RAPczyn 08.07.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 http://www.roto-frank.com/dst/Sunroof-kolektory-sloneczne.632.0.html a co powiesz o tych solarach. zestaw cubo 300 do ogrzewania wody dla 3 - 4 osobowej rodziny. Za trochę wyższą kwotę możesz mieć próżniowy kolektor CPC o powierzchni czynnej 4m^2 (pow. łączna 4,4m^2), który ma maksymalny uzysk do 735kWh/m^2. Będzie to zdecydowanie efektywniejsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 09.07.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Za trochę wyższą kwotę możesz mieć próżniowy kolektor CPC o powierzchni czynnej 4m^2 (pow. łączna 4,4m^2), który ma maksymalny uzysk do 735kWh/m^2. Będzie to zdecydowanie efektywniejsze rozwiązanie. A możesz w takim razie coś polecić konkretnego? ja nie znam się w temacie w ogóle, a jestem na etapie wyboru jeżeli chodzi o dach. chciałabym wybrać odrazu kolektory, żeby ich później nie montowac na dachówkach. polecono mi roto, bo odrazu z oknami, ale jeżli za te same lub niedużo większe pieniadze mogę miec coś lepszego lub ewentualnie to samo w niższej cenie to chętnie skorzystam. potrzebny mi system, który ogrzeje wodę dla 3-4 osobowej rodziny. plan jest taki: jak będzie bardzo zimo to ciepła woda z centralnego, jak tylko trochę chłodno to z kominka z płaszczem wodnym. Solary sa nam potrzebne w sytuacji kiedy ogrzewanie nie będzie potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 10.07.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Pojedźcie pod następujący adres: ul. Kruczkowskiego 27 w Dąbrowie Górniczej, tam dowiecie się wszystkiego co chcecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmatorCiepła 09.08.2010 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Witajcie - jestem tu nowy i mam pytanie. Czy można połączyć obok siebie kolektor płaski z kolektorem próżniowym w jednej instalacji glikolowej ?Czy taki zestaw będzie ze sobą współpracował , czy może każdy z nich powinien chodzić na oddzielnej instalacji. Nadażyła się okazja pozyskać kolektor rurowy i chciałbym go zainstalowć na dachu obok płaskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 10.08.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Nie stosuj się takich rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 12.10.2010 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 A możesz trochę rozwinąć tę odpowiedź , mam ten sam problem z tym że chcę dołożyć do kolektorów rurowych drugi zestaw kolektorów ale płaskich i to wpiąć pod jeden zasobnik , dzisiaj uzyskałem informację że jest różnica w płynie glikolowym do kolektorów rurowych i płaskich , jaka nie wiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 13.10.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 W kolektorach próżniowych temperatury płynu (właściwie to nie jest już płyn) mogą osiągać ponad 300stC, w kolektorach płaskich temperatury mogą przekroczyć 200stC. Bardzo dobrym płynem glikolowym jest Tyfocor LS, natomiast najlepszym rozwiązaniem będzie technika Aqua. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 13.10.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Przyznam że już miałem przypadek osiąnięcia ponad 200 C na kolektorze , a ,, technika Aqua " masz na myśli wymiennik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 13.10.2010 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 (edytowane) Witam. Przyznam że już miałem przypadek osiąnięcia ponad 200 C na kolektorze , a ,, technika Aqua " masz na myśli wymiennik ? No i jeszcze dwa razy osiągniesz takie temperatury i glikol do wymiany a i jeżeli chodziła pompa to też ją szlak trafi. Technika Aqua to nic innego jak zalana instalacja czystą wodą, jak odparuje to tylko dolejesz świeżej. Ale to się wiąże z pewnymi konsekwencjami gdzie w temacie "SOLARY - mogę doradzić i pomóc w tym zakresie" wraz kolegą RAPczyn próbujemy znaleźć wszelkie "za i przeciw". QUOTE=RAPczyn;4341822]..., natomiast najlepszym rozwiązaniem będzie technika Aqua Z kolei ja uważam, że jeszcze lepszym rozwiązaniem będzie system auro STEP gdzie na pewno nie dojdzie do zamarzania (choćby w czasie jakiejś awarii lub zaniku prądu) a i stagnacja nie będzie niczym strasznym bo w instalacji nie będzie wody. A jak zabraknie prądu to woda zjedzie do zbiornika. pozdrawiam. Witold Edytowane 13 Października 2010 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 14.10.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Jak czytam że kolektory podgrzewają wodę do temp. rzędu 60 C- 70 C w ciągu jednego dnia to zastanawiam się czy umieszczenie kolektorów na połaci pd-zach ma aż tak duży wpływ na uzysk ciepła .Ja taką temperaturę osiągam po dwóch słonecznych dniach . Mam kolektory rurowe VTK 550 trzy sztuki a może te kolektory są do d......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 14.10.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 To MA znaczenie. Ale u Ciebie znaczenie mogą mieć i inne czynniki, np. nachylenie połaci dachu, ale także i sam układ z kolektorami, tj. wielkość zasobnika i rozbiór ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 16.10.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Witam. No i jeszcze dwa razy osiągniesz takie temperatury i glikol do wymiany a i jeżeli chodziła pompa to też ją szlak trafi. Technika Aqua to nic innego jak zalana instalacja czystą wodą, jak odparuje to tylko dolejesz świeżej. Ale to się wiąże z pewnymi konsekwencjami gdzie w temacie "SOLARY - mogę doradzić i pomóc w tym zakresie" wraz kolegą RAPczyn próbujemy znaleźć wszelkie "za i przeciw". ..., natomiast najlepszym rozwiązaniem będzie technika Aqua Z kolei ja uważam, że jeszcze lepszym rozwiązaniem będzie system auro STEP gdzie na pewno nie dojdzie do zamarzania (choćby w czasie jakiejś awarii lub zaniku prądu) a i stagnacja nie będzie niczym strasznym bo w instalacji nie będzie wody. A jak zabraknie prądu to woda zjedzie do zbiornika. pozdrawiam. Witold Może zależy to od płynu niezamarzającego ale przy Tyfocorze LS można spokojnie pojechać na tyg. wakacje i zostawić instalację w spokoju. W technice Aqua instalacja napełniona jest wodą kotłową, instalacja działa w układzie zamkniętym więc mimo iż woda zmienia swój stan skupienia w temperaturze ~115stC to nie ma prawa wydostać się z instalacji - wody się NIE DOLEWA. Duże instalacje solar robi się już tylko w technice Aqua - patrz fabryka FESTO AG. 1330m^2, szpital wojewódzki w Gorzowie Wielkopolskim 680m^2 czy instalacja na potrzeby ciepła technologicznego w Ełku o powierzchni 530m^2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 03.11.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Mam jeszcze jedno pytanie czy do kolektorów rurowych i kolektorów płaskich stosuje się różne płyny glikolowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 23.12.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Witam.Co myślicie o takim zestawie http://allegro.pl/vitodens-200w-kolektor-vitosol-200f-zasobnik-300-i1349405135.html do domku 150m2 dla rodziny 4-osobowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro_k 23.02.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 WitamZastanawiam się nad zainstalowaniem kolektorów słonecznych dla 4 osób.Dom 170m2 obecnie piec na paliwo stałe z termobojlerem 150l.Zależy mi głownie na podgrzewaniu wody w okresie letnim aby nie palić w lato w piecu do podgrzania cwu.1.Jaki kolektor płaski czy próżniowy?2.Jaka pojemność zbiornika?3.Powierzchnia kolektora?Skłaniam się bardziej do kolektora płaskiego,zbiornik 300l,pow >=5m2.Czy to będzie optymalny wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 25.02.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Plus grzałka elektryczna na pochmurne dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro_k 25.02.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Czyli w pochmurny dzień będzie zbyt mało ciepłej wody?Zwiększenie powierzchni kolektora powinno pomóc, czy zamiana na próżniowe?Dodam, że bardziej chodzi mi o podgrzewanie c.w.u. w okresie wiosna -jesień, potem i tak palę w piecu i tu nie ma wielkiej różnicy czy woda będzie podgrzewana przez kolektor.Z tego co czytałem to płaskie są wydajniejsze w lato, dlatego właśnie taki wybór kolektorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 25.02.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Na jeden dzień pochmurny wody w zbiorniku wystarczy na 2 to już będzie problem. Jak jest możliwość to dobrze jest doposażyć taką instalację w piecyk gazowy (taki najtańszy atmosferyczny) na te pochmurne dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 25.02.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Żeby kolektory działały musi świecić słońce w innym przypadku działają słabo lub wcale i żeby kolektory działały musi być różnica temperatury pomiędzy zasobnikiem a kolektorem dla przykładu jeżeli masz na kolektorze 60 C a na zasobniku 62 C to kolektor nie działa ( ja mam ustawione chyba 3 C różnicy ) Jeżeli masz takiego sprzedawcę który da Ci na piśmie że jak zamontujesz kolektory będziesz miał ciepłą wodę przez całe lato to tylko brać i montować .Ja mam zamontowane kolektory rurowe owszem działają ale jak bym nie miał zamontowanego piecyka gazowego to raczej musiałbym się przyzwyczaić do zimnej wody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro_k 28.02.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Zawsze można napalić w piecu(niechętnie, ale jak trzeba).Na ile Twoje kolektory są w stanie podgrzać wodę w pochmurny dzień np. dwa dni z rzędu pochmurne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts