Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiary drzwi - POMOCY

Recommended Posts

Witam Wszystkich.

Proszę nie krzyczcie, powinnam poszukać, ale szukam od dwóch dni i nic nie znalazłam :oops: a potrzebuję odpowiedzi na już, więc:

Czy sa jakieś przepisy, które mówią o tym jaka jest wymagana szerokość drzwi wewnętrznych??? Ja mam w p[rojekcie wszędzie 90-tki, a chciałabym zmienić na 80-tki. Czy jest taka możliwość ?? Muszę dać znać moim fachofcom znać do poniedziałku i nie wiem co zrobić. Wiem, że na forum jest mnóstwo mądrych głów, więc baardzo proszę o informacje. Jak to właściwie jest z tymi drzwiami?? mogę dać 80-tki ??

no to zapoznaj się z Talmudem budowlanym:

http://www.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/n/1A6FE867B90B9F89C1256F120042F4C4?OpenDocument&View=n&Cat=ap&Count=10

szczególnie zwróć uwagę na paragraf 62 ustęp 1....

a tak w ogóle to nie sądzę żeby komuś /tajemniczy Nadzór/ przeszkadzały te węższe drzwi

oczywiście oprócz mieszkańców - Tobie będą przeszkadzać przy wnoszeniu

np kanapy lub ew. wjeżdżaniu wózkiem inwalidzkim.......

mynia_pynia napisał:
Ja też wszędzie mam otwory na 90 cm. Wejdą tam drzwi na 87 cm.

Mi się bardzo podobaja szersze drzwi, już nie mówiąc o wygodzie w użytkowaniu, przemyśl jeszcze raz zmianę.

otwory 90 cm są na drzwi 80-tki

swoja droga jak chcesz w otwór 90cm wsadzić drzwi szerokości 87cm? na futrynę zostaje Ci tylko 3cmm, po 1,5cm na stronę... :o

budulec1 napisał:
  beton44 napisał:

szczególnie zwróć uwagę na paragraf 62 ustęp 1....

Jak masz tak doradzać , to lepiej wklejaj te swoje "dołki". Wypadałoby najpierw przeczytać.

Brzoza ma rację, można

hmmmm:

"§ 62. 1. Drzwi wejściowe do budynku i ogólnodostępnych pomieszczeń użytkowych oraz do mieszkań powinny mieć w świetle ościeżnicy co najmniej: szerokość 0,9 m i wysokość 2 m. W przypadku zastosowania drzwi zewnętrznych dwuskrzydłowych szerokość skrzydła głównego nie może być mniejsza niż 0,9 m."

co ci się bu......cu1 nie podoba :-?

ciekawe co Twój atak osobisty na mnie wnosi do wątku :o