Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak duży zbiornik na deszczówkę?

Robak

Recommended Posts

witam, chcemy zbierać wodę z dachu do zbiornika; woda z niego ma nam służyć do podlewania ogrodu

dach 300 metrów kwardatowych; jak duży powinien być taki zbiornik? 10 m sześciennych, a może 20??

i jeszcze jedno - hydraulik proponuje wykorzystanie tej deszczówki do wykorzystania w spłuczkach wc

jakaś rura i mała hydropompa

czy ktoś to ma?

czy warto?

bo przecież niby oszczędność wody, ale z drugiej strony pompa też ma jakiś pobór prądu, a prąd tani nie jest

zatem...

taka instalacja to ok 5-6 tys zł.

za taką cenę mam 3 mln litrów wody - wystarczy na parę lat.

co do podlania ogrodu 25a to mam podobną powierzchnię i mówiono mi że na jedno podlewanie schodzi ok 1-2 m3.

tłumacząc na nasze - 2 tygodnie suszy i wys. temp i przełączasz się na sieć - czyli bez sensu.

odzyska tej wody do wc to bzdura

do podlewania ogrody - kwestia wielkości inwestycji instalację odzzysku oraz zbiornika na około 10-15 m3 ( napełnienie woda z wodociągu to około 40 zl )

jeeli studnia ma być chłonna to trzeba liczyć na minmum 10 l/m2 pow zabudowy ( nie pow dachu )

jednak biorąc pod uwage oststanie opady zwększył bym ten wskaźnik do 20 l/m2

taka instalacja to ok 5-6 tys zł.

Wszystko zależy, czy chcesz markowe rozwiązania czy głowę na karku. U mnie przyszła instalacja zamknie się w 3tyś. A biorąc pod uwagę, że zbiornik i tam muszę kupić, bo na razie będzie wykorzystane na szambo, to koszty inwestycji maleją znacznie, do jakiś 500zł. A taką kwotę to już spokojnie się szybko "odzyska"

Dodatkowo jesteś bardziej proekologiczny i deszczówka jest chyba bardziej "zdrowsza" dla roślinek aniżeli woda z wodociągów.

co do podlania ogrodu 25a to mam podobną powierzchnię i mówiono mi że na jedno podlewanie schodzi ok 1-2 m3.

tłumacząc na nasze - 2 tygodnie suszy i wys. temp i przełączasz się na sieć - czyli bez sensu.

Dlaczego bezsensu. Przecież przez te pierwsze 2 tygodnie nic nie płacisz. Zwracają Ci się przez pierwsze lata koszty inwestycji a później tylko zyskujesz.

Dodatkowo w swoich wcześniejszych obliczeniach nie bierzesz pod uwagę ceny wody za kilka lat.

Oczywiście czas amortyzacji takiego rozwiązania zwiększa zużycie prądu koniecznego do obsługi pompy/hydroforu.

ale ja napisałem o sobie - liczyłem to dla siebie i wyszło mi że bez sensu.

wydatki na instalację to 5-6 tys bo mniej więcej tyle w sumie wyjdzie. Dolicz do swoich obliczeń dodatkowe doprowadzenie wody z wodociągu + dodatkowy licznik + zawór przelewowy + .... co tam jeszcze chcesz. W najlepszym razie wychodzi na zero. Lepszym rozwiązaniem jest studnia, ale wątek proekologiczny do mnie przemawia i za to (może) warto zapłacić.