chcemydom 26.04.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Widziałem mocowane do ściany - górna część kolektora "opiera" się o ścianę, dolna spoczywa na konstrukcji. Czyli kolektor jest pochylony - podobnie jak na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.04.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 "Jakie znaczenie w takim wariancie ma orientacja rur? " Chyba lepiej, żeby były "hetero.." I tak z której strony byś do tej rury nie podlazł - to stoi przodem do Ciebie... A ustawienie idealnie pionowo wprawdzie zmniejsza zysk sumaryczny, ale poprawia rozkład uzysków. Latem jest mniej, ale i tak zwykle za dużo, a zimą znacznie więcej. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 27.04.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Pisząc o orientacji rur Domaracuch miał na myśli rury próżniowe o konstrukcji "bańki" z przejściem metalu przez szkło, gdzie absorber jest naniesiony na płaskie pasy blachy - taki jakby kol. płaski harfowy pocięty na paski - a nie "termosu" - podwójnej rury szklanej, gdzie absorber napylony jest na zewnętrzną część rury wewnętrznej. Biorąc pod uwagę okres 4 miesięcy, od listopada do lutego to największy uzysk będzie przy 60st następnie 45st, 75st, 90st (dane: program do symulacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.04.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Daj, proszę, jaką linkę.Obejrzałbym te bańki.Płaskie i próżniowe znam.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 27.04.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 SPF po odznaczeniu "Flachkollektor", w prawym oknie np. 3 od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 27.04.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 no to kup sobie węgla za 14tys i pal sobie nim , powinienes jeszcze zapłacić za emisje dwutlenku węgla do atmosfery a jakie to ma znaczenie czym ?? dla gazu prądu czy oleju opałowego solar zwraca sie i tak po 20-30 latach, a nie jak wam się wydaje po 8 Żeby palić węglem czy olejem potrzebujesz też kupić piec ( który kosztuje tyle samo co solar ) i już tego nie liczysz że urządzenie do spalania paliwa też kosztuje a tu kupujesz solar i już nie płacisz za paliwo do niego , a dobry solar może Ci podgrzewać C.W.U , wode w basenie i wspomoagać C.O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domaracuch 27.04.2008 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Dzięki za odpowiedzi. Co do orientacji rur to chodziło mi o to czy mogą być poziomo (w samym kolektorze) ale już znalazłem w sieci np. kolektory Viessmana Vitosol 200-t z bezpośrednim przepływem czynnika (nie heat-pipe). To są dokładnie te, o których pisał RAPczyn. Umożliwiają one ustawienie rur pod odpowiednim kątem i o to by mi chodziło, bo nie chciałbym odchylać całego kolektora od elewacji. Dodatkowo taki kolektor chciałbym wykorzystać jako element architektoniczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 27.04.2008 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 rury próżniowe o konstrukcji "bańki" z przejściem metalu przez szkło, gdzie absorber jest naniesiony na płaskie pasy blachy - taki jakby kol. płaski harfowy pocięty na paski Miałem okazje przez 2 lata co jakiś czas oglądać kolektory próżniowe z j.w. i to co zaobserwowałem, że takie połączenie musi w końcu puścić - tym samym tracimy izolację jaką jest próżnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.04.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 teraz już kumam! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 27.04.2008 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Witam, chciałbym się spytać o montaż kolektorów próżniowych pionowo na elewacji południowej. Widziałem w sieci zdjęcia budynków z tak zamocowanymi kolektorami. Według mnie powinno to poprawić skuteczność kolektorów w okresie zimowym. Jakie znaczenie w takim wariancie ma orientacja rur? Dzięki. Dla polski zakres 25-55 stopni Optymalnie to 35-45 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.04.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Spłycasz problem. Upraszczasz... Wiem. Inaczej się nie da. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdalenaK 28.04.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Chciałabym zadać pytanie jak duże zużycie prądu ma taki solar próźniowy? Jest tam przecież jakaś pompa. Będę wdzięczna za szybką odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 28.04.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Przy układach glikolowych pompa pracuje około 1500 do 2000h rocznie z mocą raczej nie większą niż 60W na 3 biegu, przy układach Aqua czas pracy pompy to 600 do 900h rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bed 28.04.2008 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 SKROLA co dałbyś do domu, 260 m2, zapotrzebowanie cieplne 25kW. Założenie jest nastepujące kocioł gazowy, solary, kaloryfery, dodatkowo palimy drewno. Urządzenia mają być viessmanna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 28.04.2008 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Przy układach glikolowych pompa pracuje około 1500 do 2000h rocznie z mocą raczej nie większą niż 60W na 3 biegu, przy układach Aqua czas pracy pompy to 600 do 900h rocznie. Kolega jest jak widzę zwolennikiem Aqua..... To wszystko zależy tak naprawdę od sterownika.... jeżeli solar pracuje to pracuje i pompa.... jeżeli pompa nie pracuje... znaczy że solar też nie pracuje. Pompa pracuje ze zmienną mocą i tak naprawdę bardzo ciężko określić ile zużywa prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 28.04.2008 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 SKROL A co dałbyś do domu, 260 m2, zapotrzebowanie cieplne 25kW. Założenie jest nastepujące kocioł gazowy, solary, kaloryfery, dodatkowo palimy drewno. Urządzenia mają być viessmanna. Jeżeli tylko do CWU to jedna 15 i jedna 20.... ale jeżeli też do CO to 2 x 20 i jedna 15 Tu masz link: http://kolektorysloneczne.projprzemeko.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 23.05.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 A ja mam pytanie który solar jest waszym zdaniem lepszy, prózniowy czy tradycyjny panelowy? Dziś byłem w sklepie tak wstępnie sie dowiedziec o kosztach i tam sprzedaja tylko panelowe, twierdzą że prózniowe nie są tak efektowne w dłuższej eksploatacji gdyż po 3-4latach coś się dzieje z ta próznią i tracą na swojej wydajnośi 20-30%.Teraz nie jestm w stanie podac wam nazwy solarów którymi oni handluja ale rzekomo są one greckie a zasobniki CWU sa pokryte szkłem od środka.W przyszłym tygodniu mam sie z nimi umówić na wycene. Co wogóle myślicie o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 23.05.2008 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Ja preferuje: http://kolektorysloneczne.projprzemeko.pl/show/Kolektory_proznioweUważam że to dobry kompromis ceny i jakości.Solary dzielimy na płytowe, próżniowe z bezpośrednim przepływem i próżniowe z rurką ciepła.Te "moje to te ostatnie".... jak nie zapomnę to w przyszłym tygodniu wkleję zdjęcie płytówek które przez 1/3 dnia są za parowe od środka i żeby zaczęły pracować to muszą najpierw się same nagrzać. Oczywiście jakość idzie w parze z ceną..... wiec jeżeli chcesz oszczędzać.... to za tym pójdzie jakość.Teoria mówi że płytówki mają największą powierzchnię absorpcyjną .... tak ale wg mnie to tylko teoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 24.05.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 Ewidentnie próżniowe kolektory są wydajniejsze w skali roku, porównując m^2.Panowie w sklepie mają rację, w przypadku kolektorów próżniowych gdzie jest przejście rury miedzianej przez szkło – w tym miejscu pojawia się nieszczelność i tracimy próżnię.Są kolektory próżniowo-rurowe gdzie nie ma newralgicznego przejścia rury metalowej przez szkło – budowa jak termos. Skrol – Heat-pipe’y też potrzebują chwile by się rozbujać – czasem nawet i 30minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 24.05.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 Czyli na dłuższą mete lepiej zainwestowac w panelowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts