Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wody grundowe i deszczówka - odprowadzenie z wykopów

Recommended Posts

Proszę o poradę w sprawie pozbycia się wody gruntowej + deszczówki na czas robót ziemnych.

Mam dość wysoki poziom wód gruntowych tj. około 2.3 m i planowaną piwnicę z wykopem o głębokości do 3 metrów.

Grunt to łupek a na głębokości około 2.5 zaczęły się kamienie i skała, po której sobie cieknie woda. Wykonane zostały próbne wykopy o głębokości 3 metrów (taka ma być maksymalna głębokość wykopów w trakcie budowy), które po kilku minutach do głębokości 2.3 – 2.5 m napełniły się wodą.

Walczę obecnie z dokumentacją dot. wykonania projektu kanału deszczowego i przez te uzgodnienia etc. mogę nie zdążyć przed terminem w którym epika ma rozpocząć budowę.

Czytałem na forum o osobach, które mają piwnice przy poziomie wód gruntowych rzędu 1 metra i wyżej.

Proszę poradźcie mi jak odprowadzić wodę z wykopu pod fundament, tak aby można było wylać ławy etc. a nie taplać się w błocie czy wodzie do kolan. Jak się postępuje w takiej sytuacji.

Nie mogę tej wody póki co odprowadzić do kanału deszczowego tak jak to mieć miejsce docelowo a i sąsiednie działki są już zabudowane.

Może tak jak to na wielkich budowach robią - wbijać takie metalowe palisady dookoła wykopu celem usunięcia punktu "wlewu" wody do wykopu. Ale to pewnie przewyższyło by koszty budowy domu.

Może pompowanie wody wydajnymi pompami z wykopu coś może pomóc.

Ewentualnie należy określić/dowiedzieć się, czy poziom wód na poziomie 2.5m jest stałe czy okresowe i na przykład latem podczas mniejszych opadów nie jest niżej. Ale do lata jak widzę czekać nie zamierzasz...

• 7 months później...
Kiedyś walczyłem z wodą gruntową,przechtrz ją ,zostaw ją tam gdzie jest,dałem se spokój potworne koszty. :cry: Te 3m w ziemię to chyba ze względu na piwnicę.Jak ci napisałem w poprzednim poście,piwnica za wszelką cenę powyżej wód gruntowych.Pogadj z kierownikiem budowy,albo zmień kierownika bo jest do kitu :wink: