Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam następujące pytanie - gdzie zgodnie ze "sztuką" powinny być zamontowane grzejniki na poddaszu ? W mojej głowie kołacze się myśl że powinny być pod każdym oknem, również dachowym (połaciowym). Z drugiej strony mam pokój w którym okna są na trzech "bokach" i zastanawiam się czy montowanie grzejników pod każdym oknem nie będzie przesadą.

Jak to powinno wyglądać ?

Pozdrawiam

Dawid

https://forum.murator.pl/topic/100490-grzejniki-na-poddaszu-u%C5%BCytkowym-gdzie-prawid%C5%82owo/

A ja skromnie dołączę z pytaniem: jak sprawdzają się grzejniki na ścianie kolankowej? Chodzi mi głównie o to, czy skos nad nimi dużo bardziej się brudzi w stosunku do grzejników zamontowanych na ścianie pełnej wysokości? A może są jakieś inne przeciwwskazania?
Pod każdym połaciowym oknem musi być grzejnik może być jakiś mały ale musi być

Czyli jeżeli w jednym pokoju mam 3 okna połaciowe, to mam mieć tam 3 grzejniki. Czy to nie jest lekka przesada?

Pod każdym połaciowym oknem musi być grzejnik może być jakiś mały ale musi być

Tak właśnie robię. Dobrze jak ciepłe powietrze owiewa okno połaciowe, szczególnie zimą - śnieg łatwiej z niego "zjedzie". Pod połaciowe zamierzam dać takie "chude" grzejniki typu V11, a V22 dam pod okno fasadowe. Na szczęście wychodzi mi tylko po dwa grzejniki na pokój.

obowiązkiem to nie jest, niemniej mogą wystąpić (ale nie muszą) jakieś tam konsekwencje

jeżeli okno ma swoją kratkę wentylacyjną, glify (ościeża) są odpowiednio wyprofilowane, to może nic się nie dziać

też miałem taki dylemat, ale w końcu dałemp od każdym oknem mały grzejnik i wiem że dobrze zrobiłem, w zimie ciepłe powietrze przepływa przez powierzchnie szyby ogrzewając ją, co zapobiega parowaniu i skraplaniu się wody, poza tym jak mam za ciepło, zawsze mogę przykręcić jakiś grzejnik, w każdym razie dałbym pod każdym oknem znowu jakbym miał znowu robić.
W Veluxie jest tak że nie uznają reklamacji na zawilgocenie dolnej części okna jeżeli nie ma grzejnika pod oknem choć oficjalnie o tym chyba nigdzie nie piszą

oficjalnie? a gdzie jest oficjalnie o grzejnikach?

a czytałeś jak zachwalają, jak to porządnie jest zakonserwowane drewno?

to ktoś tu kłamie

problemy występują w pierwszym okresie grzewczym, potem coraz mniejsze prawdopodobieństwo

W Veluxie jest tak że nie uznają reklamacji na zawilgocenie dolnej części okna jeżeli nie ma grzejnika pod oknem choć oficjalnie o tym chyba nigdzie nie piszą

oficjalnie? a gdzie jest oficjalnie o grzejnikach?

a czytałeś jak zachwalają, jak to porządnie jest zakonserwowane drewno?

to ktoś tu kłamie

problemy występują w pierwszym okresie grzewczym, potem coraz mniejsze prawdopodobieństwo

Rozmawiałem osobiście z głównym doradcą technicznym Velux w Warszawie na temat zasad montażu okien.

To on stwierdził że jak jedzie na reklamacje to pierwsza sprawa to patrzy czy jest grzejnik jak nie ma reklamacja nie będzie uznana i sprawa załatwiona.

A co jeśli połaciowe oświetla schody na poddasze? Chciałem dać na spoczniku mały grzejnik, żeby oprócz "suszenia" tego okna, dogrzewał też korytarz na poddaszu, ale hydraulik jest zdania, że ciepło będzie szło z parteru w górę i grzejnik na schodach niepotrzebny... Co o tym sądzicie? Montuje się na klatkach schodowych? Odległość w pionie od grzejnika do okna to pewnie aż ze dwa metry...
Ciepło będzie szło z parteru i owszem, ale jak okno połaciowe jest głęboko i ze złymi skosami osadzone to będzie się rosić. Ale wtedy jak ma temu zaradzić grzejnik to musi być znacznie wyżej.