Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyty g-k na scianie

SebaZgr

Recommended Posts

Witam! pierwszą czynnością po zakupieniu mieszkania teściowej (którą ktoś, kiedyś namówił na karton-gipsy na ścianach) jaka zrobili polscy włosi było wyp..... płyt gipsowych ze ścian w pomieszczeniach! Ja bym zrobił to samo. Mam zwykłe tynki i innych wynalazków nie chcę. Zrób jak uważasz.

Moglby ktorys z obecnych w tym watku super-znafcuf napisac w koncu jakies konkrety? No, czekam. Dlaczego tynk zdrowszy od plyt, dlaczego tanszy, dlaczego plyty trzeba koniecznie wywalic z chalupy, itp itd. A jak nie mozecie podac konkretow, to bez obrazy - idzcie sobie popisac na jakis czat dla malolatow i tam dajcie upust swojej tworczej pasji, bo tutaj jeszcze ktos moze sie zasugerowac waszymi glupimi radami i narobicie mu szkody.

Odpowiadając na tytułowe pytanie - można zrobić stelaż, ale po co? Chyba, że chodzi tu o dodatkowe docieplenie, to wtedy owszem, ma to sens. W przeciwnym wypadku polecam kleić płyty.

Moglby ktorys z obecnych w tym watku super-znafcuf napisac w koncu jakies konkrety? No, czekam. Dlaczego tynk zdrowszy od plyt, dlaczego tanszy, dlaczego plyty trzeba koniecznie wywalic z chalupy, itp itd. A jak nie mozecie podac konkretow, to bez obrazy - idzcie sobie popisac na jakis czat dla malolatow i tam dajcie upust swojej tworczej pasji, bo tutaj jeszcze ktos moze sie zasugerowac waszymi glupimi radami i narobicie mu szkody.

Odpowiadając na tytułowe pytanie - można zrobić stelaż, ale po co? Chyba, że chodzi tu o dodatkowe docieplenie, to wtedy owszem, ma to sens. W przeciwnym wypadku polecam kleić płyty.

Brawo!

Niektorzy mówią nawet, ze Elvis wciąż zyje, tylko się ukrywa :wink:

Moim skromnym zdaniem - stelaż a klej -decyduje tu chyba tylko "równość" ścian. Ja u siebie w łazience, garderobie i na korytarzu mam na klej a reszta to tylko i wyłącznie stelaż. Wiem, sporo pomieszczenia mi uciekło, ale jak robić na klej, skoro jedna ściana "ucieka" na 10-15 cm na 4 metrach?Tylko stelaż:(

Masz dwie opcje:

1) "Porysować" farbę np. szpachelką albo tarką do styropianu, powierzchnia musi być bardzo chropowata. Potem musisz koniecznie zagruntować dobrym gruntem, np. ceresit ct17 (byle nie castorama, kreisel, i podobne - bo to jak woda z mydlem a nie grunt).

albo:

2) Odłupać ruszające się i/lub mocno popękane kawałki farby/tynku, resztę zostawić tak jak jest i pomalować wszystko gruntem kontaktowym, np. Knauf Betokontakt.

Druga opcja będzie łatwiejsza i szybsza ale droższa.

Siatka da efekt spojenia całej warstwy gipsu w jedną całość i utwardzi, ale powierzchnia ściany musi być czepliwa. W przypadku nakładania masy szpachlowej czy to gipsowej czy cementowej po prostu skorzystaj z opcji nr 1 :)

Acha i jesli mozecie napisac jak sie równa sciany pod gładz gipsowa??
To zależy jak bardzo są krzywe. Jeżeli do 1 cm, to równa się gipsem. Jeżeli powyżej, to tynkiem. Jeżeli różnice są naprawdę duże, to opłaca się otynkować ścianę tynkiem ręcznym (np. knauf goldband). Wtedy korzystasz z opcji nr 2, po czym kleisz na ścianę prowadnice i potem tynkujesz. Tynku nie musisz zacierać jeżeli będziesz chciał robić gładź gipsową.

Witam mam pytanie do ludzi znajacych sie w temacie czy na sciane mozna połozyc plyty g-k na stelazy??chodzi mi o to czy mozna przymocowac profil c do sciany i do tego profilu krecic płyty czy raczej robic to na klej??

Stelaz robi sie z wielu wzgledow:

- sciana bedzie naprawde prosta i nie pofalowana

- wysztkie media moga byc bez problemu w scianie

- dodatkowa mozliwosc ocieplenia

Stelaz mozna robiz z drewna lub metalu: najprosciej zrobic z metalu od podlogi to znaczy: przymocowac ceownik (grubszy niz na sciany) do podlogi on wyznaczy linie sciany. Nad nim do sufitu przymocowac drugi ceownik - musi byc idealnie nad tym od podlogi - potem mocujesz pionowe ceopwniki - 4 na plyte nie dalej niz 40cm od siebie. to chalupniczy sposob

Normalnie robi sie stelaz na podlodze - i caly stelaz - na gotowo podnosi sie do gory - poziomujesz i gotowe - jedna sciana ok godziny roboty.