanie i jazda- wykańczamy. Ja mam to szczęście, że moj mąż zna sie na budowlance, a w budowie pomaga nam- bardzo- teść Wodę już mamy- wodociągi, skrzynkę na prąd- narazie bez prądu też, gaz w drodze. Nie chcielismy brać kredytu, bo mąz miał niepewna pracę no i stało się. Od zeszłej soboty jesteśmy bez pracy Aż boję się pomyśleć co by było...z kredytem- brrrr Myślę, że bedzie dobrze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 12.03.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Pozostawanie bez pracy oprócz wielu wad ma jedną zaletę: można dużo więcej czasu poświęcić budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 12.03.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Pozostawanie bez pracy oprócz wielu wad ma jedną zaletę: można dużo więcej czasu poświęcić budowie. Co racja, to racja Tylko ta pogoda wrrr Jeżeli chodzi o pracę, to pojawiło się światełko w tunelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 17.03.2006 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Podnoszę temat do góry, może znajdzie się jakiś nowy inwestor budujący według tego projektu. W końcu jest to projekt ze złotej kolekcji (nazwa nie jest chyba wzięta od koloru elewacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofix 19.03.2006 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Witajcie! Chciałbym poinformować, że również po wielu poszukiwaniach zdecydowaliśmy się na projekt LMB 27. Dla przypieczętowania wyboru potzrebujemy jeszcze kilku informacji. 1.Czy może ktoś mi podać wymiary wszystkich pomieszczeń (skan lyb zdjęcie cyfrakiem) dla lepszej orientacji2. Kto jeszcze, buduje taki dom oprócz was tj. Ryby i Ania 67- dajcie jakieś namiary linki do zdjęć, wszystko ( ja nie znalazłem)3. Koszt i stan na dzisiaj i spodzieany koszt na koniec nie loicząc glazury, parkietów i złotrych klamek. Czy sam dom (bez działki i uzbrojeń) uda mi się postawić za mniej niż 200 000 zł- Do stanu zamkniętego z posadzkami i tynkami, instalacje wodne i co ludzie-dalej sam4. Czy rozważaliście koncepcje zastosowania płyt Karto. Gips. zamiast tynków?5. Pytanie do Ryby- czy masz schody na górę, jężeli tak to jakie i gdzie. Dziękuję z góry za wszelkie informacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 19.03.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Hej sofix odpowiedz przenoszę do tego wątku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=65888 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 19.03.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Hej sofikx mam nadzieję, że zajrzysz tutaj Rzuty domku- http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=43544&q=anus02&k=2 Mój jest poszerzony. W orginale salon ma szer 481. Pom gosp 160\ 211. Szerokosć kuchni 276. Ryby mają swój dom w galerii zdjęć- szukaj- dom ryb(y). Wyżej znajdziesz info. o kosztach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 19.03.2006 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Niestety u mnie album został zlikwidowany ( za rzadko się logowałem ).Kilka fotek moge przesłać maila.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 19.03.2006 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Hej sofikx mam nadzieję, że zajrzysz tutaj Rzuty domku http://foto.onet.pl/mojalbum/zdjecie.html?no=0&id=43544&zid=587229&r=0 Mój jest poszerzony. W orginale salon ma szer 481. Pom gosp 160\ 211. Szerokosć kuchni 276. Ryby mają swój dom w galerii zdjęć- szukaj- dom ryb(y). Wyżej znajdziesz info. o kosztach. Pozdrawiam Aniu niestety nie mogę otworzyć tej strony z rzutem domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofix 20.03.2006 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Oczywiście jestem! Dziękuje wam wszystkim, od tej chwili będzie to moja Strona Główna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 20.03.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=43544&q=anus02&k=2 Teraz powinno byc ok pokój 1.4-szer 265 pokój 1.5-szer 375 pokój 1.6-szer 276 łazienka-szer 201/271 wiatrołap-szer 210 hol- w najwęższym miejscu 130, a najszerszym 190 Pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 21.03.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Niestety u mnie album został zlikwidowany ( za rzadko się logowałem ). Kilka fotek moge przesłać maila. pzdr. A nie szłoby wznowić tego albumu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofix 21.03.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 A jak macie rozwiązany problem z nieczystościami :kanaliza, POŚ, czy szambo? I czy ryby też mają ściankę kolankową i obniżony sufit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 21.03.2006 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 My nie mamy scianki kolankowej i obniżonego sufitu. W tej kwestii pozostaliśmy wierni projektowi.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 22.03.2006 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Hej Obnizylismy strop do 2,70m, o 20 cm.Dodamy jeszcze jeden rząd i wylejemy wieniec.Aby dom zachował oryginalny wygląd (chodziło nam o to, aby daszki były z dachem na tym samym poziomie) wydłużyliśmy dach do 90 cm. Jeżeli chodzi o kanalizę, to mam nadzieję, że zdążą nam wybudować zanim my się wybudujemy.A jak nie, to w projekcie mamy szambo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 28.03.2006 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 W kwestii rozwiązań konstrukcyjnych my jesteśmy chyba najbardziej wierni projektowi. Nie obnizamy pomieszczeń, nie zmieniamy stropu (pozostaje drewniany na jętkach), nie dodajemy okien i nie zmieniamy ich położenia, nie przestawiamy ścianek działowych. Jedyne odstępstwo to materiał: mimo iż jestem gorącym orędownikiem gazobetonu, to będzie ceramika (po prostu mamy tańszą ofertę na napradę wysokiej klasy ceramikę). Inne zmiany mogą być dopiero na etapie wykończenia - o ile wsród ok. 25 domów nie znajdzie się 5 chętnych na dostawy gazu do ogrzewania, to marne są szanse, aby przedłużyć biegnącą jakieś 150 m wcześniej nitkę gazociągu. Będzie wtedy konieczność zastosowania paliwa stałego. Również i kanalizacja jest odległym dopiero przedsięwzięciem (choć jest do przedłużenia tyle samo co gaz).O ile uda nam się zdobyć wystarczającą ilość pieniędzy, to planujemy w tym sezonie wykonac stan surowy otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts