bimbelt 20.04.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Jak wywiercic dzury w kafelkach, by ich nie uszkodzic? Czy sa jakies specjalne wiertla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 20.04.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Tak, widiowe (takie jak do betonu). Ja zawsze wierciłem ostrą widią i bez udaru. Po przejściu przez płytkę (trochę trwa) można włączyć udar. Żeby wiertło sie nie ślizgało można wpierw delikatnie gwoździem, lub wiertłem i młotkiem zaznaczyć miejsce wiercenia (mała dziurka w warstwie szkliwa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.04.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Dość ważne jest też, jak położone są te kafelki. Jeżeli na jakiś 1 lub 2 placki, to wiercąc nad pustką powietrzną kafelek może pęknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 20.04.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 zaleca sie wiercic wieksze otwory zaczynajac od malych srednic, stopniowo je powiekszajac .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 20.04.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 główną zasadą jest chyba brak pośpiechu - powoli i bez udaru przez płytkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 20.04.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Tak, widiowe (takie jak do betonu). Ja zawsze wierciłem ostrą widią i bez udaru. Po przejściu przez płytkę (trochę trwa) można włączyć udar. Żeby wiertło sie nie ślizgało można wpierw delikatnie gwoździem, lub wiertłem i młotkiem zaznaczyć miejsce wiercenia (mała dziurka w warstwie szkliwa). Niezupełnie takie jak do betonu. Są specjalne wiertła do ceramiki i szkła, mają kształt płaskiego "serduszka" osadzonego w stalowym trzpieniu. Wiercić trzeba powoli raczej nie przekraczając 200 obr/min. Po przejściu przez kafelek należy zmienić wietrło na widiowe i w zależności od materiału ściany wiercić z udarem lub bez. Do zaznaczenia planowanego otworu najlepiej posłużyć się punktakiem i małym młotkiem. Wystarczy delikatne uderzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 20.04.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Ja mam metodę skuteczną, sprawdzoną i bezpieczną, ale - niestety - trochę pracochłonną (zmiany wierteł). 1. W warstwie szkliwa robię dziurkę cieniutkim (1.5 - 2.0 mm) wierłem do metalu 2. Kiedy w szkliwie jest już mała dziurka, w której bezpiecznie i pewnie można "oprzeć" ostrze większego wiertła, zakładam widię 3.5 mm i przebijam się na wysokich obrotach bez udaru przez płytkę. Potem, już z udarem, robię otwór w ścianie. 3. Mając taki tunelik zakładam wiertło o średnicy, jaka jest potrzebna do kołka (np. 5, 6, lub 8 mm). Bardzo delikatnie (niewysokie obroty, bez udaru) wiercę potrzebny otworek. Ostatnio tą metodą kręciłem suszarkę do prania (takie patyki na sznurkach podciągane pod sufit; uwidziały się mojej "lepszej połówce"). Samo kręcenie 10 potrzebnych dziur zajęło mi prawie 30 minut. Ale bez żadnego ubytku w płytkach m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharoon 21.04.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 I kto by pomyślał, że wiercenie w płytakch wymaga tak specjalistycznej wiedzy... Dzięki za wskazówki - Mąż się ucieszy, bo właśnie go czeka montaż półek w łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 21.04.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Nie wiercić 2 cm od brzegu płytki, zazwyczaj pęknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.04.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Są specjalne wiertła do bezudarowego wiercenia i wiertarka wolnobrotowa. Nie będzie żadnego problemu w dowolnym miejscu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 21.04.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Otwory do 10mm wierci sie na raz , powyzej na dwa razy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts