Gość 09.09.2003 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Czy warto sobie coś takiego zainstalować? Czytałem bodajże w Muratorze o gościu który miał problem z nadprodukcją energii więc zbudował sobie ogrzewany basen kilkunasometrowy. Warto się w to bawic? Może w niedługiej przyszłości będzie to fajna sprawa trochę też jako zabezpieczenie przed uwolnieniem cen energii w niedługim okresie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.09.2003 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Taki kolektor działa głównie latem i wiosną. Zainstalowanie go nie będzie zabezpieczeniem przed podwyżką energii. Jeśli planujesz duże zapotrzebowanie na ciepłą wodę - dużo mieszkańców, częste kąpiele, może basen to warto. Jeśli zamierzasz oszczędzać wodę to instalowanie kolektora nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb 11.09.2003 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Ja jestem w trakcie zakładnia. Wyliczyłem, że do podgrzewania ciepłej wody, może się opłacać. Do wspomagania ogrzewania spłaca się po ok.25 latach i obecnie chyba nie bardzo się opłaca.Trzeba pamiętać, że kolektory próżniowe działają również w zimie, aczkolwiek nie tak wydajnie jak latem.Za rok, dwa będę mógł wypowiedzieć się jako praktyk. Na razie bazuję na teorii i rozmowach z dostawcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts