SebaZgr 20.04.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Witam mam pytanie do ludzi znajacych sie w temacie czy na sciane mozna połozyc plyty g-k na stelazy??chodzi mi o to czy mozna przymocowac profil c do sciany i do tego profilu krecic płyty czy raczej robic to na klej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 20.04.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Można na stelażu, tylko nie zapominaj, że zmniejszasz w ten sposób znacznie powierzchnię użytkową pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qasi79 21.04.2008 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 jak masz proste ściany to lepiej kleić, ew. jak lekko "krzywe" to klejem nadrobisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 21.04.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Suchy tynk jest bardzo popularny jako wykończenie ścian na poddaszu. Ja będę tak miał. Płyty GK chyba lepiej jest przykleić. A z tą mniejszą powierzchnią w przypadku płyt na stelażach to oczywiście prawda. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 21.04.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Witam! pierwszą czynnością po zakupieniu mieszkania teściowej (którą ktoś, kiedyś namówił na karton-gipsy na ścianach) jaka zrobili polscy włosi było wyp..... płyt gipsowych ze ścian w pomieszczeniach! Ja bym zrobił to samo. Mam zwykłe tynki i innych wynalazków nie chcę. Zrób jak uważasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebaZgr 21.04.2008 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 A po załozeniu plyt n sciane i po wklejeniu sietki na łaczeniach jak dalej wykanczac zeby bylo pod malowanie wystarczy sam unigrunt?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laziale 21.04.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 zdecydowanie popieram tynki a później gładzie ,mysle ze to o wiele taniej i zdrowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 21.04.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Moglby ktorys z obecnych w tym watku super-znafcuf napisac w koncu jakies konkrety? No, czekam. Dlaczego tynk zdrowszy od plyt, dlaczego tanszy, dlaczego plyty trzeba koniecznie wywalic z chalupy, itp itd. A jak nie mozecie podac konkretow, to bez obrazy - idzcie sobie popisac na jakis czat dla malolatow i tam dajcie upust swojej tworczej pasji, bo tutaj jeszcze ktos moze sie zasugerowac waszymi glupimi radami i narobicie mu szkody. Odpowiadając na tytułowe pytanie - można zrobić stelaż, ale po co? Chyba, że chodzi tu o dodatkowe docieplenie, to wtedy owszem, ma to sens. W przeciwnym wypadku polecam kleić płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 21.04.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Moglby ktorys z obecnych w tym watku super-znafcuf napisac w koncu jakies konkrety? No, czekam. Dlaczego tynk zdrowszy od plyt, dlaczego tanszy, dlaczego plyty trzeba koniecznie wywalic z chalupy, itp itd. A jak nie mozecie podac konkretow, to bez obrazy - idzcie sobie popisac na jakis czat dla malolatow i tam dajcie upust swojej tworczej pasji, bo tutaj jeszcze ktos moze sie zasugerowac waszymi glupimi radami i narobicie mu szkody. Odpowiadając na tytułowe pytanie - można zrobić stelaż, ale po co? Chyba, że chodzi tu o dodatkowe docieplenie, to wtedy owszem, ma to sens. W przeciwnym wypadku polecam kleić płyty. Brawo! Niektorzy mówią nawet, ze Elvis wciąż zyje, tylko się ukrywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
u2collector 22.04.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Moim skromnym zdaniem - stelaż a klej -decyduje tu chyba tylko "równość" ścian. Ja u siebie w łazience, garderobie i na korytarzu mam na klej a reszta to tylko i wyłącznie stelaż. Wiem, sporo pomieszczenia mi uciekło, ale jak robić na klej, skoro jedna ściana "ucieka" na 10-15 cm na 4 metrach?Tylko stelaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 22.04.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Witam mam pytanie do ludzi znajacych sie w temacie czy na sciane mozna połozyc plyty g-k na stelazy??chodzi mi o to czy mozna przymocowac profil c do sciany i do tego profilu krecic płyty czy raczej robic to na klej?? Mozna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebaZgr 23.04.2008 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 A mam pytanie płyty montuje na profile C??Jesli mozecie mi napisac jak montowac profile do sciany to bede wdzieczny tzn przykrecam pionowo i rosstar tak co 60cm.a czy jakas tasme miedzy profil a sciane daje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 23.04.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 http://www.rigips.pl/strony/biblioteka/03_etapy_zabudowy/02_sciany_dzialowe/[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78adi 23.04.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Ja będę robił ściany płytami (na klej) - blok z lat 80. W pokojach 9,5 mm zwykłe a w kuchni i łazience 12,5 mm impregnowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebaZgr 24.04.2008 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 A pod plytu które bym kleił na klej to farbe musze zeskrobac tak??Bo mam emulsyjna i jest strasznie ze skrobaniem .A moze wiecie jak taka farba moze odejsc bo próbowałem na wode z mydłem i sama wode i nic nie schodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 24.04.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Masz dwie opcje: 1) "Porysować" farbę np. szpachelką albo tarką do styropianu, powierzchnia musi być bardzo chropowata. Potem musisz koniecznie zagruntować dobrym gruntem, np. ceresit ct17 (byle nie castorama, kreisel, i podobne - bo to jak woda z mydlem a nie grunt). albo: 2) Odłupać ruszające się i/lub mocno popękane kawałki farby/tynku, resztę zostawić tak jak jest i pomalować wszystko gruntem kontaktowym, np. Knauf Betokontakt. Druga opcja będzie łatwiejsza i szybsza ale droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebaZgr 25.04.2008 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 A zeby taka sciane zaciagnac gipsem to zrobic tak samo??Bo slyszałem ze mozna pod gips na takiej scianeie połozyc siatke.Acha i jesli mozecie napisac jak sie równa sciany pod gładz gipsowa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 25.04.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Siatka da efekt spojenia całej warstwy gipsu w jedną całość i utwardzi, ale powierzchnia ściany musi być czepliwa. W przypadku nakładania masy szpachlowej czy to gipsowej czy cementowej po prostu skorzystaj z opcji nr 1 Acha i jesli mozecie napisac jak sie równa sciany pod gładz gipsowa??To zależy jak bardzo są krzywe. Jeżeli do 1 cm, to równa się gipsem. Jeżeli powyżej, to tynkiem. Jeżeli różnice są naprawdę duże, to opłaca się otynkować ścianę tynkiem ręcznym (np. knauf goldband). Wtedy korzystasz z opcji nr 2, po czym kleisz na ścianę prowadnice i potem tynkujesz. Tynku nie musisz zacierać jeżeli będziesz chciał robić gładź gipsową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whoever 25.04.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Witam mam pytanie do ludzi znajacych sie w temacie czy na sciane mozna połozyc plyty g-k na stelazy??chodzi mi o to czy mozna przymocowac profil c do sciany i do tego profilu krecic płyty czy raczej robic to na klej?? Stelaz robi sie z wielu wzgledow: - sciana bedzie naprawde prosta i nie pofalowana - wysztkie media moga byc bez problemu w scianie - dodatkowa mozliwosc ocieplenia Stelaz mozna robiz z drewna lub metalu: najprosciej zrobic z metalu od podlogi to znaczy: przymocowac ceownik (grubszy niz na sciany) do podlogi on wyznaczy linie sciany. Nad nim do sufitu przymocowac drugi ceownik - musi byc idealnie nad tym od podlogi - potem mocujesz pionowe ceopwniki - 4 na plyte nie dalej niz 40cm od siebie. to chalupniczy sposob Normalnie robi sie stelaz na podlodze - i caly stelaz - na gotowo podnosi sie do gory - poziomujesz i gotowe - jedna sciana ok godziny roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 25.04.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Normalnie robi sie stelaz na podlodze - i caly stelaz - na gotowo podnosi sie do gory - poziomujesz i gotowe - jedna sciana ok godziny roboty. Chyba w fabryce domów. Naoglądałeś się "How it's made" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts