Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna dachowe w przyzwoitej cenie

Recommended Posts

Jestesmy w trakcie poszukiwania okien dachowych.Wiem,że duzo tu jest takich tamatów i troche juz poczytałam.

Tylko my mamy taki problem,że mamy ich do zakupu 8 i jak widze ceny to tak troszke mi nie wesoło jak pomnoze przez ilość naszych okien.Jakie funkcje uważacie za niezbedne a jakie bajery możemy sobie darować??Nie wiem tez czy jest sens kupować okna wysokoosiowe czy tez uchylno obrotowe gdyz mamy dosyc wysoka ściane kolankowa (135cm) ,i mozemy poprostu nie wykorzystywac ich funkcji.

Czy ktoś posiada okna dachowe plastikowe??

dzięki śliczne za jakąkolwiek podpowiedz :)

Miałem ten sam problem - tzn. 8 okien w dachu :D. Wybrałem okna Okpolu, standardowe, 78x140. U mnie ścianka też wysoko, ale nie tak jak u ciebie - mimo to zdecydowałem, że wysokoosiowe nie będą potrzebne - oś obrotu standardowego będzie wystarczająco wysoko. W stosunku do Roto, Fakro czy Veluxa - różnica w cenie na komplecie ok. 1000 złotych. Okna wyglądają ok, znajomi którzy zamontowali sobie chwalą. U mnie jeszcze czekają na zamontowanie, więc własnych doświadczeń z użytkowania jeszcze nie mam :)

Tylko my mamy taki problem,że mamy ich do zakupu 8 i jak widze ceny to tak troszke mi nie wesoło jak pomnoze przez ilość naszych okien.

Proponuję sprawdzić ofertę firmy z Krakowa (mają Velux, Fakro i Roto) :D

http://www.oknadachowe.net

Obecnie w mieszkaniu mamy ściankę kolankową ok. 140 cm i okno jest obrotowe standard, szyba hartowana. Całkiem do przyjęcia... :D

Znam oferte Veluxa ,Fakro czy Roto ale szczeże powiedziawszy chyba są troszke dla nas za droge .Tez jestem zwolenniczką kupowania rzeczy lepszych jakościowo ale niestety nie zawsze mozna sobie na to pozwolic.

A jak to jest z rabatami,czy przy zakupie takiej ilości okien mozna liczyć na jakis wiekszy upust??

ja przy mojej ilości zbiłem 3 tyś. zł. , wiec widać że marże mają zajebiste skoro można tyle ubić

oj mają, mają... ostatnio prosilem o wycene moich okien(ściennych) i w jednej hurtowni przez chyba roztargnienie młoda siksa dala mi wycenę okien .... od producenta dla tej hurtowni :o . Cena była o ponad 3,7tys niższa od ceny, którą mi oferowano...okazało się, że hurtownia ta dostaje 55% rabatu.

...

..żeby nie robić przykrości siksie za biurkiem udałem potem że o niczym nie wiem, ale zaczęłem się z samym właścicielem ostro targować...cenę zjechałem o 1,5tys.zł... Nie dobrze mi się zrobiło jak usłyszałem potem od właściciela że zarobił na mnie 80zł :evil:

Trzeba się targować :wink:

Ale może piszcie jakie okna udało wam się kupić w jakiej cenie. Bo tak to gadanie o niczym.

Też się zastanawiałem długo jak na oknach zaoszczędzić, ale w końcu zdecydowałem się na Fakro o wymiarach 78*140 w cenie 2500zł za 3 sztuki wraz z kołnierzami i transportem. Uważam, że nie przepłaciłem.

Ja kupiłem ROTO - mam zarówno zwykłe (model 4) jak i wysokoosiowe (model 7). Wymiar 140x78.

Roznica na korzyść 7 jest od razu widoczna.

Gdybym kupował jeszcze raz, to były by tylko lepszse modele wysokosiowe.

Lepiej sie otwierają, lżej pracują no i o wiele łatwiej założyc moskitiery na wnekę, bo okno mniej wnika do wewnatrz budynku.

Okpol moim zdaniem był gorzej wykonany i z nich zrezygnowałem juz na samym początku wybierania.

Jestesmy w trakcie poszukiwania okien dachowych.Wiem,że duzo tu jest takich tamatów i troche juz poczytałam.

Tylko my mamy taki problem,że mamy ich do zakupu 8 i jak widze ceny to tak troszke mi nie wesoło jak pomnoze przez ilość naszych okien.Jakie funkcje uważacie za niezbedne a jakie bajery możemy sobie darować??Nie wiem tez czy jest sens kupować okna wysokoosiowe czy tez uchylno obrotowe gdyz mamy dosyc wysoka ściane kolankowa (135cm) ,i mozemy poprostu nie wykorzystywac ich funkcji.

Czy ktoś posiada okna dachowe plastikowe??

dzięki śliczne za jakąkolwiek podpowiedz :)

Mamy okna drewniane Fakro FTP-V (obrotowe z wentylacją), 3 pojednyncze i jedno kombi/podwójne. Rozważałem też Roto wysokoosiowe lub Fakro uchylno-obrotowe (FPPselect?), tylko że po rozmowie ze znajomymi stwierdziłem, że:

- okno połaciowe przydaje się do doświetlenia i wietrzenia

- widoków przez te okna to nie będę podziwiał, tym bardziej że mam taras i balkon/okna fasadowe

Z tych dwóch powodów zrezygnowałem z uchylnych okien.

Dodatkowo jeszcze wywaliłem okno połaciowe z garderoby.

Jak myślicie o rekuperacji i wentyl. mech. to możecie nie brać okien z wentylacją (1. oszczędność).

Może okna w projekcie mogą być o rozmiar mniejsze? Choć to ryzykowne - w jednym pokoju zamieniłem kombi/podwójne na pojedyncze. Pokój nie zrobił się ciemny, bo jest jeszcze okno fasadowe, które zamieniłem z 2-skrzydłowego na 1-skrzydłowe = przepuszczające nieco więcej światła.