Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TOLEDO LMB27 pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 211
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam wszystkich zwolenników LMB27! :lol:

Z wielką uwagą przeczytałam Wasze rozmowy, cieszę sie ze prace na budowach postępują :p , trochę samolubnie, bo mam nadzieję że będziecie służyć cenną radą. My jeszcze projektu nie kupiliśmy więc nie robiliśmy adaptacji, ale również chcemy wprowadzić kilka zmian:

- okno w salonie, żeby go doświetlić

- większy taras i bez zadaszenia (jak ryby) lub z innym zadaszeniem typu wydłużony dach

- druga toaleta w kotłowni (to tak na dzisiaj, bo nie wiem czy zostaniemy przy ogrzewaniu gazem ziemnym-jest coraz droższy :( )

Na razie strych będzie nieużytkowy, ale jak któerś z naszychy dzieci zdecyduje się z nami mieszkać to sobie zrobią górę, na start dla mlodych wystarczy :) . W związku z tym mam kilka pytań do ryb:

- gdzie masz swoje schody na poddasze

- dlaczego taras ma taki kształt i czy masz zamiar go osłaniać

- czy zdecydowałeś się na garaż dobudowany do domu i jaki duży

- czy na dachu masz dachówkę

- ile pracy własnej na tej budowie(widziałam zdjęcia)

te ostatnie pytania to w związku z kosztem jaki podałeś na forum( 70 tyś za dom z dachem bez okien) :lol: a który bardzo mnie podbudował :D

to chyba na razie tyle :D

Pozdrawiam wszystkich :D !!

Witam.

1. Schody na poddasze będą jednobiegowe z korytarza a ich początek planowany jest mniej więcej w połowie tej wnęki pomędzy słupem w salonie a tą ścianką o długości ok. 80 cm. ( mam nadzieję, że zrozumiesz o co mi chodzi). Ale przyznaję, że korzystniejszym rozwiązaniem byłoby chyba umieszczenie schodów dwubiegowych w miejscu pomieszczenia gospodarczego, mimo, że trzeba wtedy poszerzyć nieznacznie budynek. (Ktoś tutaj to zrobił)

2. Taras ma taki kształt gdyż przez to mamy jakby 2 części: mniejszą o wym ok. 2x2 metry na której będą schody na trawnik oraz wiekszą która ma chyba ok. 4x5 metrów. Nad tą większą częścią właśnie jutro cieśla będzie nam robił pergolę drewnianą, podpierana na 3 słupach. Po pergoli chcemy puścić jakieś pnącze.

3. Dobudowaliśmu tez garaż z lewej strony budynku. Garaż ma wymiary wewnętrzne 3.25x7.10m i pokryty będzie dachem jednospadowym. Garaż jest cofnięty od frontu budynku o 80 cm.

4. Na dachu jest dachówka cementowa Brass celtycka.

5. Praca własna to drobiazgi:ogrodzenie, izolacja i zasypanie fundamentów, wykonanie i malowanie podbitki drewnainej, rozprowadzenie kanalizacji, zagęszczanie gruntu pod wylewki, wykopy pod fundamenty tarasu i garażu. Ale przede wszystkim samodzielne załatwianie towaru oraz wyszukiwanie różnych ekip do poszczególnych etapów.

To chyba wszystko.

pzdr.

Hejka!

Dzięki serdeczne za odpowiedź :D . Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam gdzie te schody bo mi wychodzą w miejscu kominka :o Nie będzie go czy co? :D Może poczekam na zdjęcie :lol: Ja też myślałam o schodach w miejscu pom. gosp. żeby ewentualne wejscie na poddasze było tak jakby oddzielne (jeśli będzie taka potrzeba to wtedy zrezygnuję z wc w tym miejscu przy adaptacji poddasza) nie wiem czy to jasno napisałam :p

My też zastanawiamy sie nad pergolą na tarasie :lol: Garaz też będzie doklejony do domu(LMB27c), ale z tyłu domu równy z bryłą i troszkę poszerzony.

My też takie prace własne planujemy :p