Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 311
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

bartolinka, co ja takiego napisałam o tych cieślach :o

och, nic, nic, tylko napisałaś, że ta więźba taka zła nie jest, więc stwierdziłam, że więźbiarzy chyba trzeba przeprosić :wink: za to nasze marudzenie i wnikliwe patrzenie na efekty ich pracy :D.

Aga, dlaczego tak u Was cichutko w dzienniku?

witam i cieszę się że zajrzałam do Wwaszego dziennika- ależ piękne miejsce do mieszkania wybraliście! no i dachówka - mamy taką samą-tylko,że jeszcze w hurtowni (wrrr) ale dzięki Wam widzę,że dokonaliśmy słusznego wyboru! (czy ona czasami sie świeci??)

a co do pana fachmana od więźby to uchroń nas Boże od takich wykonawców :( najgorsze,że jego "argumenty" są nie do obalenia skoro widać,że stoi- na szczęście tylko raz zapłaciliśmy za coś z góry i wtedy już pan fachman nie wdawałby się w dyskusje pewnie....na szczęście dla inwestora płatność jest po robocie 8)

no i dachówka - mamy taką samą-tylko,że jeszcze w hurtowni (wrrr) ale dzięki Wam widzę,że dokonaliśmy słusznego wyboru! (czy ona czasami sie świeci??)

Witajcie Bliźniątrodzice :D; dziekuję za odwiedziny.

Nasza dachówka jest glazurowana, więc świeci się, a raczej ładnie błyszczy/mieni w słońcu.

Wybraliście angobę czy glazurę?

Dużą zaletą naszej dachówki (oprócz szeregu innych) jest to, że jest ona śliska i dekarze układając dach nie mogli po niej chodzić (a więc brudzić, czy uszkodzić) :D. Dachówka jest w miarę równa, ładnie się daje przycinać na wymiar (tzn. nie odszczypuje się szkliwo).

Jakiego koloru zastosujecie obróbkę blacharską?

pozdrawiam :D,

b.

obróbkę blacharską...a co to u licha :lol: :lol: :lol:

tak serio to wszystko wzięliśmy systemowe razem z dachówką- czy to jest odpowiedź, to nie wiem...

jedno co wiem,że szczyty kominów robić będziemy z blachy ocynkowanej zmatowionej, a rynny w kolorze okien i podbitki (czyli okolice złotego dębu- dość jasne)

my tez kupiliśmy glazurę kasztanową- fajnie,że mieni się w słońcu (lubię ten efekt ...hihi)

Dach wygląda imponująco :D

kiedy wstawiacie okna? przed tynkami czy po? :>

Monis - okna, drzwi/brama, kable, tynki, hydraulik, wylewki; taki mamy plan działania. Podziwiam, że Wy zdecydowaliście się na inną kolejność, nie obawialiście się, że ktoś może zniszczyć Waszą pracę? powyrywać kable, zniszczyć tynki?

obróbkę blacharską...a co to u licha :lol: :lol: :lol:

tak serio to wszystko wzięliśmy systemowe razem z dachówką- czy to jest odpowiedź, to nie wiem...

jedno co wiem,że szczyty kominów robić będziemy z blachy ocynkowanej zmatowionej, a rynny w kolorze okien i podbitki (czyli okolice złotego dębu- dość jasne)

my tez kupiliśmy glazurę kasztanową- fajnie,że mieni się w słońcu (lubię ten efekt ...hihi)

Bliźniątrodzice, Ciekawa jestem ogromnie efektu - ta dachówka i okna złoty dąb, ponieważ sami przymierzaliśmy się do tego koloru stolarki; ale jednak nie zaryzykowałam. Ciekawa jestem, ciekawa :D. Jedna dachówka a tyle koncepcji zestawienia kolorów. Będę podglądać efekty :D.

bartolinka my mamy znajomą, która jest architektem i ona dobierała nam kolory..mam nadzieję,że nas nie zawiedzie...w zasadzie jestem tego nawet pewna...a w naszym dzienniku zaraz zamieszczę kolor elewacji jaki nam wybrała....tzn pewnie gdzieś wieczorkiem
Dach wygląda imponująco :D

kiedy wstawiacie okna? przed tynkami czy po? :>

Monis - okna, drzwi/brama, kable, tynki, hydraulik, wylewki; taki mamy plan działania. Podziwiam, że Wy zdecydowaliście się na inną kolejność, nie obawialiście się, że ktoś może zniszczyć Waszą pracę? powyrywać kable, zniszczyć tynki?

Póki co wszystko jest w porządku, bo 24h na dobę ktoś jest na budowie.

Na początku byli murarze, a teraz mieszkają tynkarze.

Tak więc to nas ratuje :roll:

gratuluję dachu, wygląda imponująco.

Możesz podać namiary na producenta okien ?

PRZEMOCH, przepraszam, umknął mi Twój post; ale podawałam Ci namiary na naszego "okniarza", wysłałam dane prywatną wiadomością zaraz po naszej rozmowie w wątku o oknach przesuwnych. Sprawdź wiadomości, a jak nie masz to podam Ci namiary ponownie.

Dzięki za uznanie dla naszego dachu :wink: :wink: :D

pozdrawiam,

b.

Fajnie, że wkleiłaś zdjęcie okiennej, bo tak się zastanawiałam o co chodzi :D ładna jest. Ja mam drzwi balkonowe bez balkonu nie okna i muszę wymyśleć barierki do nich, a podobają mi sie i kute i nowoczesne więc nie wiem :roll:

To połączenie stylistyczne to wyzwanie, żeby nie wyglądało na przypadkowe, ale na pewno Ci się uda :D

Powodzenia w przekonywaniu młodej, ach, miesiąc wolności...

Też mamy zadanie domowe wymyślanie elektryki, ale coś nam nie idzie :-?

witaj Aga,

walczyłam dziś długo, żeby się Twoje ostatnie zdjęcia otworzyły; już myślałam, że zwątpię :D; ładny dach Wam wychodzi i już widać DOM, prawda?

Fajnie, że wkleiłaś zdjęcie okiennej, bo tak się zastanawiałam o co chodzi :D

hehe, piszę jak potłuczona czy jak? :roll: :wink:, się spieszę, żeby myśl mi nie uciekła, to może i niezrozumiale wychodzi :wink:.

Ja mam drzwi balkonowe bez balkonu nie okna i muszę wymyśleć barierki do nich, a podobają mi sie i kute i nowoczesne więc nie wiem :roll:

no właśnie, kolejny "problem", jak to wszystko pogodzić; ja lubię "nowocześnie", ale cały myślę o tej kutej barierce oraz o renowacji starego rodzinnego stolika z szachownicą w blacie :roll: :wink: i gdzie postawię taki czarny ebonitowy telefon z tarczą :roll:.

Aga, słyszałam, że do Poznania ludzie wożą starocie do renowacji, bo podobno bardzo solidnie są robione, orientujesz się może w temacie?

Też mamy zadanie domowe wymyślanie elektryki, ale coś nam nie idzie :-?

Zabieram się do tego, jak do jeża, i wiem, że będę płakać, a mąż pewnie będzie pruł potem ściany; wszystko jakoś poelektryfikowałam, dręczy mnie salon!!! i muszę ogarnąć włącznik schodowy wielokrotnie krzyżowy - pół chałupy chcę powiesić na krzyżowym włączniku i zaczynam się gubić, co i z której strony.

:D b.

Gdzies mi wcięło w poprzednim poście barierki ... okiennej

Ty piszesz ok tylko moja wyobraźnia potłuczona :wink:

Co do renowacji, to nie wiem, widziałam, ze kogoś sobie polecali na forum wielkopolskim, mogę poszukać jak chcesz. Moi znajomi odnawiają sami - takie hobby :D

Ja nawet nie wiem co to jest włącznik krzyżowy :oops:

Włącznik krzyżowy, no ja też fachowo Ci nie wyjaśnię :D, więc opiszę, o co mi chodzi:

wchodzę do domu (wiatrołap) - włączam światło w holu i idę sobie dalej (hol) i żeby się nie cofać do wiatrołapu, żeby zgasić światło to mam wyłącznik w holu; ale żeby nie było tak łatwo, to sobie pomyślałam, że hol niemały, z różnych stron mogę chcieć to jedno światło gasić lub zapalać (z wiatrołapu, z kuchni, z salonu, z góry schodów, z garażu).

I żeby nie cofać się, żeby je zgasić, to sobie wymyśliłam, że to jedno źródło światła będzie dostępne z różnych włączników (rozbudowany system schodowy). Ufff, ciężko to napisać, techniczna nie jestem za grosz!

Witaj.

Działka super..ale te komary mogą być zmorą :wink:

Wasz dom rośnie w tempie zawrotnym.. jestem lekko przerażona bo szef naszej ekipy też postanowił wziąć udział w wyścigach (zobaczymy :wink: ) - a ja w przeciwieństwie do Ciebie jeszcze nie zdecydowałam się ani na kolor dachówki, okien, elewacji..no zupełnie nic.. chyba pora zacząć :roll:

Powodzenia

Bartolinka - jestem pod wrażeniem tempa robót, swietnej organizacji o działce to już nawet nie wspomnę, bo wiadomo :)

Z przyjemnością będę tu zaglądać i śledzić dalsze poczynania. Powodzenia:)