Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynk czy podbitka - co pierwsze

Recommended Posts

Witam.

Mam drobny problem. Powoli będę przystępował do prac związanych z wykańczaniem zewnętrznym naszego domu i zastanawiam się, co najpierw wykonać: podbitkę na dachu (planuje białą z plastiku) czy tynk i dopiero podbitka. Mam pracę związaną z wyjazdami w teren i dużo się przyglądam nowym budynkom, jest naprawdę różnie. Proszę o pomoc

Dzięki za pomoc. -Widze że mój pomysł na plastikową podbitkę był nienajlepszy... :oops: Muszę teraz pomyśleć o drewnianej, ale mam czas bo tynk dopiero w przyszłym roku. Choć będzie mi ciężko bo biała tak bardzo misię podoba - ale drewno też da się pomalować na biało.

Jeszcze raz dzięki za porady.

Co do wyginania się i paczenia plastiku to następuje to wtedy gdy jest podbitak źle położona.Plastik jest wrażliwy na zmiany temperatury i po prostu trza mu zostawić trochę miejsca coby mógł się rozszerzać i kurczyć, nic na wcisk. Listwy mocujące też muszą być odpowiednio gęsto mocowane.

Zrób jak planowałaś :)

Co do drewnianej, to też musi być użyte odpowiednie drewno, sezonowane a nie suszone kmomorowo, suszone po pewnym czasie też nabiera wilgoci z otoczenia. Wiem coś o tym bo mam słupy na tarasie zrobione z klejonki suszonej komorowo, impregnowanej i lakierowanej.

Jak sobie leżały w domu było OK. Po zamontowaniu i jakimś miesiącu pojawiły się niewielkie pęknięcia :evil: Nieduże ale tyle kasiory władowałem w te słypy, że nie powinno być żadnych.

Powodzenia

Ten post spadł mi jak GRom :D z jasnego nieba - bo właśnie rozmyślałem jakie drewno wybrać, co zrobić jak sie uparłem na białą, co będzie z kolorem na drewnie za 5-8 lat...itp itd. Myślę więc, że poszukam dobrych fachowców do tynkowania i odrazu położą odpowiednio podbitkę plastikową , ale tak żeby się nie wyginała

Dzięki za pomoc