Marcin Nocun 09.09.2003 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Witam.Mam drobny problem. Powoli będę przystępował do prac związanych z wykańczaniem zewnętrznym naszego domu i zastanawiam się, co najpierw wykonać: podbitkę na dachu (planuje białą z plastiku) czy tynk i dopiero podbitka. Mam pracę związaną z wyjazdami w teren i dużo się przyglądam nowym budynkom, jest naprawdę różnie. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 10.09.2003 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Radziłbym otynkować i spytać się tynkarzy czy czasem podbitki też nie kładą. Jedno rusztowanie i mniejsze zamieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 10.09.2003 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Witam Przejrzyj ten wątekhttp://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=14914 Chyba o to Ci chodzi, chociaż mowa jest tam o podbitce drewnianej. Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 10.09.2003 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Raczej najpierw tynk a potem podbitka. Podbitke trzeba ladnie obrobic przy poloczeniu z tynkiem. A dlaczego nie drewniana ? Plastykowe maja tendencje do wyginania sie, i wygladaja raczej badziewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 10.09.2003 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 zdecydowanie najpierw tynk, potem podbitka i na końcu malowanie - jeśli nie malujesz, a podbitka jednak będzie z drewna i lakierowana to uwaga na ew. zachlapania. Plastikowa? Jeśli chodzi o koszty to wcale nie będzie dużo taniej. Polecam drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Nocun 10.09.2003 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Dzięki za pomoc. -Widze że mój pomysł na plastikową podbitkę był nienajlepszy... Muszę teraz pomyśleć o drewnianej, ale mam czas bo tynk dopiero w przyszłym roku. Choć będzie mi ciężko bo biała tak bardzo misię podoba - ale drewno też da się pomalować na biało. Jeszcze raz dzięki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 11.09.2003 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Co do wyginania się i paczenia plastiku to następuje to wtedy gdy jest podbitak źle położona.Plastik jest wrażliwy na zmiany temperatury i po prostu trza mu zostawić trochę miejsca coby mógł się rozszerzać i kurczyć, nic na wcisk. Listwy mocujące też muszą być odpowiednio gęsto mocowane. Zrób jak planowałaś Co do drewnianej, to też musi być użyte odpowiednie drewno, sezonowane a nie suszone kmomorowo, suszone po pewnym czasie też nabiera wilgoci z otoczenia. Wiem coś o tym bo mam słupy na tarasie zrobione z klejonki suszonej komorowo, impregnowanej i lakierowanej. Jak sobie leżały w domu było OK. Po zamontowaniu i jakimś miesiącu pojawiły się niewielkie pęknięcia Nieduże ale tyle kasiory władowałem w te słypy, że nie powinno być żadnych. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Nocun 11.09.2003 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Ten post spadł mi jak GRom z jasnego nieba - bo właśnie rozmyślałem jakie drewno wybrać, co zrobić jak sie uparłem na białą, co będzie z kolorem na drewnie za 5-8 lat...itp itd. Myślę więc, że poszukam dobrych fachowców do tynkowania i odrazu położą odpowiednio podbitkę plastikową , ale tak żeby się nie wyginała Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_D12 12.09.2003 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Hej!Właśnie kładę podbitkę (drewnianą) - tak mi poradził tynkarz (który wchodzi w przyszłym tygodniu) - według jego słów nie ma prawa zachlapać się tynkiem podbitka (nie wiem, może po prostu to sprawa umiejętności tynkarza).Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vacus 15.09.2003 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Też tak mam. Najpierw dałem podbitkę (mimo, że w zasadzie powinno sie na odwrót) ale mam dogadane z fachowcami, że nie będzie problemu z chlapaniem podbitki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts