amber 28.02.2011 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 To zależy jaką mam temperaturę w zasobniku czasem się włączy , czasem nie ale na pewno nie podgrzeje wody do np 40 C . Moja opinia na temat kolektorów jest taka że można lepiej wydać te pieniądze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.02.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 @ amber - a zdradziłbyś tutaj na forum jakie kolektory posiadasz i ile sztuk? Że próżniowe to wiemy, ale producent i ile rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 01.03.2011 04:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Kolektory Villant VTK 550 szt. 3 każdy po 15 rur , razem 45 szt. rur pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 01.03.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Kolektory Villant VTK 550 szt. 3 każdy po 15 rur , razem 45 szt. rur pozdrawiam http://www.vaillant.pl/Klienci_indywidualni/aktualnoci-1/informacje/wane-zawiadomienie/article/Waza_informacja_dla_instalatorw.html Ile osób korzysta u Ciebie z ciepłej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 01.03.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Jeżeli dobrze się doczytałem to te kolektory mają 1,28m2 powierszchni brutto i 0,8m2 powierzchni netto. Jeżeli jest tak jak się doszukałem i to pomnożyć razy 3 to wg mnie zbiornik 250l to już przesada a o 300l nie wspomnę.Dziwi mnie, że tak niby poważna firma daje w komplecie tak duży zbiornik do tak małej powierzchni kolektorów. Z tego wniosek Vaillanta należy omijać szerokim łukiem. Nawet Viessmann do płaskich kolektorów 2x2,3m2 netto daje zbiorniki 250l, Hewalex 3x1,8m2 / 300l... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 01.03.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 @ amber - poniżej zamieszczam link do strony z wizualizacją systemu z płaskimi kolektorami i 2 zbiornikami o łącznej pojemności 400l. Sprawdź sobie jak to grzało wczoraj/dzisiaj, zobacz także w wykresach archiwalnych jakie tam się temperatury uzyskuje w lecie. Jeżeli to co piszesz to prawda i masz "normalne" zużycie wody to twoje kolektory to totalna porażka i pieniądze wyrzucone w błoto SonErgo Dodatkowo użytkownik jeszcze narzeka, że kolektory są pod kątem 27 stopni i ma zamiar poprawić do jeszcze lepszych/optymalnych uzysków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 01.03.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Przyznam że byłem rozczarowany kolektorami tym bardziej że kosztowały dużo , jedyny plus to taki że po prawie 7 latach wymieniają mi na nowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 08.03.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Przyznam że byłem rozczarowany kolektorami tym bardziej że kosztowały dużo , jedyny plus to taki że po prawie 7 latach wymieniają mi na nowe . Ile osób u Ciebie korzysta z ciepłej wody? Czy już wiesz ile VTK dostaniesz i które (570/2, 1140/2)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 08.03.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Trzy osoby , wymieniają na te 570 ale na pewno to będę wiedział jak przyjadą do mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafgam 08.03.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Przyznam że byłem rozczarowany kolektorami tym bardziej że kosztowały dużo , jedyny plus to taki że po prawie 7 latach wymieniają mi na nowe . Czemu wymieniają? Awaria? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 09.03.2011 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 To jest coś w stylu akcji naprawczej samochodu wymieniają ponieważ mogą wybuchnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 09.03.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Profilaktyka jest tańsza niż leczenie.Przy 3 osobach dobrze jest mieć moim zdaniem 3 lub 4 szt. VTK570 (3 lub 4m^2 pow. czynnej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonada 09.03.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 witam , wcześniej miałem 2 kolektory płaskie hewalex i były podłączone pod 2 bojlery po 140 litrów każdy , obecnie mam 4 kolektory płaskie hewalex i są podłączone pod jeden bojler 400litrów i teraz jestem z tego bardzo zadowolony , np. przy słonecznej pogodzie dziś lub wczoraj nagrzewały mi ten bojler do 45 stopni , jest nas w domy 4 osoby . Montowałem te kolektory sam na stelażu przed domem pod katem około 45 stopni . Z doświadczenia wiem , że lepiej mieć jeden duży bojler niż dwa mniejsze , bynajmniej u mnie sie to sprawdziło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 10.03.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Nie opowiadajcie ludziom bzdur, że potrzeba dokładać jakąś grzałkę elektryczną. Jeśli nawet latem zdarzy się kilka pochmurnych dni pod rząd to zbiornik jest na tyle dużym buforem, że woda dalej będzie ciepła. Oczywiście straci kilka stopni dziennie, ale i tak po 3-4 dniach bez słońca nadal będzie ciepła. Potem już może być gorzej, ale pytanie jak dużo jest w okresie wiosna-jesień okresów, kiedy mamy kilka dni pochmurnych pd rząd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 10.03.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Jeżeli nie używasz ciepłej wody to na pewno starczy i na dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonada 10.03.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 mi te 400 litrów starcza na 2,3 dni czasem na 4 zależy do jakiej temperatury sie nagrzeje w słoneczny dzień , ale ogólnie nie ma raczej takiego problemu żeby zabrakło ciepłej wody po za okresem zimowym kiedy jest często zachmurzone a nawet jak jest słonecznie to słońce nie ma tej mocy i i tak trzeba piecem dogrzać . zimą (od listopada do lutego) w słoneczne dni nagrzewało bojler średnio do 20 czasem do 35 stopni . Cudów niema , ale.... , ten piec nie grzeje wtedy wody od zera stopni do np.50 tylko od 20 do 50 . Zawsze to jakaś oszczędność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonada 10.03.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 jak moje dzieci zmywają naczynia i siedzimy długo pod prysznicem to nawet jak jest nagrzany do 70 (latem) stopni to potrafimy w jeden dzień to wypróżnić . Jak kolega wyżej pisze to zależy od zużycia , czy będziesz oszczędzał ciepłą wodę czy tez nie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 10.03.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Jeżeli nie używasz ciepłej wody to na pewno starczy i na dłużej Jak nie używasz ciepłej wody to po co ci kolektory? A im więcej jej używasz, tym bardziej opłacalna jest instalacja. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że w sezonie pozagrzewczym nie ma praktycznie żadnej potrzeby dogrzewania wody poza kolektorami - oczywiście pod warunkiem dobrze zrobionej instalacji i co najważniejsze dobrze dobranej do potrzeb mieszkańców budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 10.03.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Jak nie używasz ciepłej wody to po co ci kolektory? A im więcej jej używasz, tym bardziej opłacalna jest instalacja. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że w sezonie pozagrzewczym nie ma praktycznie żadnej potrzeby dogrzewania wody poza kolektorami - oczywiście pod warunkiem dobrze zrobionej instalacji i co najważniejsze dobrze dobranej do potrzeb mieszkańców budynku. Zacytowałeś mnie to może mógłbyś wyjaśnić o co chodzi , bo ja odniosłem się do Twojego stwierdzenia że u Ciebie na dobę spada tylko o kilka stopni temperatura w zasobniku i to pomimo że jak twierdzisz używasz ciepłej wody . Jeżeli możesz to podziel się swoim doświadczeniem, sądzę że wiele osób będzie zainteresowana rozwiązaniami jakie zastosowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 10.03.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Sprawdziłem u klienta, u którego montowana była instalacja. Po jednym dniu pochmurnym i bieżącym użytkowaniu ciepłej wody spadek temp. w zbiorniku wyniósł 2 stopnie. W październiku w momencie kiedy od poniedziałku nie było wystarczającego nasłonecznienia dopiero w czwartek wieczorem pojawił się problem z wodą, tzn spadła do temp. poniżej 38 stopni. W piątek pojawiło się znowu słońce i wszystko wróciło do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts