Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiercenie w kafelkach

Recommended Posts

Tak, widiowe (takie jak do betonu). Ja zawsze wierciłem ostrą widią i bez udaru. Po przejściu przez płytkę (trochę trwa) można włączyć udar. Żeby wiertło sie nie ślizgało można wpierw delikatnie gwoździem, lub wiertłem i młotkiem zaznaczyć miejsce wiercenia (mała dziurka w warstwie szkliwa).

Tak, widiowe (takie jak do betonu). Ja zawsze wierciłem ostrą widią i bez udaru. Po przejściu przez płytkę (trochę trwa) można włączyć udar. Żeby wiertło sie nie ślizgało można wpierw delikatnie gwoździem, lub wiertłem i młotkiem zaznaczyć miejsce wiercenia (mała dziurka w warstwie szkliwa).

Niezupełnie takie jak do betonu. Są specjalne wiertła do ceramiki i szkła, mają kształt płaskiego "serduszka" osadzonego w stalowym trzpieniu. Wiercić trzeba powoli raczej nie przekraczając 200 obr/min. Po przejściu przez kafelek należy zmienić wietrło na widiowe i w zależności od materiału ściany wiercić z udarem lub bez. Do zaznaczenia planowanego otworu najlepiej posłużyć się punktakiem i małym młotkiem. Wystarczy delikatne uderzenie.

Ja mam metodę skuteczną, sprawdzoną i bezpieczną, ale - niestety - trochę pracochłonną (zmiany wierteł).

1. W warstwie szkliwa robię dziurkę cieniutkim (1.5 - 2.0 mm) wierłem do metalu

2. Kiedy w szkliwie jest już mała dziurka, w której bezpiecznie i pewnie można "oprzeć" ostrze większego wiertła, zakładam widię 3.5 mm i przebijam się na wysokich obrotach bez udaru przez płytkę. Potem, już z udarem, robię otwór w ścianie.

3. Mając taki tunelik zakładam wiertło o średnicy, jaka jest potrzebna do kołka (np. 5, 6, lub 8 mm). Bardzo delikatnie (niewysokie obroty, bez udaru) wiercę potrzebny otworek.

Ostatnio tą metodą kręciłem suszarkę do prania (takie patyki na sznurkach podciągane pod sufit; uwidziały się mojej "lepszej połówce"). Samo kręcenie 10 potrzebnych dziur zajęło mi prawie 30 minut. Ale bez żadnego ubytku w płytkach :)

m