Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Notariusz i sprawa adresu zameldowania przy zalatwianiu.

muchrem

Recommended Posts

Mam dostać od rodziców działke pod budowę domu. Notariusz powiedział jakie trzeba przygotować dokumenty i teraz mam pytanie o adres zameldowania.

Ja aktualnie jestem niezameldowany w Polsce. Przebywam za granica, konkretnie w Szwecji.I teraz pytanie jaki adres mam podać.

Bo czy moge podać mój stary adres zameldowania u rodzicow.Mam ten adres w dowodzie osobistym. Paczki czy listy tez na ten adres dostaje, wiec jak by miało coś do mnie pocztą przyjść to nie ma problemu z odbiorem.

Czy moge podac Szwedzki adres, potrzebuje jakiś dokumentów że mam adres zagraniczny?

Jeszcze dodam ze w US zmiana adresu nie była zgłaszana wiec u nich widnieje mój adres zameldowania u rodziców.

A ten adres w Szwecji to jaki adres? Pewnie zamieszkania.

A jak sam piszesz, notariusz chce adres zameldowania więc musisz podać adres zameldowania i nic nie kombinować.

Nie martw się, co się stanie jak za rok się przemeldujesz do Szewcji czy gdziekolwiek indziej. Ważne, że w chwili podpisania aktu masz adres zameldowania taki jak w akcie

Pewnie większego znaczenia formalnego nie ma, ale jest naszym narodowym wymogiem.

Ale przecież w akcie możesz podać równie dobrze adres korespondencyjny i tak wskazać Szwecję.

Dodatkowo podasz tam pesel, nip, dane dowodu osobistego.

Wszelkie te dane będą później użyte w różnych miejscach takich jak:

- księga wieczysta (adres nie jest tutaj uwzgledniany oprócz korespondencji)

- wypis z gruntów - adres jest podany