Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

OD dwóch dni szukam i czytam na forum i ma już mętlik w głowie.Jak w temacie chodzi mi o izolacje pozioma fundamentów czy potrzebne są dwie :

1miedzy ławą a fundamentem

2 miedzy fundamentem a maxem

Dom nie podpiwniczony na gruncie nieprzemakalnym(GLINA).ławy już wylane w grunt i są ciągle mokre z powodu nieustającego deszczu.Ekipa przygotowała i ustawiła już szalunki na fundament(wysokość 1.10cm) nie robiąc izolacji POZIOMEJ.Szalunki stoją a fundament jeszcze nie wylany.

Kierownik stanął po stronie ekipy ze musi być ciągłość miedzy laną ławą i lanymi z betonu fundamentami i izolacja jest zbędna .Proponuje izolacje tylko miedzy fundamentem a maxem.Czy to nie za mało?Niepodważalnie będzie wykonana także izolacja pozioma 2*izolbetem i ursa xps.

https://forum.murator.pl/topic/100432-czy-kierownik-budowy-ma-racje-izolacja-pozioma-fundamentu/

... Kierownik stanął po stronie ekipy ze musi być ciągłość miedzy laną ławą i lanymi z betonu fundamentami i izolacja jest zbędna .Proponuje izolacje tylko miedzy fundamentem a maxem ...

Śnieżynka

mam takie samo zdanie jak Twoja ekipa i Twój kierownik budowy ...

według mnie ciągłości i tak nie będzie ,beton z betonem wcześniej wylanym i tak sie nie zwiąże , izolacja była by na miejscu

skoro pionowa będzie na ścianie fundamentowej to pozioma też musiała by być ,

co da ta izolacja pionowa ,skoro od doły ściana fundamentowa ma możliwość kapilarnego podciągania wody , w końcu dojdzie do izolacji pod maxem i tam sie zatrzyma ,nic ścianą wyżej nie będzie ale ścianę fundamentową masz mokra ,zamkniętą izolacją z trzech stron

Tak mi sie wydaje

Ja izolacje mam wszędzie gdzie to możliwe, pewnie się tak robi, ale żeby pod ściankami działowymi też?

I podłącze się do pytania: Dlaczego komin nie może stanowić ściany??? Obok komina stawiają mi normalną ściankę działową - powiedzieli że komin inaczej pracuje i były by pęknięcia, a tak jest szczelina dylatacyjna którą i tak się zatynkowuje.

Ja izolacje mam wszędzie gdzie to możliwe, pewnie się tak robi ...

poziom wód gruntowych jest zmienny

(ta wiosna z opadami uzmysłowiła zapewne to niejednemu kopiacemu dołki ...)

ze jesli poziom wod gruntowych jest wysoki (jak teraz), to sciany fundamentowe niejednokrotnie stoją w wodzie, a wtedy lekkie izolacje typu pomazanie dysperbitem i podziurawienie tego wierarka (pod kołki do styropianu) nie zapewnią scianom fundamentowym sucha ...

sciana będzie mokra jesli woda znajdzie sobie choc jedna mała szczelinke czy to od spodu czy od wewnatrz czy od zewnatrz ...

a dlaczego tak sie robi ? bo na rysunkach to bardzo ładnie wyglada, dookoła wszystko fajnie zaizolowane a w srodku suchutko ... :)

natomiast jesli ktos odkopywał zaizolowane fundamenty stojace w wodzie

będzie juz troche ostrozniej głosił hasła typu "pape nalezy dac - bo tak jest w projekcie" ...

...I podłącze się do pytania: Dlaczego komin nie może stanowić ściany??? ...

bo (w teorii) moze pęknąc na styku

lecz nie kazdy odziela i nie kazdemu peka ...

No tak zapomniałam dodać ze w lecie robione było badanie geologiczne woda była na wysokości 2.5 metra a jesienią i zimą na pewno jest znacznie wyżej.Fundamenty będą jakieś 80 cm ponad teren który zastaliśmy na działce przed budowa.