madi82 20.04.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 witam widzialam kiedys na scianie na korytarzu takie malenkie kolorowe(3 kolory) kuleczki - i tak sie zastanawiam co to bylo? tapeta natruyskowa a moze tynk strukturalny? wie ktos moze o co mi chodzi? chcialabym takie cos u siebie na korytarzu a nawet nie wiem jak to sie nazywa z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.04.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Widziałam takie w tapecie natryskowej ( ale bardziej nieregularne grudki niż kuleczki) i w czymś co sie nazywało tynk japoński (?) - aczkolwiek nie wiem czy to nie to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madi82 20.04.2008 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 to o czym pisze to byly wyrazne malenkie kuleczki bo tez czytalam o tym tynku japonskim ale to wygladalo inaczej dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.04.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 http://www.pieknesciany.pl/galeriatynkijaponskie.html tu różne A tu tapety natryskowe : http://www.bimax.com.pl/Wzornik%20Ekotap.htmi tu - wzory na dole strony :http://gotele.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.04.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 tu zwory tapet, ale to nie kuleczki :http://free.of.pl/s/sokolhools/wzorytapet.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madi82 20.04.2008 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 dzieki na tej stronie Bimax wlasnie bylam i dlatego stwierdzilam ze to raczej nie tapeta natryskowa, ale takich identycznych kuleczek nie widzialam moze to faktycznie ten tynk japonski tylko inny rodzaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 20.04.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 I nie był to tynk mozaikowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.04.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 O tu mozaikowy : http://www.bolix.pl/main.php?lang=1&a=4&b=1&dt=no&id=62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madi82 20.04.2008 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 JoShi wielkie dzieki to jest ten tynk mozaikowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.04.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 ładne http://www.mega1000.pl/palety/mozaika.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madi82 20.04.2008 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 porostu sliczne tylko jak to sie ma w praktyce? Warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 20.04.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 ludzie to najczęściej dają na cokoły domów i nieźle się tam sprawuje. Dobrze położone wytrzymuje długo, ale z własnego doświadczenia to Ci nic nie powiem bo nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.04.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Rodzice mają coś takiego w korytażu. Znajomy ostatnio kładł to na obudowie kominka. Tu i tu wygląda fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INWESTORKA71 20.04.2008 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 O tu mozaikowy : http://www.bolix.pl/main.php?lang=1&a=4&b=1&dt=no&id=62 Mam taki na klatce Wygląda fajnie i bardzo praktyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
resor 21.09.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 ma ktos jakies doswiadczenia z tapeta ?? widzial gdiesczy cos ?? czy nadal to malo popularne jest ?? robiłem to już kilka razy i mi sie podoba.ma taka zalete że dosyc dobrze maskuje krzywe sciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 22.09.2008 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 rodzice mają tynkiem mozaikowym zrobiony cokół domu na zewnątrz - bardzo dobrze się sprawuje również po 8 latach, jako, że kiedy to robili zostało im ze 2 wiadra eksperymentalnie zrobiliśmy tym (czarno brązowe kuleczki) jedną ścianę w kuchni w poprzednim mieszkaniu - jak dla mnie rewelacja! świetnie wygląda i świetnie się sprawuje, nie widać plam z tłuszczu (ściana za kuchenką), można przetrzeć to spokojnie na mokro. teściowie zgapili to od nas i mają 3 ściany w kuchni tynkiem mozaikowym zrobione (niebiesko białe kuleczki). też są zadowoleni. ja się zastanawiam jak by to się w łazience sprawowało - ma ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Henku_wawa 22.09.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 ja się zastanawiam jak by to się w łazience sprawowało - ma ktoś? no właśnie może ktoś powie, kiedyś temat próbowaliśmy rozstrzygnąć, tu i tu. Mnie szczególnie interesuje kwestia czy na pewno można to myć i myć i nic się nie robi, jako np. tynk w wiatrołapie, ale łazienka też ciekawy temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 22.09.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Tynki mozaikowe (gemality, dawna nazwa handlowa brylux) sa całkowicie zmywalne, ponieważ są na bazie żywic akrylowych.Nie oznacza to wcale , że jest to materiał doskonały do zastosowań tam gdzie woda.Czyszczenie w zasadzie jedynie tylko szczotką (lub pod cisnieniem) ze względu na dosyć chropowatą powierzchnię a i bardzo kiepsko nadają się pod prysznice, okolice umywalek i kibelków.Kiedyś ( jako nowość) chętnie stosowane na elewacje, dzisiaj stosowane tam raczej w sytuacjach wyjątkowych, częściej do wnętrz przemysłowych, wystawowych i sklepowych, pozbawionych zapylenia np w zastępstwie lamperii lub wnetrzach mieszkalnych jako alternatywa ścian tynkowanych materiałami ozdobnymi.Gemality nie są też takie łatwe do utrzymania w dobrym stanie higieny.To że na niektórych nie widać brudu nie oznacza wcale , ze go tam nie ma.Jest owszem prawie nieprzepuszczalny dla wilgoci i powietrza, co w łazience nie w każdym jej miejscu jest najlepszym rozwiązaniem, szczegółnie w miejscach przepustów, punktów rosy wszędzie tam gdzie może występować podsiąkanie kapilarne itp. zwłaszcza , że nie nadaje sie do kładzenia na elastycznych membranach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Henku_wawa 22.09.2008 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Tynki mozaikowe (gemality, dawna nazwa handlowa brylux) sa całkowicie zmywalne, ponieważ są na bazie żywic akrylowych. Nie oznacza to wcale , że jest to materiał doskonały do zastosowań tam gdzie woda. Czyszczenie w zasadzie jedynie tylko szczotką (lub pod cisnieniem) ze względu na dosyć chropowatą powierzchnię a i bardzo kiepsko nadają się pod prysznice, okolice umywalek i kibelków. Kiedyś ( jako nowość) chętnie stosowane na elewacje, dzisiaj stosowane tam raczej w sytuacjach wyjątkowych, częściej do wnętrz przemysłowych, wystawowych i sklepowych, pozbawionych zapylenia np w zastępstwie lamperii lub wnetrzach mieszkalnych jako alternatywa ścian tynkowanych materiałami ozdobnymi. Gemality nie są też takie łatwe do utrzymania w dobrym stanie higieny. To że na niektórych nie widać brudu nie oznacza wcale , ze go tam nie ma. Jest owszem prawie nieprzepuszczalny dla wilgoci i powietrza, co w łazience nie w każdym jej miejscu jest najlepszym rozwiązaniem, szczegółnie w miejscach przepustów, punktów rosy wszędzie tam gdzie może występować podsiąkanie kapilarne itp. zwłaszcza , że nie nadaje sie do kładzenia na elastycznych membranach. podziękować, podziękować. natomiast w świetle tej wypowiedzi, w wiatrołapie materiał ten powinien jak rozumiem spełnić swoją rolę antyzabrudzeniową (opieranie się o ścianę zabrudzonymi paluchami, itp.)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.09.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Używa się do elewacji więc woda mu nie szkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts