Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

C164 "dom za miedzą" bartolinki i gonzo93

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 311
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witaj :)

tak, mamy działkę leśną z prawem zabudowy 20%; 80% musi zostać biologicznie czynne. U nas te 20% pochłonie dom i podjazdy, reszta musi zostać w nienaruszonym stanie, czyli zasadzone w rządkach drzewka i wątpliwej jakości krzaczki.

Twoja działka, choć jest tylko z malutkim laskiem, jak napisałaś, za to z przepięknymi widokami :)

pozdrawiam,

bartolinka

Witam :)

poczytalam dziennik i tak się zastanawiam, jak to możliwe żeby przez działkę przechodziła droga... :o Przecież ona jest nie tylko wydeptana, ale i wyjeżdzona! Pewnie zdarza się, że ktoś z przyzwyczajenia próbuje nią przejechać?

A co do samej działki to lokalizacja wydaje mi się, że bardzo dobra, blisko do miasta a za razem przyroda wokół... :)

pozdrawiam

Witam :)

a no tak jest, że ziemia sobie leżała jakieś 30 - 40 lat (sądząc po drzewach) i nikt na niej nic nie robił. A ludzie, jak to ludzie, zawsze muszą znaleźć sobie jakiś skrót :D, podjechać do domu, albo spacerkiem przez las ....

I tak się ta ścieżka robiła szersza, aż zrobiła sie regularna droga. A właściciel sąsiedniej! działki z radosną miną poinformował nas, że dbając o komfort okolicznych mieszkańców, podsypywał drogę żużlem. Szkoda tylko, że nie swoją.

Ehh, już kiedy zagrodziliśmy przejazd i płot "się stawiał", to zdarzali się jeszcze tacy, którzy myk pod zaporą i dalej przez ścieżkę :o .

Teraz jeździmy tam codziennie, zobaczyć, czy jakiś wkurzony okoliczny mieszkaniec nie usunął nam płotu :roll:

pozdrawiam,

bartolinka

bartolinka - realizujesz moje niespełnione marzenie - dom w lesie :D

Jesteśmy na podobnym etapie budowy (ja mam tydzień wyprzedzenia przed Tobą :wink: ) - powodzenia!

Skąd wzięłaś wzory kolorów stolarki? Jak pójdę do salonu to mi się uda wyszarpać takie kawałki profili? Ten dylemat: orzech czy złoty dąb też mi nie daje spokoju... :D

Witajcie dziewczyny :D

Agakz - kolory stolarki i w ogóle jej wybór: mąż kategorycznie zapowiedział, że nie chce okien drewnianych i oczywiście to umotywował :wink: .

Więc kolorystyka się znacznie zawęziła: dąb bagienny, zwykły, złoty, orzech, mahoń. Oczywiście piszę o kolorach podstawowych ze "strukturą" drewna. Mahoniu nie chciałam od razu; za to marzył mi się dąb bagienny.

Ale ostatnio nic innego nie robię, tylko oglądam elewacje (często tak jak Ty, podczas jazdy :D ) i te z ciemnymi oknami .... już pisałam, są za ciemne; nie wiem, jak to określić, wyglądają ciężko, nobliwie, superelegancko, jak po pożarze :-?

Zdecydowałam, że jednak ten złoty, bo i brama i drzwi też są w takiej okleinie i zaczęłam wyszukliwać w okolicy elewacje ze złotodębnymi oknami, a swój kawałek profila wystawiałam za okno o różnych porach dnia i w różnej pogodzie. I dziękuję, ale jednak nie; ten kolor jest czasami musztardowy (żeby nie powiedzieć inaczej :wink: ), czasami aż pomarańczowy, słowem u mnie się w tym lesie nie sprawdzi, a będzie po prostu wrzeszczał z daleka.

A więc orzech, który w zależności od nasłonecznienia bywa jaśniejszy, ale już tak nie bije po oczach jak to "złoto", a i do lasu będzie chyba bardziej pasował.

To tak się rozpisałam, bo czytam w Twoim dzienniku, że też masz dylemat.

A profil - my zamawiamy okna u ich producenta, sprzedawca poszedł na halę produkcyjną i przyniósł wszystkie kolorki. Ale wiem, że inni sprzedawcy też mają próbniki oklein na profilach i można sobie taki profil wypożyczyć za kaucją.

Będę zaglądała z przyjemnością do Twojego dziennika :D i mocno Ci kibicuję. Z pobieżnej lektury dziennika wiem, że macie piękną działkę!!!! I że masz córę w wieku mojego synka. Ciekawe jak rozwiążemy dylematy wykończeniowe, prawda??

pozdrawiam,

bartolinka

bartolinka, dzięki :D Normalnie Ci zazdroszę tego zapachu... Moja działka była piękna... zanim koparka wjechała :D teraz normalne zamieszanie budowlane, ale jest malutka, więc ogródek jaki odtworzę będzie mikro :( No cóż, kompromisy, jak zawsze :wink: Co do koloru okien to kusi mnie też orzech, bo ten dąb taki oklepany no i żółtawy... ale łatwiej do niego pewnie dobrać drzwi i bramy. No nic, nikt za nas decyzji nie podejmie, muszę podjechać do Oknoplastu i wydębić wzory :D

,,, i żabę w oczku wodnym sąsiada tuż za płotem, która stara się za wszeklą cenę zagłuszyć betoniarę :D

hahahahahahhahahahhahaha....ale mnie ubawilas hahahhahhahha

naprawdę! ostatnio byliśmy na majówce w ogrodzie botanicznym i przy amfiteatrze gdzie grała orkiestra dęta było oczko z tymi samymi żabkami. Jakyście słyszały ten hałas :o One chciały być głośniejsze niż orkiestra, a było ich dużo...

dziekuję Wam za trzymanie kciuków, wzajemnie :D .

A i zaglądać do Was będę i podpatrywać.

A jak dzielimy się informacjami o naszych "zwierzyńcach", to spieszę donieść, że u nas na działce jest mnóstwo ślimaków. MNÓSTWO! ale nie kumkają pięknie.

Edyta masz piękną działkę :D. Kiedy my szukaliśmy naszej, to mąż brał pod uwagę zakup takiej, przez którą płynął strumyk, a za nią zaraz były stawy. Zrezygnowaliśmy ze względu na komary. I co? i mamy działkę z komarami i Świdrem całkiem niedaleko :D :wink: