Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chce wybudować malutki domek :)

Kropek13

Recommended Posts

Nie potzrebuje aplauzu tylko poczułam się troszke zaatakowana :) dzieci nie mam i w najbliższym czasie ich mieć nie będe :) a ten domek będzie tylko tymczasowy 2-3 latka ponieważ rozpoczniemy budowe większego :) prędzej czy później taka malizna powstałaby na naszej działce ponieważ będzie służyć za gabinet mojego męża..oboje pracujemy od rana do wieczora praktycznie więc w domu jesteśmy przelotem także myśle, że to dobry pomysł...wczoraj podjęliśmy decyzje że budujemy na 100% :)

Ja buduję mały domek. Może nie aż tak mały, bo 70 m2. (też wszyscy na forum stukli się po głowach). Domek ma użytkowe poddasze. Na górze dwie sypialnie i łazienka. Na dole pokój z aneksem kuchennym i WC. Nie powiem, ile kosztował stan surowy zamknięty. Mogę powiedzieć ile wydałam do chwili obecnej. Dom jest w trakcie prac wykończeniowych (jest docieplony-bez koloru, są instalacje wod, kan. i elektr., tynki cem-wap, wylewki, docieplony dach, kominek, 2 gotowe łazienki i Barlinek na podłodze). Sam dom bez przyłączy, i tych wszystkich opłat kosztował mnie 178.000,00. Co całkowitego wykończenia środka muszę jeszcze wydać około 7.000,00. Plus oczywiście jeszcze kolor na zewnątrz.

Bardzo rozsądna odpowiedź. Dzięki aleksandro :) Niewielu na forum wierzyło (oczywiście z teoretyków) że wybudowanie domku około 70 - 80 metrów powierzchni użytkowej - ocieplonego, z mediami, całorocznego, kosztuje aż tyle ile ty napisałaś. Ja pisałem wcześniej że na budowie nie ma prostego rachunku proporcji: to jest dom 200 metrów będzie dwa razy tańszy od domu 100 metrów, a ten z kolei dwa razy tańszy od domu 50 metrów. Jak widzisz na dom 70 metrów trzeba dziś wydać około 200.000,00 zł, a zapewne i więcej gdyż aktualnie ceny materiałów i robocizny są jescze wyższe niż np. w ubiegłym roku. Tak więc chyba rzeczywiście budowa domku o powierzchni użytkowej około 30 metrów jest po prostu ekonomicznie nieuzasadniona.

Pozdrawiam,

Nie prawda

Jeśli domek ma posłużyć jako tymczasowe lokum to nie można traktować jego budowy i zastosowanych rozwiązań jak dla prawdziwego domu (wtedy faktycznie się nie opłaci)

Ja proponuje kupić używane dwa kontenery stalowe (takie budowlane) i połączyć je w jedną całość oraz dodatkowo ocieplić i wykonać prosty dwuspadowy daszek, żeby przypominało domek i nie ciekło.

Stawia się je na betonowych klockach, są trwałe i łatwe w montażu a kiedyś nie ma problemu z przestawieniem czy sprzedaniem.

Widziałem takie domki i świetnie się spisują jako doraźne rozwiązanie.

Kosztów przyłączy nie demonizujcie bo i tak muszą być na działce a wkopanie kawałka węża z wodą i kabla to nie taki problem i koszt.

Ogrzanie tak małej pow. też nie problem wystarczy grzejnik elektryczny.

Rozumiem , że nie wszyscy mają kasę, żeby zbudować "pod klucz" w jeden sezon, zamówioną ekipą i w tym czasie mieć gdzie mieszkać. Są też tacy którzy budują wielkim wysiłkiem, często dużym wkładem pracy własnej i rodziny (dla tych taki domek jest niezastąpiony) bo budowa ciągnie się latami i dobrze być na miejscu.

Nie potzrebuje aplauzu tylko poczułam się troszke zaatakowana :) dzieci nie mam i w najbliższym czasie ich mieć nie będe :) a ten domek będzie tylko tymczasowy 2-3 latka ponieważ rozpoczniemy budowe większego :) prędzej czy później taka malizna powstałaby na naszej działce ponieważ będzie służyć za gabinet mojego męża..oboje pracujemy od rana do wieczora praktycznie więc w domu jesteśmy przelotem także myśle, że to dobry pomysł...wczoraj podjęliśmy decyzje że budujemy na 100% :)
Napewno nikt na tym forum nie chce nikogo obrażać ale sam temat jest wręcz nieprawdopodobny,chcę zbudować dom 29m? wybacz ale z czymś takim sie jeszcze nie spotkalem i wlasciwie nie wiadomo jakiej oczekujesz odpowiedzi bo to przeciez nie jest dom tylko wieksza buda dla psa a takie coś przecież można zbić z desek ocieplić styropianem i też można zamieszkać a koszty będą niewielkie,a jeśli piszesz o prawdziwym domu który ma mieć 29m i ze wszystkim tym co jest w prawdziwych domach to tak jak napisałem koszt metra będzie największy na tym forum.

cytat:

"właściwie nie wiadomo jakiej oczekujesz odpowiedzi bo to przeciez nie jest dom tylko większa buda dla psa"

Mówisz, że nie obrażasz a za chwilę to robisz.

Rozejrzyj się a naprawdę zobaczysz mieszkających tak ludzi.

Widziałem domki całoroczne dwudziestokilkumetrowe na tzw "ogródkach działkowych" w których mieszkają nie do końca zamożni ludzie i nie przyszło mi do głowy, że mieszkają jak "psy", ale cóż jednak to prawda jak mówi przysłowie: "głodny z najedzonym się nie dogadają"

PS:

Może faktycznie w tytule warto zmienić na :tymczasowy domek, bo ten tytuł widać, że prowokuje i dziwi.

cytat:

"właściwie nie wiadomo jakiej oczekujesz odpowiedzi bo to przeciez nie jest dom tylko większa buda dla psa"

Mówisz, że nie obrażasz a za chwilę to robisz.

Rozejrzyj się a naprawdę zobaczysz mieszkających tak ludzi.

Widziałem domki całoroczne dwudziestokilkumetrowe na tzw "ogródkach działkowych" w których mieszkają nie do końca zamożni ludzie i nie przyszło mi do głowy, że mieszkają jak "psy", ale cóż jednak to prawda jak mówi przysłowie: "głodny z najedzonym się nie dogadają"

PS:

Może faktycznie w tytule warto zmienić na :tymczasowy domek, bo ten tytuł widać, że prowokuje i dziwi.

Już sie zaczyna?pisząc buda dla psa nie obrażam ludzi którzy maja w nim zamieszkać tylko gabaryty tego" DOMU"a jeśli chodzi o te całoroczne domy na dzialkach to widać że niewiele ich widziałeś bo tam też są takie które niczym nie odbiegają od tych na tym forum ale nie o to chodzi.Jeśli ciebie nie dziwi że ktoś chce inwestować w coś co sie kompletnie nie kalkuluje z ekonomicznego punktu widzenia a próbujesz w mojej odpowiedzi doszukiwać sie drugiego dna,jeśli koleżanka pisze że wody również nie musi mieć bo może sobie nosić to czy w 21 wieku można nazwać to domem?.Popieram tych co piszą o przyczepach bądz zlączonych garażach to napewno nie będzie wiele kosztować i nada sie do zamieszkania.

• 1 year później...

Widzę że ten temat nie był poruszany już ponad rok. Ja obecnie też się zatanwiam nad postawieniem takiego domku. początkowo chciałem kupić taki i nawet trafiłem na domek o powierzchni 40m^2. Mieszkała w nim rodzina złożona z rodziców oraz dzieci w wieku (około) od 2 do 8 lat. i w zupełnosci im wystarczał. Domek ten posiadał jednospadowy dach i od spodu nie było żadnego dodatkowego stropu tylko samo ocieplenie i wykończenie z płyt kartonowo-gipsowych. Taki domek wg mnie to bardzo dobre zowiazanie dla kogoś ktogo nie stać na duży dom a chce mieć ciasny ale własny.

Mój ojciec postawił dom 160m i teraz sam w nim mieszka bo każde z czwórki dzieci poszedło na swoje. Dom właściwie skończył jak już wszyscy się wyprowadzali. I teraz by chciał mieć właśnie taki malutki.

Witam,

debiutuje na tym forum aczkolwiek od dluzszego czasu intensywnie podczytuje watki.

Pozwole sobie "podpiac" sie do obecnego watku.

Planuje budowe domku rekreacyjnego - o pow. ok 50 m2 z dodatkowa sypialnia na antresoli.

Przeczytalam, ze koszt niewiele wiekszego domku (70 m) to ok 200 tys.

Zakladajac, ze domek rekreacyjny nie musi byc wymuskany na tip -top, gdzie mozna szukac pewnych oszczednosci?:

- fundamenty, czy wybranie lzejszej technologii ( nie wylewam stropu) pozwoli na wybranie jakiegos tanszego systemu.

- sciany. CZy lepiej zainwestowac w gruba 1W, otynkowac od wewnatrz i poczekac na przyplyw gotowki by zrobic elewacje (np. okladzine z desek) czy isc w inne technologie np. 3W z plyta KG?

- odpadaja takie "zbytki" jak podlogowka, ogrzewanie przewiduje kominkiem.

-dach - dwuspadowy bo najtanszy, ale czym pokryc i czym ocieplac?

- okna, drzwi itd. w najbardziej stndardowych rozmiarach.

Podpowiedzcie, jak wy byscie racjonalizowali koszty.

myślę że 200 k to sporo jak na domek letniskowy - tym bardziej że już się deklarujesz że nie musi być tip-top

wg mnie trzeba budować z głową,

ściana 1W - to późniejszy brak kłopotów

ocieplenie poddasza - wełna mineralna, możesz oceiplić na górze tylko pokój i podłogę stanowiącą sufit dla parteru, Może wyjdzie parę m2 mniej

pokrycie dachu - jak tniesz koszty to membrana i jakaś blachodachówka. niestety podczas deszczu będzie dudniło w całym domu :) Więc pokryj może jakimś gontem ? Osobiście uważam że pokrycie dachu dachówką np betonową wcale nie jest droższe.

resztę napisałeś[/b]

Wlasnie przebijam sie przez watek na FAQ czy da sie zbudowac maly domek za 100 tys. Jestem przy postach z 2005r :lol: jednak dyskusja na razie raczej teoretyczno - socjologiczna :lol:

Na razie przeszlam przez watek o domach z bala ( mowimy o czyms grubszym niz 20-24 cm i juz wiem, ze nie chce) Za drogo i nie dokonca odpowiada mi drewno wszedzie. Dokładanie KG mija sie z celem i idea.

Szukam info o ytongach i podobnej technologii, nastepny rzut to ceramiczne.

Na razie sklaniam sie do 1W, w ktorej mozna latwo zrobic instalacje i wystarczy sam tynk bez podkladu z KG. Dojazd na dzialke mam "letniskowy", wiec troche przestraszyly mnie informacje o technologiach z ciezkich materialow, ktore trzeba jakosc dowiexc. Pewnie jednak juz sam dojazd betoniarki bedzie wymagal sporych prac.

Interesuje mnie np czy można dach obic papa, a po sezonie czy dwoch polozyc gont, dachowke?

Tak samo odczekac na przyplyw gotowki z elewacja.

Podlogi planuje wylewke, na to plyte OSB i zostawienie miejsca jak beda pieniadze na deski.

Musze jeszcze podszkolic sie w kwestii fundamentow, studni i szamba:-)

Fundament lany do gruntu jeśli warunki pozwolą, od razu z szalunkiem ze styropianu (automatycznie będzie ocieplony).

Ściany z betonu komórkowego najtańszego plus 15-20 cm styropianu.

Strop można pokombinować z dwuteowników kupowanych z odzysku, ewentualnie bez stropu jeśli będzie parterówka, tylko z wieńcem

Dach prostu dwuspad typu stodoła - pokrycie do wyboru, mogą być deski z papą, może być blacha bez desek - blacha trapezowa też potrafi fajnie wyglądać, tania, mało odpadów

Okna 5-kom, białe, bez łuków itp

Drzwi metalowe w okleinie

Instalacja elektryczna prosta bez miliona bezpieczników na każde gniazdko

Jeśli jest gaz to można zrezygnować z komina gdy kocioł turbo lub kondensat, wtedy jakaś wentylacja mechaniczna

Można zrobić tanio, tylko trzeba trochę pomyśleć i podziałać. No i być gotowym do ustępstw.

Witam,

debiutuje na tym forum aczkolwiek od dluzszego czasu intensywnie podczytuje watki.

Pozwole sobie "podpiac" sie do obecnego watku.

Planuje budowe domku rekreacyjnego - o pow. ok 50 m2 z dodatkowa sypialnia na antresoli.

Przeczytalam, ze koszt niewiele wiekszego domku (70 m) to ok 200 tys.

Zakladajac, ze domek rekreacyjny nie musi byc wymuskany na tip -top, gdzie mozna szukac pewnych oszczednosci?:

- fundamenty, czy wybranie lzejszej technologii ( nie wylewam stropu) pozwoli na wybranie jakiegos tanszego systemu.

- sciany. CZy lepiej zainwestowac w gruba 1W, otynkowac od wewnatrz i poczekac na przyplyw gotowki by zrobic elewacje (np. okladzine z desek) czy isc w inne technologie np. 3W z plyta KG?

- odpadaja takie "zbytki" jak podlogowka, ogrzewanie przewiduje kominkiem.

-dach - dwuspadowy bo najtanszy, ale czym pokryc i czym ocieplac?

- okna, drzwi itd. w najbardziej stndardowych rozmiarach.

Podpowiedzcie, jak wy byscie racjonalizowali koszty.

Budując mały domek rozglądałbym się za gotowym domkiem szkieletowym z fabryki domków szkieletowych (jest ich kilka w Polsce). Jeśli policzyć wszystkie rzeczywiste koszty to pewnie okaże się, że całkowity koszt do wprowadzenia będzie w pełni porównywalny do innych technologii.

Domek rekreacyjny nie musi mieć ocieplenia, ale z tego co dalej opisujesz to raczej powinien. Najkorzystniejszym stosunkiem efektu do kosztów charakteryzuje się ściana 2W.

dziekuje wszystkim za odpowiedzi.

generalnie mam koncepcje - chce stodoly czy po lekkim tuningu mozna by to nazwac "modern barn'

Po licznych przeprowadzkach i remontach mam sporo sporo elementow wyposazenia, ktore chcialabym wykorzystac.

jak zastanawialam sie nad projektem, rozrysowalam sobie elementy, ktore mam np. kuchenny ciag roboczy ze stali w jednym kawalku, kredens w nietypowy rozmiarze itd. i dopiero wokol tego 'narysowalam" sciany. Glupio byloby, gdyby mi sie te rzeczy nie zmiescily. :D

Chcialabym dopasowac dom do swoich potrzeb i przyzwyczajen, nie na odwrot.

Przejrzalam wiele stron z gotowcami - wlasciwie kazdy wymaga przerobek. Wiec bez architekta sie nie obejdzie. tylko chcialabym rozmawiajac z nim juz cos wiedziec.

Teoretycznie domku letniskowego nie trzeba ocieplac, ale wydaje mi sie, ze przy calkowitych kosztach budowy lepiej zrobic to od razu, niz po kilku latach.

Zreszta ocieplony domek powinien byc przyjemnie chlodny latem :D

Antresole planuje nad dwoma malymi sypialniami, wiec w swojej naiwnosci sadze, ze nie trzeba stropu, wystarczy plyta osb na legarach nad wzmocnionym sufitem.