igor73pl 19.04.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Proszę o poradę w sprawie pozbycia się wody gruntowej + deszczówki na czas robót ziemnych. Mam dość wysoki poziom wód gruntowych tj. około 2.3 m i planowaną piwnicę z wykopem o głębokości do 3 metrów. Grunt to łupek a na głębokości około 2.5 zaczęły się kamienie i skała, po której sobie cieknie woda. Wykonane zostały próbne wykopy o głębokości 3 metrów (taka ma być maksymalna głębokość wykopów w trakcie budowy), które po kilku minutach do głębokości 2.3 – 2.5 m napełniły się wodą. Walczę obecnie z dokumentacją dot. wykonania projektu kanału deszczowego i przez te uzgodnienia etc. mogę nie zdążyć przed terminem w którym epika ma rozpocząć budowę. Czytałem na forum o osobach, które mają piwnice przy poziomie wód gruntowych rzędu 1 metra i wyżej. Proszę poradźcie mi jak odprowadzić wodę z wykopu pod fundament, tak aby można było wylać ławy etc. a nie taplać się w błocie czy wodzie do kolan. Jak się postępuje w takiej sytuacji. Nie mogę tej wody póki co odprowadzić do kanału deszczowego tak jak to mieć miejsce docelowo a i sąsiednie działki są już zabudowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.04.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Może tak jak to na wielkich budowach robią - wbijać takie metalowe palisady dookoła wykopu celem usunięcia punktu "wlewu" wody do wykopu. Ale to pewnie przewyższyło by koszty budowy domu. Może pompowanie wody wydajnymi pompami z wykopu coś może pomóc. Ewentualnie należy określić/dowiedzieć się, czy poziom wód na poziomie 2.5m jest stałe czy okresowe i na przykład latem podczas mniejszych opadów nie jest niżej. Ale do lata jak widzę czekać nie zamierzasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igor73pl 21.04.2008 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Kochani - no jakoś mi się nie chce wierzyć, że taki problem mam tylko jak?! Podpowiedzcie mi proszę jak radziliście sobie z "wysoką" wodą gruntową przy ograniczonych możliwościach jej usunięcia?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 21.04.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Obawiam się,że zrezygnujesz z piwnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 23.11.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Zamiast piwnicy 3m w dół,zejdz z piwnicą 2m,dom będziesz miał 1m wyższy,a piewnica przyda się napewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 23.11.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Kiedyś walczyłem z wodą gruntową,przechtrz ją ,zostaw ją tam gdzie jest,dałem se spokój potworne koszty. Te 3m w ziemię to chyba ze względu na piwnicę.Jak ci napisałem w poprzednim poście,piwnica za wszelką cenę powyżej wód gruntowych.Pogadj z kierownikiem budowy,albo zmień kierownika bo jest do kitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts