Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chce wybudować malutki domek :)

Kropek13

Recommended Posts

Witam serdecznie :)

Chciałabym wybudować domek o pow. 29mkw :) tak abym mogła w nim mieszkać cały rok :) niestety nie mam pojęcia ile będzie kosztować wybudowanie takiego maleństwa w stanie surowym zamkniętym :( może ktoś już budował coś podobnego i mógłby się podzielić ze mną doświadczeniem? :) domek jest parterowy, posiada 2 okna, dach dwuspadowy...ogrzewać będe kominkiem...czy ktoś się orientuje ile kosztuje projekt indywidualny takiego domku?

Pozdrawiam serdecznie

29 m2? czyli, w przybliżeniu, domek o wymiarach 5x5,5 m2.

ławy fundamentowe: (zdjęcie humusu + geodeta + wykopanie + beton - nie ma sensu zbroić): 3 500 zł

ściany fundamentowe (robocizna + bloczki + cement + piach): 6 000 zł

stan zero (piach do zasypania fundamentów + robocizna + beton na płyte chudziakową + kanalizacja w płycie + inne pierdoły): 4 000 zł

roboty murowe (izolacja od fundamentów, materiał na ściany, klej lub zaprawa do murowania, robocizna): 7 000 zł

nie wiem, co dalej... ale sądząc po powierzchni, nie będziesz zalewać stropu....

Dach to ok. 6 000 zł za więźbę (z robocizną) i 8 000 zł za pokrycie (z robocizną).

Okna - jakieś 2 000 zł.

Drzwi - 1 000 zł.

Tynki - 5 000 zł.

Ogrzewanie - 4 000 zł.

Instalacje (c.o. + cwu + kan + prąd) - 10 000 zł.

Posadzki - 4 000 zł.

MASZ JUŻ STAN DEWELOPERSKI, DO KTÓREGO MOŻESZ SIĘ WPROWADZAĆ...

Dodaj do tego tynki na zewnątrz (2 500 zł), panele, kafle, kuchnię, łazienkę (razem, przy niewielkich wymaganiach ok. 8 000 zł).

-----

DOM O POWIERZCHNI OK 150 M2 MOŻNA POSTAWIĆ TANIEJ NIŻ KUPIĆ MIESZKANIE WE WROCŁAWIU O POW. 40 M2.

BUDUJMY DOMY!!!

oczywiście prowokacja

na co wystarczy 29 m2

w bloku 38 m2 i niezaluźno

na upartego to będzie - ale warunki jakie ?.

De fakto to dwa garaże po 15 m2.

Ubikacja z łazienką 4 m + pokój (w tym kuchnia, przedpokój i kotłownia) 25 m.

pokoju to już chyba nie sensu dzielić.

Cena dwóch garaży + okno + drzwi + koza z rurą i wyposażenie

Przykro mi, że myślicie że to prowokacja...taki mały domek dla mnie będzi idealny, niektórym nie trzeba wiele do szczęścia ;)

byłam niedawno na urlopie w górach, mieszkałam tam w domku o pow. 24mkw i był przepiękny, było w nim wszystko czego potzrebuje dlatego zdecydowałam się na dom o pow. 29mkw na mojej działce....

za 2 lata mam zamiar rozpocząc budowe domu o pow.105mkw (Niziołek) - będzie on budowany bez kredytu dlatego budowa może jakiś czas się ciągnąć.

Tamten mały domek więc będzie służył za jakiś czas za domek dla gości, gabinecik lub może na wynajem dla jakiegoś ucznia lub studenta :)

Nie mówie, że już buduje na 100% zapytałam o cene bo chce wiedzieć czy takie rozwiązanie jest dla mnie opłacalne :) dziękuje za pomoc i czekam na rady również od innych :)

PS. znam kawalera który mieszka w 17mkw fakt faktem w bloku, ale taki metraż mu wystarcza ;)

na dole link do mojego domku

http://img208.imageshack.us/my.php?image=mjdomekyf4.png

Wiesz co...

Kiedys czytałem artykuł o Państwie którzy wybudowali sobie dom tymczasowy , który po wybudowaniu "domu właściwego" miał się zamienić w wolnostojacy garaż. Nawet mieli od razu zamontowaną bramę garażową - od wewnatrz była zasłonieta płytą GK od zewnątrz była wnęką na drewno :D

O ile dobrze pamietam to ostatecznie dom nie został garażem- zamieszkali w nim rodzice. Tylko to było w latach kiedy budowanie było tańsze. Policz czy to ma sens...

To ja bym zainwestowała w fajną przyczepę mieszkalną. I pozwolenia nie trzeba...

Z tarasem jak chcesz i przynajmniej z sypialnią ..

http://www.kampbud.szymbart.pl/projekty.htm

http://www.kampbud.szymbart.pl/images/deski_czr.jpg

wersja z aneksem kuchennym :

http://www.kampbud.szymbart.pl/images/A.jpg

ech...ja nie pytam o to czy można w nim mieszkać tylko o jakieś szacunkowe koszty :) to że niektórzy z Was potrzebują 200mkw po to by zamieszkać nie znaczy że ja też ich potzrebuje...dla mnie 29mkw jest idelane, zresztą o gustach się nie dyskutuje :) decyzje o budowaniu podjęłam i zdania nie zmienie ;) prosze jedynie o rady osoby które miały do czynienia z domkiem o takim metrażu

Pozdrawiam

Dodam jeszcze tylko, że nie chodzi o przyłącza i pozwolenia a jedynie o koszty postawienia budynku. Wodę można wkońcu ekonomicznie ze studni pompą hydroforową doprowadzić więc zostaje sam prąd - przy czym to też jest praktycznie załatwione. Przykro mi że niektórzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem i współczuję szczerze że jest tak wielu pesymistów xD

Life is now :)

ALeż Kropku, zbudujesz co chcesz. Nie zmienia to faktu, że przyłacza zrobić musisz, ścieki musisz jakoś odprowadzić, ogrzać jakoś musisz ( nie widzę kotłowni - a drewno za zewnątrz - ok :)) wodę jakoś musisz mieć (nawet ze studni - za darmo ? raczej nie).

Zarzuciłaś temat - no to głośno myslimy.

Jeśli oczekiwałaś aplauzu - sorry :)

Powyżej kolega policzył koszty. Stąd pytanie czy to rzeczywiście jest takie tanie rozwiązanie. I czy takie wygodne - szczególnie dla dwóch osób :) Jak się jeszcze pojawi Twoich troje dzieci to wymięknę :)