Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NIEBIESKI EUKALIPTUS GUNNI :-)))

Recommended Posts

Zamówiłam na allegro nasionka takiej roślinki jak niebieski eukaliptus gunni

Czy ma ktoś może u siebie tą roślinkę?

Jak ją pielęgnować? Czy dobrze się chowa?

W internecie jest bardzo mało informacji na jej temat

Oto zdjęcia:

http://images31.fotosik.pl/222/959979aaa1ac3926.jpg

http://images30.fotosik.pl/198/1d0bdb41dce5c0f8.jpg

No generalnie jak cos rosnie w naturze w Australii, nawet na szczytach gor, to u nas moze miec zima pewne problemy. Zreszta banksja, protea czy leukodendron tez nie przezimuja w ogrodzie. :wink:

Ja wiem ze pisza ze spokojnie rosnie do -25 i to przy silnym wietrze z polnocnego wschodu. Ale to tak jak z grzybami: wszystkie sa jadalne z tym ze niektore tylko jeden raz. :wink:

Lekkie mrozy pewnie zniesie, chociaz nie jestem pewien czy bez wplywu na kondycje samej rosliny, ale kontynentalne mrozne i nagle zimy to watpie. Amerykanie dla eukaliptusa gunni podaja maksymalnie strefe 8, czyli do okolo minus 12 stopni, Polska lezy w strefie 6 czyli do minus 23. A bywalo przeciez gorzej...

Niemiecki sklep internetowy w opisie dla roslin sadzonych wprost do gruntu -10 do -15 stopni, a dla sadzonych w pojemniki -5 stopni. Opis tutaj

Z nasionek ???

To ile czasu to będzie rosło do takiego drzewka ? :o

Tym bym się akurat nie przejmował, bo nie wiadomo czy cokolwiek wykiełkuje z nasion. Nasiona, nie tylko te, są tanie, ale nieprzypadkowo. Prawdopodobieństwo, że ktoś dochowa się z nich roślin jest minimalne (ograniczona zdolność kiełkowania, złe warunki dla siewek itp.).

Myślałem, że dotyczy to zakupu sadzonki i to takiej co najmniej 50-80 cm. Takie mają szanse przeżyc, oczywiście jako rośliny doniczkowe, a nie w ogródku (ogródek od kwietnia do listopada). Krytyczny jest okres zimy, wówczas potrzebuje od ok. 0 do 10 stopni C i dużo światła. Wtedy też najłatwiej ja przelac lub wysuszyć. Ziemia powinna byc lekko wilgotna. Przy dobrej glebie takie drzewko z sadzonki rośnie 3-5 lat.