Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solary..... jak będe umiał to odpowiem

skrol

Recommended Posts

Witam

Zasłyszałem opinię, że do systemu gdzie mają pracować solary, najlepszy jest kocioł kondensacyjny, ze względu na fakt projektowania ogrzewania "niskotemperaturowego". W przypadku kotła jednofunkcyjnego, wydajność / sprawność może być gorsza.

Prawda ?

dzięki z góry, pozdrawiam, majki

Ma to swoje uzasadnienie.... instalacja niskotemperaturowa wykorzystuje każde źródło.... podpięte do tego solary pracują nawet w pochmurne dni... wystarczy że uzyskają temp 30-40 stopni.

Wydajność solarów przy kotle atmo będzie taka sama... ale efekt ich pracy bedzie wcześniej wykorzystywany.....

Trochę zakręciłem.... :) ale rzeczywiście solary będą lepiej pracować z kondensatem niż kotłem atmosferycznym.

O właśnie, takie coś już w sieci też gdzies znalazłem. Że instalacja z kondensatem będzie "wcześniej" korzystać z dobodziejstwa solara.

No ale jakby ktoś coś chciał jeszcze dodać, to śmiało :p

pozdrawiam, majki

• Odpowiedzi 378
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ma to swoje uzasadnienie.... instalacja niskotemperaturowa wykorzystuje każde źródło.... podpięte do tego solary pracują nawet w pochmurne dni... wystarczy że uzyskają temp 30-40 stopni.

Wydajność solarów przy kotle atmo będzie taka sama... ale efekt ich pracy bedzie wcześniej wykorzystywany.....

Trochę zakręciłem.... :) ale rzeczywiście solary będą lepiej pracować z kondensatem niż kotłem atmosferycznym.

Coś w tym jest :).

Weź jednak pod uwagę drugi aspekt. Przygotowanie c.w.u. - przy zwykłym kotle możne bez problemu uzyskać temp. 60 st. C, (podobnie jak z solarów). Przy kotle kondensacyjnym przy tej temperaturze traci się jego zalety. Przy wyższej temperaturze można mieć mniejszy (tańszy) zasobnik c.w.u.

Tak więc tak zależność nie jest taka oczywista.

Zastosowanie solarów do wspomagania instalacji c.o., to zupełnie inne zagadnienie - wymaga dużo większej instalacji solarnej :(.

Dobra, to jak się tak miło gada, to przykręćmy śrubę :D

Teoretycznie w układzie pracują :

- solary

- piec gazowy obojętnie jaki

- piec na węgiel/drzewo ( nie dyskutujemy o jego celowości / zasadności ) :wink:

Solary mają grzać tylko c.w.u. Piec gazowy je wspomaga + c.o. Piec węglowy tylko c.o., w ramach łikendowych paleń.

Bangla ?

W takim układzie kondensat czy zwyklak ?

pozdrawiam, majki

Dobra, to jak się tak miło gada, to przykręćmy śrubę :D

- solary

- piec na węgiel/drzewo ( nie dyskutujemy o jego celowości / zasadności ) :wink:

Solary mają grzać tylko c.w.u. Piec gazowy je wspomaga + c.o. Piec węglowy tylko c.o., w ramach łikendowych paleń.

Bangla ?

pozdrawiam, majki

Zwykły.... nie bardzo da sie bez specjalnego sterowania policzyć układ dla paleniska i kondensatu....

No chyba że damy bufor.... to wtedy kondensat

A co ma piernik do wiatraka ?

To jest prawidłowa odpowiedź. Znaczenie ma przede wszystkim co chcemy uzyskać i co możemy zdziałać w danej instalacji (jeśli rozmawiamy o wspomaganiu centralnego ogrzewania lub częściowym ogrzewaniu) a rodzaj źródła ciepła - kotła - nie ma tu nic do znaczenia.

Nie wiem dlaczego ale utarło się mówić, że jeżeli jest kocioł kondensacyjny to "tylko podłogówka a grzejników broń Boże". Nikt nie broni by zrobić instalację c.o. o parametrach 90/70 przy kondensacie - inną kwestią jest zdrowy rozsądek.

Jeśli rozważamy energie solar tylko do c.w.u. to kwestię kotła możemy sobie pominąć.

majki bierz kondensacyjny kocioł :wink:

Wracając do kolektorów słonecznych. Wczoraj dowiedziałem się, że w Niemczech, w salonie Mercedesa uruchomiono instalację kolektorów próżniowo-rurowych o powierzchni około 500m^2 używanych również do chłodzenia.

Jeśli rozważamy energie solar tylko do c.w.u. to kwestię kotła możemy sobie pominąć.

Ciekawi mnie ta wypowiedź. Zakładając, że podłogówki będę miał odrobinkę, reszta normalne grzejniki i nastawieniem na spore wykorzystanie kotła węglowo/drzewnego jakoś nie "po drodze" mi z kondensatem.

Dlatego drążę :wink:

pozdrawiam, majki

Dobra, to jak się tak miło gada, to przykręćmy śrubę

- solary

- piec na węgiel/drzewo ( nie dyskutujemy o jego celowości / zasadności )

Bangla ?

Ciekawi mnie ta wypowiedź. Zakładając, że podłogówki będę miał odrobinkę, reszta normalne grzejniki i nastawieniem na spore wykorzystanie kotła węglowo/drzewnego jakoś nie "po drodze" mi z kondensatem.

Dlatego drążę :wink:

pozdrawiam, majki

Jest na rynku automatyka modułowa MES, która to wszystko może ogarnąć. Składa się ją z modułów, i tak np. w twoim przypadku można zrobić tak:

2xUML - jeden dla grzejników drugi dla podłogówki, sterowanie obiegiem grzewczym z mieszaczem (pogodowe), przygotowaniem cwu, komunikacja z automatem palnikowym Modula II lub kotłem 1-/2- stopniowym, itd;

ZK - moduł kotła dodatkowe np. na drewno.;

SOLAR - wiadomo.

Jest jeszcze parę opcji oraz ponad 8000 kombinacji.

Dlaczego kocioł kondensacyjny? Modulacja mocą np. od 20% (choć są i od 10% ale duże moce), dobre kondensaty startują z mocą minimalną, żeby nie wiem jakie temperatury to i tak mamy wyższą sprawność, zdecydowanie mniejsze taktowanie kotła.

Można zaryzykować i sprowadzić sobie bodaj z Austrii kocioł na pelet kondensacyjny - to by dopiero było ciekawe :D. Ktoś dawał link kiedyś na forum.

Dobranoc. :D

To nasz pierwszy letni sezon z solarem próżniowym. Dziś np. przez chwilę temperatura płynu w rurkach doszła do 134 stopni. Czy są jakieś zagrożenia wynikające ze zbyt wysokich temperatur i jak sobie z tym ewentualnie radzić?

Zbiornik mamy 300 litrowy. Domyślam się, że żeby woda w nim się zagotowała to trzeba naprawdę solidnych upałów. Niemniej jednak chętnie się dowiem jakie są najlepsze praktyki w takich sytuacjach.

Jak się zagotuje baniaczek, to solarek jakim kocykiem można przykryć...

Widziałem już sklejkę opartą o panel, stary dywan powieszony na panelu, kocyki, nawet folię aluminiową na jakiejś szmacie jako kołderkę do otulenia nadgorliwego solarka....

Lepsze są te, co się tyłem do słoneczka same ustawiają, jak im za ciepło...

Można mu też jeszcze jedną beczułkę dołożyć obok tej, co już stoi.

Adam M.

Pytanie do fachowców.Z prawdopodobieństwem 99% założymy sobie solary. Otrzymaliśmy oferte dwóch zestawów. Pierwszy to Galmet KSG18Ti za ok 5700 PLN, a drugi to próżniówka Ulrich SD300 w cenie ok. 6200. Z tego co czytałem na forum to kolektory próżniowe są wyrobem lekko przereklamowanym i troche bardziej skomplikowanym. Jednak z drugiej strony cena jaką mi zaproponowano za ten zestaw jest dosyć atrakcyjna. Czekam na opinie w tej sprawie...

Witam

Czy jest sens dawać kolektory próżniowe na dach jeśli mam go ustawionego wsch-zach. Pytałem się w jednej z firm na której stronie zamontować solary a oni powiedzieli mi aby sobie policzył na której stronie będę miał więcej słońca. Nie jestem fachowcem ale moim zdaniem optymalnie było by założyć je na stronie wsch. gdyż o ile latem nie będzie problemu to zimą szybko po południu zapada noc i nie będą one działać. Wpadłem na pomysł aby może zamocować je na wysięgniku na ścianie południowej ale boje się, że będzie brzydko to wyglądać. Jak wygląda sprawa utrzymania ciepła przez zbiornik wody tzn. ile po nagrzaniu wody będę miał jeszcze ciepłą wodę w której mogę się wykąpać.

Pytanie do fachowców.Z prawdopodobieństwem 99% założymy sobie solary. Otrzymaliśmy oferte dwóch zestawów. Pierwszy to Galmet KSG18Ti za ok 5700 PLN, a drugi to próżniówka Ulrich SD300 w cenie ok. 6200. Z tego co czytałem na forum to kolektory próżniowe są wyrobem lekko przereklamowanym i troche bardziej skomplikowanym. Jednak z drugiej strony cena jaką mi zaproponowano za ten zestaw jest dosyć atrakcyjna. Czekam na opinie w tej sprawie...

Ulrich to prawdopodobnie wyrób z tej fabryki. Na temat konstrukcji kolektorów i ich wad można poczytać np. w BLOGu SHCMV.

KSG18Ti może być całkiem dobrym kolektorem płaskim tylko czy za tę cenę dostaniesz optymalny zestaw dla Ciebie, które da znaczące uzyski energii.

Napisz ile osób będzie korzystać z c.w.u.

aLien01 Tak jak napisałeś, można zamontować kolektor na ścianie południowej lub na dachu. Jeśli montaż będzie na dachu wsch-zach należałoby zwiększyć pole kolektora dwu krotnie (w stosunku do kol. na południe) - tzn. jeśli pow. kol. próżniowo-rurowego skierowanego na południe będzie wynosić np. 3,5m^2 to w przypadku montażu na dachu montujemy 3,5m^3 na wschód i 3,5m^2 na zachód.

To nasz pierwszy letni sezon z solarem próżniowym. Dziś np. przez chwilę temperatura płynu w rurkach doszła do 134 stopni. Czy są jakieś zagrożenia wynikające ze zbyt wysokich temperatur i jak sobie z tym ewentualnie radzić?

Zbiornik mamy 300 litrowy. Domyślam się, że żeby woda w nim się zagotowała to trzeba naprawdę solidnych upałów. Niemniej jednak chętnie się dowiem jakie są najlepsze praktyki w takich sytuacjach.

Jeżeli masz próżniówki z bezpośrednim przepływem to podobnie jak byś miał płytówki i wtedy to tylko zrzucić ciepło z zasobnika....

Jeżeli masz próżniówki z rurką ciepła to nic się nie stanie.

Witam

Czy jest sens dawać kolektory próżniowe na dach jeśli mam go ustawionego wsch-zach. Pytałem się w jednej z firm na której stronie zamontować solary a oni powiedzieli mi aby sobie policzył na której stronie będę miał więcej słońca. Nie jestem fachowcem ale moim zdaniem optymalnie było by założyć je na stronie wsch. gdyż o ile latem nie będzie problemu to zimą szybko po południu zapada noc i nie będą one działać. Wpadłem na pomysł aby może zamocować je na wysięgniku na ścianie południowej ale boje się, że będzie brzydko to wyglądać. Jak wygląda sprawa utrzymania ciepła przez zbiornik wody tzn. ile po nagrzaniu wody będę miał jeszcze ciepłą wodę w której mogę się wykąpać.

Ani na jednej ani na drugiej połaci.

Na ścianie tak, ewentualnie na ziemi... Słyszałem już teorię że dobrze jest dać dwie na wschodnie dwie na zachodnie.... wtedy któraś zadziała..... to jest GŁUPOTA.....

to jest tak jak byś montował kominek z płaszczem wodny na tarasie.... kiedyś zadziała.

Ulrich to prawdopodobnie wyrób z tej fabryki. Na temat konstrukcji kolektorów i ich wad można poczytać np. w BLOGu SHCMV.

KSG18Ti może być całkiem dobrym kolektorem płaskim tylko czy za tę cenę dostaniesz optymalny zestaw dla Ciebie, które da znaczące uzyski energii.

Jesteśmy w trakcie rozpoznania tematu wiec jeżeli okaże się , że zestaw KSG18TI może niedomagać to zakupimy zestaw KSG24Ti gdyż róznica cenowa nie jest duża. Jeżeli chodzi o próżniówkę to mówimy pass...

Jak powinno być zorganizowane prawidłowe odpowietrzenie instalacji solarnej? Okazało się, że te moje 134 stopnie sprzed kilku postów, to konsekwencja zaniku napięcia. W efekcie czego pompa stanęła, temperatura cieczy w obiegu przestała krążyć, temperatura wzrosła powyżej temperatury wrzenia, no i instalacja zapowietrzona. Potem już tylko wzrost temperatury do 160 stopni i zawór bezpieczeństwa aż jęczał.