Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chcę spać ( i inne takie ...)

odlo78

Recommended Posts

To pewnie dzieje sie w amerykanskim wiezieniu, trwa wykonanie wyroku smierci na krzesle elektrycznym.. Mezczyzna trzyma w reku odroczenie wykonania wyroku podpisane przez gubernatora.

Nie zdazyl... :(

Ale mam bujna wyobraznie... 8)

Ah widzę, że ten nick to nie z przypadku !!!

W oryginalnym rozwiązaniu szczegóły są co prawda trochę inne (odnośnie kraju itp ) ale liczy się myśl przewodnia ! zatem zaliczam !

• Odpowiedzi 390
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no to jedziemy z następną zagadką, mam nadzieję że uda mi się właściwie opisać jej część graficzną, której tu nie potrafię wkleić:

Cztery osoby (ABCD) zostały ustawione w rzędzie po dwóch stronach wysokiego muru (II) , wszyscy z głowami zwróconymi w stronę muru i bez możliwości odwracania się za siebie. Są rozmieszczone jak poniżej:

A II B C D

powiedziano im, że każde z nich ma na głowie kapelusz i że w sumie są dwa kapelusze białe i dwa czarne. Wygrają, jeśli choć jedno z nich powie jakiego koloru ma kapelusz. Mają 10 minut na zastanowienie. Po dwóch minutach jedno z nich zgłasza chęć odpowiedzi.

Który z nich jest w stanie określić kolor swego kapelusza i skąd ma pewność, że odpowiedź jest prawidłowa ?

no to jedziemy z następną zagadką, mam nadzieję że uda mi się właściwie opisać jej część graficzną, której tu nie potrafię wkleić:

Cztery osoby (ABCD) zostały ustawione w rzędzie po dwóch stronach wysokiego muru (II) , wszyscy z głowami zwróconymi w stronę muru i bez możliwości odwracania się za siebie. Są rozmieszczone jak poniżej:

A II B C D

powiedziano im, że każde z nich ma na głowie kapelusz i że w sumie są dwa kapelusze białe i dwa czarne. Wygrają, jeśli choć jedno z nich powie jakiego koloru ma kapelusz. Mają 10 minut na zastanowienie. Po dwóch minutach jedno z nich zgłasza chęć odpowiedzi.

Który z nich jest w stanie określić kolor swego kapelusza i skąd ma pewność, że odpowiedź jest prawidłowa ?

Zakładając że "wysoki mur" nie znaczy "wyższy" niż ludzie to szansę na poprawną odpowiedź mają A i D.

Jeśli jest wyższy, a jego powierzchnia lustrzana, to poprawnie wypowie się A i B.

Szanse ma przy wysokim murze D, ale tylko pod warunkiem, że B i C mają kapelusze jednego koloru.

Ale tak naprawdę to hak jest zapewne w tym dystansującym się "powiedziano im". Bo czy to prawda była?

No chyba że wychodzimy poza ograniczenia myślowe i np. D zamienia się kapeluszami z C - to już wszysko jasne. Do tego nie trzeba się odwracać.

Zakładając że "wysoki mur" nie znaczy "wyższy" niż ludzie to szansę na poprawną odpowiedź mają A i D.

mur jest oczywiście wyższy niż ludzie

Jeśli jest wyższy, a jego powierzchnia lustrzana, to poprawnie wypowie się A i B..
powierzchnia nie jest lustrzana

Szanse ma przy wysokim murze D, ale tylko pod warunkiem, że B i C mają kapelusze jednego koloru. .
a co jeśli ten warunek nie jest spełniony ?

Ale tak naprawdę to hak jest zapewne w tym dystansującym się "powiedziano im". Bo czy to prawda była?.

haka nie ma

No chyba że wychodzimy poza ograniczenia myślowe i np. D zamienia się kapeluszami z C - to już wszysko jasne. Do tego nie trzeba się odwracać.
nie wychodzimy ;-)

ja bym to tak widziała:

Piszesz, że:

Po dwóch minutach jedno z nich zgłasza chęć odpowiedzi.

Jeśli tak się stało, to mamy pewność, że zaszedł podejrzewany wyżej przypadek - jest to osoba D, która widzi przed sobą dwa jednakowe kapelusze.

Co za tym idzie, osoba C słysząc to, równiez już wie, co ma, bo wie, że ma to samo co osoba B.

Już wiem już wiem :-)

osoba C widzi kapelusz osoby B. Słucha, czy osoba D sie zgłasza. Myśli sobie - aha, D się nie zgłasza, czyli widzi przed sobą dwa różne kapelusze, czyli ja mam kapelusz inny niż osoba B :-)

Mucha nie siada, no nie ;-)

a no nie siada, nie siada !! gratuluję !!!

tym razem nie będzie żadnych trupów ... wręcz przeciwnie

Anna pilotuje helikopter. Podąża za samochodem, ale nie może go dogonić. Za nią podąża samolot cały czas zachowując bezpieczną odległość.

Jak logicznie wytłumaczyć sytuację?

tym razem nie będzie żadnych trupów ... wręcz przeciwnie

Anna pilotuje helikopter. Podąża za samochodem, ale nie może go dogonić. Za nią podąża samolot cały czas zachowując bezpieczną odległość.

Jak logicznie wytłumaczyć sytuację?

Nie może z powodu ograniczeń technicznych, czyli że za wolno leci helikopter czy innych?

To samo pytanie w kwestii samolotu.

Czy to są trzy modele?