Robak 19.04.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 witam, chcemy zbierać wodę z dachu do zbiornika; woda z niego ma nam służyć do podlewania ogrodudach 300 metrów kwardatowych; jak duży powinien być taki zbiornik? 10 m sześciennych, a może 20?? i jeszcze jedno - hydraulik proponuje wykorzystanie tej deszczówki do wykorzystania w spłuczkach wcjakaś rura i mała hydropompaczy ktoś to ma?czy warto? bo przecież niby oszczędność wody, ale z drugiej strony pompa też ma jakiś pobór prądu, a prąd tani nie jest zatem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 19.04.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Przyłączam się do pytania. Myślałem o 10m3 a woda ma służyć głównie do podlewania ogrodu. Jest tego 25a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 19.04.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 taka instalacja to ok 5-6 tys zł. za taką cenę mam 3 mln litrów wody - wystarczy na parę lat. co do podlania ogrodu 25a to mam podobną powierzchnię i mówiono mi że na jedno podlewanie schodzi ok 1-2 m3. tłumacząc na nasze - 2 tygodnie suszy i wys. temp i przełączasz się na sieć - czyli bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 19.04.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 odzyska tej wody do wc to bzdurado podlewania ogrody - kwestia wielkości inwestycji instalację odzzysku oraz zbiornika na około 10-15 m3 ( napełnienie woda z wodociągu to około 40 zl ) jeeli studnia ma być chłonna to trzeba liczyć na minmum 10 l/m2 pow zabudowy ( nie pow dachu ) jednak biorąc pod uwage oststanie opady zwększył bym ten wskaźnik do 20 l/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.04.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 taka instalacja to ok 5-6 tys zł. Wszystko zależy, czy chcesz markowe rozwiązania czy głowę na karku. U mnie przyszła instalacja zamknie się w 3tyś. A biorąc pod uwagę, że zbiornik i tam muszę kupić, bo na razie będzie wykorzystane na szambo, to koszty inwestycji maleją znacznie, do jakiś 500zł. A taką kwotę to już spokojnie się szybko "odzyska" Dodatkowo jesteś bardziej proekologiczny i deszczówka jest chyba bardziej "zdrowsza" dla roślinek aniżeli woda z wodociągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.04.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 co do podlania ogrodu 25a to mam podobną powierzchnię i mówiono mi że na jedno podlewanie schodzi ok 1-2 m3. tłumacząc na nasze - 2 tygodnie suszy i wys. temp i przełączasz się na sieć - czyli bez sensu. Dlaczego bezsensu. Przecież przez te pierwsze 2 tygodnie nic nie płacisz. Zwracają Ci się przez pierwsze lata koszty inwestycji a później tylko zyskujesz. Dodatkowo w swoich wcześniejszych obliczeniach nie bierzesz pod uwagę ceny wody za kilka lat. Oczywiście czas amortyzacji takiego rozwiązania zwiększa zużycie prądu koniecznego do obsługi pompy/hydroforu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 20.04.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 ale ja napisałem o sobie - liczyłem to dla siebie i wyszło mi że bez sensu. wydatki na instalację to 5-6 tys bo mniej więcej tyle w sumie wyjdzie. Dolicz do swoich obliczeń dodatkowe doprowadzenie wody z wodociągu + dodatkowy licznik + zawór przelewowy + .... co tam jeszcze chcesz. W najlepszym razie wychodzi na zero. Lepszym rozwiązaniem jest studnia, ale wątek proekologiczny do mnie przemawia i za to (może) warto zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts