mirongie 20.04.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Witam,Mam drobny problem z obliczeniem powierzchni użytkowej. Konkretnie docierały do mnie różne wersje co do pomieszczeń, które się do niej zaliczają.Pokoje, kuchnia i łazienki to w miarę oczywiste składniki, ale co z:- komunikacją- kotłownią na parterze domu- spiżarnią- pralnią na poddaszu- garderobą??od jakiej wysokości się liczy powierzchnię? Czy ktoś ma wiedzę jak to wygląda w świetle przepisów aktualnych przepisów?Z góry dziękuję za info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 20.04.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 powierzchnia użytkowa - jest to powierzchnia zgodna z podstawową (mieszkalną) funkcją budynku do wysokości h=1,90m. Do powierzchni użytkowej nie zalicza się komunikacji wewnętrznej, a także pomieszczeń pomocniczych i gospodarczych, dzieki temu u mnie powierzchnia uzytkowa to 105 m2a powierzchnia "po podłodze" to 160 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirongie 21.04.2008 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 powierzchnia użytkowa - jest to powierzchnia zgodna z podstawową (mieszkalną) funkcją budynku do wysokości h=1,90m. Do powierzchni użytkowej nie zalicza się komunikacji wewnętrznej, a także pomieszczeń pomocniczych i gospodarczych, a może ktoś jest w stanie wskazać konkretny przepis, który określa sposób liczenia powierzchni użytkowej? pozdr Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.04.2008 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 PN ISO 9836 tego poszukaj w goglachmiej świadomość, że obowiązuje tylko w stosunku do obliczania kubatury,reszta to sprawa umownarównie doze możesz zastosować PN-70/B-02365 kwestia co korzystniejsze dla Ciebie na forum też było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 21.04.2008 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Ja znam taką definicję:Powierzchnia użytkowa = powierzchnia wewnątrz wszystkich pomieszczeń budynku liczona w świetle ścian. Ale:W pomieszczeniach na poddaszu powierzchnia:- powyżej 2,2m jest liczona w 100%,- pomiędzy 1,4m a 2,2m w 50%,- poniżej 1,4m nie jest brana pod uwagę - zgodnie z ustawą z dnia 21,06,2001r. "O ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i zmianie Kodeksu Cywilnego". Do powierzchni tej nie wliczamy powierzchni pomieszczeń gospodarczych, garaży i piwnic, które są określane jako powierzchnia usługowa. Takiej definicji używa ARCHON+, biuro z którego mam projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.04.2008 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 do tego co piszesz pasuje coś takiego: Przy stropach pochyłych jest to wysokość średnia liczona między największą a najmniejszą wysokością pomieszczenia, lecz nie mniejszą niż 1,9 m. Przestrzeni o wysokości poniżej 1,9 m nie zalicza się do odpowiadającej przeznaczeniu danego pomieszczenia z Warunków Technicznych i klops Twoja definicja raczej określa naliczanie podatku od nieruchomości są to sprzecze zapisy dochodzi jeszcze do tego pomiar w stanie surowym (PN) i wykończony (ISO) bądź tu mądrym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 21.04.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Do powierzchni tej nie wliczamy powierzchni pomieszczeń gospodarczych, garaży i piwnic, które są określane jako powierzchnia usługowa. Takiej definicji używa ARCHON+, biuro z którego mam projekt. Niektorzy nie wliczja takze garderoby, dlatego pojecie powierzchni uzytkowej jest małoprzydatne. W przypadku developerow sprzedajacych domy czesto słuzy do naciągania. Pisza w ofertach o powierzchni (w domysle uzytkowej) a podaja powierzchnie netto lub całkowita - a to tez nie sa te same pojecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.04.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 nadinterpretacjamogą Ci sprzedać to, co chcez kupićnpalbo netto po 4 kPLNalbo pow. użytkowa za 5,5 kPLNwedle uznania, zastosowanej normy, WT, i czego tam jeszczedo naciagania droga daleka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 21.04.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 nadinterpretacja mogą Ci sprzedać to, co chcez kupić np albo netto po 4 kPLN albo pow. użytkowa za 5,5 kPLN wedle uznania, zastosowanej normy, WT, i czego tam jeszcze do naciagania droga daleka dobra, żeruja na braku wiedzy klientow jak ktos domek kupuje to przewaznie jest tak zaaferowany, ze skupia sie na drobnych szczegółach a sprawy istotne uciekaja jego uwadze widziałem jednak i takie oferty, ze do powierzchni domu były doliczane tarasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.04.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 jakiej wiedzy?o co Ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 21.04.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Co prawda, to prawda. Deweloperzy są specjalistami w kręceniu metrażem. Przecież można wliczyć w powierzchnię użytkową balkon i piwnicę... ba! garaż podziemny! Czemu nie... Myślę, że do celów porównawczych, najlepsza jest powierzchnia netto wszystkich pomieszczeń. W końcu powierzchnia użytkowa takiego np. poddasza jest inaczej odczuwana przeze mnie, z wzrostem 176cm, inaczej przez faceta 195cm. Dla jednego bardziej użytkowy będzie garaż (majsterkowicz samochodowy), dla innego salon. Powierzchnia netto ma też większy sens do porównań stanu surowego, bo żadna to różnica (na tym etapie) czy muruje się salon, garaż czy kotłownię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirongie 21.04.2008 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Twoja definicja raczej określa naliczanie podatku od nieruchomości do celów podatkowych znalazłem taką definicję: "...oznacza ona powierzchnię mierzoną po wewnętrznej długości ścian na wszystkich kondygnacjach, z wyjątkiem powierzchni klatek schodowych oraz szybów dźwigowych; za kondygnację uważa się również garaże podziemne, piwnice, sutereny i poddasza użytkowe." z tego wynika, żę wchodzi wszystko! łącznie z garażem itp... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts