Aedifico 21.04.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Z przykrością stwierdzam,że sz. koleżanka ma kłopot z logicznym myśleniem. Jest napisane jak koleżanka pisze , jak byk: "jak obliczyc m2 sufitu i scian??" Nie jest napisane jak obliczyć ilość m2 sufitu i ścian. Jak koleżanka przeanalizuje co jest napisane niech da znać bo z myślenia jak pisze ma na razie NDST. Pozdrawiam. P.S. Wyżej wymieniona była tylko jedna z możliwości, można policzyć równieź 2mx0,5m , 10mx0,1 m, etc. A gdzie jest napisane 1 metr kwadratowy. m2 oznacza metraż powierzchni w odniesieniu do sufitu i ścian. No i oczywiście logika nakazuje aby rozpatrywać pytanie jako całość. Ale tok rozumowania jednak przekonuje mnie do rozważań kolegi nad pudełkiem do zapałek, jeśli tak to ewidentne OT. Logika to się dziwi o co może pytać technik budowlany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 21.04.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Witam moze dla Was głupie pytanie ale ja dopiero zaczynam przygode z budownictwem bo bede wykanczał dom i mam prosbe mozecie mi napisac jak obliczyc m2 sufitu i scian??Z góry wielkie dzieki kup sobie tego typu ustrojstwo , wystarczy naciskac .... policzy za ciebie http://www.narzedziowy.com.pl/img_mini/2008-04-12_11-22-09-dle50+zeg.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 21.04.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 a co tu winne tynkowanie??? A to, że podczas wyceny tynkowania, procesu zbierania ofert na wykonanie takowej usługi, 2 załogi dysponowały identycznymi pomieszczeniami do obmiarów, dwie przedstawiły różną powierzchnię w m2 do otynkowania, dodatkowo całkiem różną od tej rzeczywistej, wyliczonej przeze mnie A jako odpowiedź na moje pytania - dlaczego jest różnica w metrażu ? usłyszałem, że przy tynkowaniu metr kwadratowy metrowi kwadratowemu nie równy Ty, kurna, cytuj wszystko albo nic! Bo TO nie ma nic wspólnego z tynkowaniem. No chyba że od dziś tak TO bedziemy nazywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabela.16 22.04.2008 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 moze chodzi o roznice pow.podłóg a pow.uzytkowej?? tu tak proso juz nie jest po wchodzi roznica 1,4-2,2 itp ale jezeli tylko o malowanie to zysta matematyka, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabela.16 22.04.2008 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 (czysta matematyka mialo byc) no chyba ze jeszcze chodzi o m2 tynku a o m bierzacy listwy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 22.04.2008 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Witam moze dla Was głupie pytanie ale ja dopiero zaczynam przygode z budownictwem bo bede wykanczał dom i mam prosbe mozecie mi napisac jak obliczyc m2 sufitu i scian??Z góry wielkie dzieki chyba będę na siebie obrażony gdy odpowiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 22.04.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 faktycznie mozna roznie liczyc generalnie , jezeli odejmujemy otwory , to kasujemy za dodatkowe prace w tym otworze bez wzgledu na to , czy jest to sciana , sufit czy dach czesto dla inwestora tanszą wersją jest nieodliczanie otworow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 22.04.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 moze chodzi o roznice pow.podłóg a pow.uzytkowej?? tu tak proso juz nie jest po wchodzi roznica 1,4-2,2 itp ale jezeli tylko o malowanie to zysta matematyka, nie wciskajcie w rzyć człowiekowi tego czego nie chce. Człowiek chce liczyć metry kwadratowe, a wy tu kombinujecie jak kobyła pod górkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 22.04.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 kasowanie, odejmowanie, dodawanie odsyłam do przedmiaru KNR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 22.04.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Nikt z Was nie ma racji, nikt, w sensie: wszyscy się mylicie (iluzja, że język polski jest logiczny ), bo przyjęliście złudne założenie, błędną przesłankę o istnieniu kątów prostych między ścianami a sufitem, a podłogą!!! Kochani, nie nadinterpretujcie, bo tylko gmatwacie wątek. Sprawa nie sprowadza się do tego, czy liczyć A*B-C czy A*(B-C), bo w ferworze ocen, wzajemnych pomówień i oskarżeń, tu się, kurna, widzę w całej dyskusji zapomniało o funkcjach trygonometrycznych. Bo kąty, a może konty!!, wcale nie muszą być proste, jak i powierzchnia nie-do-końca płaska musi być sufitu czy ściany. A jak i podłoga niespecjalnie równa, to linia się łamie, faluje, wybrzusza. Wpłynąłem na suchy przestwór oceanu, wóz nurza się w zieloność... Więc i kalkulator musi być bardziej wypasiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 22.04.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Założyłem, że jak miał być kąt 90o to jest, inaczej nie płacę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 22.04.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 rewelacja, coraz ciekawiej się robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 22.04.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Założyłem, że jak miał być kąt 90o to jest, inaczej nie płacę Sam widzisz, każdy zakłada co innego. A potem są takie kwiatki, że inna wycena. A jak do tego dorzucimy, że architekci głęboko wierzą, że 2+2=5, a tak jest, bo to jedna z ich podstawowych zasad, to już według mnie kompletnie nie da się wyliczyć powierzchni ścian i sufitu. Ja przynajmniej nie potrafię. Bez odpowiedniego kalkulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 22.04.2008 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Nikt z Was nie ma racji, nikt, w sensie: wszyscy się mylicie (iluzja, że język polski jest logiczny ), bo przyjęliście złudne założenie, błędną przesłankę o istnieniu kątów prostych między ścianami a sufitem, a podłogą!!! Kochani, nie nadinterpretujcie, bo tylko gmatwacie wątek. Sprawa nie sprowadza się do tego, czy liczyć A*B-C czy A*(B-C), bo w ferworze ocen, wzajemnych pomówień i oskarżeń, tu się, kurna, widzę w całej dyskusji zapomniało o funkcjach trygonometrycznych. Bo kąty, a może konty!!, wcale nie muszą być proste, jak i powierzchnia nie-do-końca płaska musi być sufitu czy ściany. A jak i podłoga niespecjalnie równa, to linia się łamie, faluje, wybrzusza. Wpłynąłem na suchy przestwór oceanu, wóz nurza się w zieloność... Więc i kalkulator musi być bardziej wypasiony. Od dawna wiadomo ze całki ratrują biednych tynkarzy, betoniarzy i glazurnikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 22.04.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 ot i zakrzyczeliśmy autora tematu, chyba zwątpił w forum po tym wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 22.04.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 ale jest miło, i sympatycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 22.04.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Od dawna wiadomo ze całki ratrują biednych tynkarzy, betoniarzy i glazurnikow na ten temat jestem w stanie polemizować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 23.04.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Całki, połówki i ćwiartki. Ale znowu po wejściu do Unii skasowali ćwiartki i teraz nie wiadomo co jest czym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 24.04.2008 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Całki, połówki i ćwiartki. Ale znowu po wejściu do Unii skasowali ćwiartki i teraz nie wiadomo co jest czym. było 250 ml, teraz 200.. budowlancy dalej wiedza jak to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 25.04.2008 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 I połówek nie ma, bo jest 0,4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts