Kropek13 19.04.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Witam serdecznie Chciałabym wybudować domek o pow. 29mkw tak abym mogła w nim mieszkać cały rok niestety nie mam pojęcia ile będzie kosztować wybudowanie takiego maleństwa w stanie surowym zamkniętym może ktoś już budował coś podobnego i mógłby się podzielić ze mną doświadczeniem? domek jest parterowy, posiada 2 okna, dach dwuspadowy...ogrzewać będe kominkiem...czy ktoś się orientuje ile kosztuje projekt indywidualny takiego domku? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 19.04.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 zaadoptuj projekt garażu. Będzie łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 19.04.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 zaadoptuj projekt garażu. Będzie łatwiej Nie sadze że to prowokacja. Zawsze lepszy 29 metrowy domek niż 35 metrowy APARTAMENT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 19.04.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 śmiejesz się z mojego mieszkania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wia01 19.04.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 za projekt 150 m zapłaciłam 3 tyś więc podziel i zobacz ile mniej wiecej moze kosztowac projekt 29 m.robiony oczywiście na zamówienie. Gotowy projekt to koszt 1500-2000 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolim 19.04.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 29 m2? czyli, w przybliżeniu, domek o wymiarach 5x5,5 m2. ławy fundamentowe: (zdjęcie humusu + geodeta + wykopanie + beton - nie ma sensu zbroić): 3 500 zł ściany fundamentowe (robocizna + bloczki + cement + piach): 6 000 zł stan zero (piach do zasypania fundamentów + robocizna + beton na płyte chudziakową + kanalizacja w płycie + inne pierdoły): 4 000 zł roboty murowe (izolacja od fundamentów, materiał na ściany, klej lub zaprawa do murowania, robocizna): 7 000 zł nie wiem, co dalej... ale sądząc po powierzchni, nie będziesz zalewać stropu.... Dach to ok. 6 000 zł za więźbę (z robocizną) i 8 000 zł za pokrycie (z robocizną). Okna - jakieś 2 000 zł. Drzwi - 1 000 zł. Tynki - 5 000 zł. Ogrzewanie - 4 000 zł. Instalacje (c.o. + cwu + kan + prąd) - 10 000 zł. Posadzki - 4 000 zł. MASZ JUŻ STAN DEWELOPERSKI, DO KTÓREGO MOŻESZ SIĘ WPROWADZAĆ... Dodaj do tego tynki na zewnątrz (2 500 zł), panele, kafle, kuchnię, łazienkę (razem, przy niewielkich wymaganiach ok. 8 000 zł). ----- DOM O POWIERZCHNI OK 150 M2 MOŻNA POSTAWIĆ TANIEJ NIŻ KUPIĆ MIESZKANIE WE WROCŁAWIU O POW. 40 M2. BUDUJMY DOMY!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 20.04.2008 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 oczywiście prowokacjana co wystarczy 29 m2w bloku 38 m2 i niezaluźnona upartego to będzie - ale warunki jakie ?.De fakto to dwa garaże po 15 m2.Ubikacja z łazienką 4 m + pokój (w tym kuchnia, przedpokój i kotłownia) 25 m.pokoju to już chyba nie sensu dzielić.Cena dwóch garaży + okno + drzwi + koza z rurą i wyposażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kropek13 20.04.2008 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Przykro mi, że myślicie że to prowokacja...taki mały domek dla mnie będzi idealny, niektórym nie trzeba wiele do szczęścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 20.04.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Wszystko fajnie... ale ten salon 14 m2 i brak sypialni! A czemu nie domek ok 50 m2... chyba koszty nie wiele większe, bo np. koszt przyłączy będzie bez względu na wielkość domu taki sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 20.04.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 29m2 to mniej niż moje dwa blaszaki na budowie (2x15m2), sorry dla mnie to niepojęte, to nie ma sensu, za te pieniądze zrobisz połowę tego Niziołka, miom zdaniem nie ma to sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 20.04.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Przykro mi, że myślicie że to prowokacja...taki mały domek dla mnie będzi idealny, niektórym nie trzeba wiele do szczęścia byłam niedawno na urlopie w górach, mieszkałam tam w domku o pow. 24mkw i był przepiękny, było w nim wszystko czego potzrebuje dlatego zdecydowałam się na dom o pow. 29mkw na mojej działce.... za 2 lata mam zamiar rozpocząc budowe domu o pow.105mkw (Niziołek) - będzie on budowany bez kredytu dlatego budowa może jakiś czas się ciągnąć. Tamten mały domek więc będzie służył za jakiś czas za domek dla gości, gabinecik lub może na wynajem dla jakiegoś ucznia lub studenta Nie mówie, że już buduje na 100% zapytałam o cene bo chce wiedzieć czy takie rozwiązanie jest dla mnie opłacalne dziękuje za pomoc i czekam na rady również od innych PS. znam kawalera który mieszka w 17mkw fakt faktem w bloku, ale taki metraż mu wystarcza na dole link do mojego domku http://img208.imageshack.us/my.php?image=mjdomekyf4.png Wiesz co... Kiedys czytałem artykuł o Państwie którzy wybudowali sobie dom tymczasowy , który po wybudowaniu "domu właściwego" miał się zamienić w wolnostojacy garaż. Nawet mieli od razu zamontowaną bramę garażową - od wewnatrz była zasłonieta płytą GK od zewnątrz była wnęką na drewno O ile dobrze pamietam to ostatecznie dom nie został garażem- zamieszkali w nim rodzice. Tylko to było w latach kiedy budowanie było tańsze. Policz czy to ma sens... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.04.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 To ja bym zainwestowała w fajną przyczepę mieszkalną. I pozwolenia nie trzeba...Z tarasem jak chcesz i przynajmniej z sypialnią .. http://www.kampbud.szymbart.pl/projekty.htm http://www.kampbud.szymbart.pl/images/deski_czr.jpgwersja z aneksem kuchennym : http://www.kampbud.szymbart.pl/images/A.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAIDER12 20.04.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Metr kwadratowy tego domu będzie najdroższy na forum i czy to ma sens??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 20.04.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Metr kwadratowy tego domu będzie najdroższy na forum i czy to ma sens??? a to dlaczego najdroższy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.04.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Jeśli sobie policzysz ile kosztował metr kwadratowy tego "domku" biorąc pod uwagę np. same koszty przyłaczy ...wystarczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kropek13 20.04.2008 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 ech...ja nie pytam o to czy można w nim mieszkać tylko o jakieś szacunkowe koszty to że niektórzy z Was potrzebują 200mkw po to by zamieszkać nie znaczy że ja też ich potzrebuje...dla mnie 29mkw jest idelane, zresztą o gustach się nie dyskutuje decyzje o budowaniu podjęłam i zdania nie zmienie prosze jedynie o rady osoby które miały do czynienia z domkiem o takim metrażu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaKLeR 20.04.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Dodam jeszcze tylko, że nie chodzi o przyłącza i pozwolenia a jedynie o koszty postawienia budynku. Wodę można wkońcu ekonomicznie ze studni pompą hydroforową doprowadzić więc zostaje sam prąd - przy czym to też jest praktycznie załatwione. Przykro mi że niektórzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem i współczuję szczerze że jest tak wielu pesymistów xD Life is now Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.04.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Rozdwojenie jaźni ? P.S. jesli już w kwestii wyobraźni - wodę jeszcze bardziej ekonomicznie można nosić z pobliskiej rzeki a prąd to wywalanie pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kropek13 20.04.2008 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 niet MaKLeR to mój mąż Nefer nie musisz być taki uszczypliwy jak już pisałam mnie do szczęścia niewiele potrzeba wychodze z założenia -ciasne ale wlasne szukamy najtańszych rozwiązań itp. czy to źle? nie sądze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.04.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 ALeż Kropku, zbudujesz co chcesz. Nie zmienia to faktu, że przyłacza zrobić musisz, ścieki musisz jakoś odprowadzić, ogrzać jakoś musisz ( nie widzę kotłowni - a drewno za zewnątrz - ok ) wodę jakoś musisz mieć (nawet ze studni - za darmo ? raczej nie). Zarzuciłaś temat - no to głośno myslimy. Jeśli oczekiwałaś aplauzu - sorry Powyżej kolega policzył koszty. Stąd pytanie czy to rzeczywiście jest takie tanie rozwiązanie. I czy takie wygodne - szczególnie dla dwóch osób Jak się jeszcze pojawi Twoich troje dzieci to wymięknę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts