Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połaciowe czy lukarna?? Pilne!!!

dorcha

Recommended Posts

Zwracam się głównie do tych, którzy mieszkają w domkach mających i lukarnę i okno połaciowe.

Z którego okna jesteście bardziej zadowoleni?

Znam (teoretycznie) plusy i minusy jednego i drugiego, ale chodzi mi o komfort użytkowania i zadowolenia.

Sorki, jeżeli poruszam temat, który już był na forum, ale nie mogłam znaleźć :oops:

Właśnie kładą mi więźbę i jest ostatni moment żeby się ostatecznie zdecydować.

Dach czterospadowy, w oryginale są tylko połaciówki.

Dorota

Nie mam lukarn tylko połaciówki i jest zaskakująco dużo światła (byłem pewien obaw czy nie będzie za ciemno)-więc to jest plus. Minus to śnieg w zimie ale jak w domu ciepło to topnieje. Jeżeli lukarna to jakas duża nie tylko na samo okno-żeby dodawała m2 w pełnej wysokości ale (jeżeli masz np niską ściankę kolankową). No i oczywiście przy lukarnie więcej roboty.

Moj projekt nie mial w ogole polaciowek tylko lukarny (4 sztuki).

Wywalilem 2 lukarny - dalem okna polaciowe. Oprocz tego w 2 pokojach dodalem polaciowki.

Uwagi - uzytkowanie:

1. bardzo fajne sa okna polaciowe, ale NIE CHCIALBYM MIEC POKOI / SYPIALNI tylko z takimi oknami. Kwestia sniegu jest drugorzedna ...bo coraz mniej go pada - ale przez okna polaciowe niewiele widac - sa wysoko, nie za duze ... oczieplenie od wewnatrz ..tak ze sa "w takich niszach". Oczywiscie mowie o zwyklych oknach a nie jakich odjechanych lamanych oknach kolankowych :)

2. Polaciowe na klatce schodowej czy w lazience - bardzo OK.

3. Zaleta polaciowych jest ...to ze ich myc nie trzeba :) - u mnie przy pochyleniu polaci 45 * jednego okna jeszcze nie mylem (3 lata) i jest OK.

Pozostale moze raz :oops:

UWAGI - komercyjne

1. Lukarny sa duzo drozsze - robota, lamanie dachu, poznie te obrobki, rynny i ocieplenia - tynkowanie lukarn z boku ...brrrr

PODSUMOWANIE:

Moj dach byl strasznie polamany i usuniecie 2 lukarn pomoglo mu - uproscilo go znacznie. Moze u Ciebie jest sytuacja odwrotna - moze 4 spodowy dach bez lukarn jest taki ...prosty zeby nie powiedziec nudny ...taki, ze na nim sie nic nie dzieje ..i moze ??? 1 -2 lukarny ozywilyby go troche. No i jednak zwykle pionowe okna sa takie ...naturalne i ja sie w takich pomieszczeniach dobrze czuje.

Nie baz znaczenia jest projekt - jaki ten dach jest - jak duzy ...jakie chylenie polaci itepe ...zeby jakis koszmarek z "moimi" likarnami nie wyszedl ;-)))

Y

Moim zdaniem lukarny sa zdecydowanie lepsze pod kątem uzytkowania, ergonomii itp.

Cena wcale duzo wyzsza nie jest - u mnie nie podniosło to jakoś znacząco kosztu dachu.

Okna dachowe to taki kompromis - taniej a jakos doświetla ;)

No ale ale jesli juz maja byc te dachówki to warto kupic jakieś lepsze np. wysokoosiowe aby zwiekszyc ich uzytkowość.

Są to dwa różne rozwiązania i ich porównywanie jest bezprzedmiotowe. Wszystko zależy od charakteru domu (dachu, poddasza). Powinno być wykonane tak jak w projekcie. Okno połaciowe można wstawić w dowolnym czasie z lukarną gorzej. Pozdrawiam.

Lukarny nie powinno się wstawiać w dach bez uzgodnienia z projektantem. To duża ingerencja w bryłę budynku.

Mam i jedno i drugie i każde ma wady. Gdybym miała się teraz zdecydować na jakieś rozwiązanie to wybrałabym kompromis - czyli okno połaciowe złamane i zachodzące na ściankę kolankową.

Takie o:

http://web02.velux.com/vpl/ws/docs/GEL_1073-05-PPS_114x114.jpg

P.S. Żeby uniknąć takich zagwostek okna na poddaszu umieściłam... w ścianie kolankowej (która z kolanami nie ma już wiele wspólnego :lol:)

no jak dla mnie dach bez lukarny jest nudny,i dom duzo traci ale dobranie zlej ilosci lukarn moze wygladac tandetnie i kichowato:)

dom trzeba oceniac przez wyglad/praktycznosc/koszty...a wtedy po uzyskaniu takiego kompromisu powinnismy byc usatysakcjonowani:)

oczywiscie wszystko zgodnie z prawem budowlanym i zasadami architektonicznymi,.

Zwracam się głównie do tych, którzy mieszkają w domkach mających i lukarnę i okno połaciowe.

Z którego okna jesteście bardziej zadowoleni?

Miałem w projekcie jedną lukarnę. Wywaliłem ją z trzech powodów:

1. Bo wychodzi drożej niż okno połaciowe, a chyba nawet dwa takie okna (zrobiłem w miejsce lukarny okno połaciowe-kombi/podwójne)

2. Bo lukarna to trudny element i cieśle/dekarze potrafią go spartolić - taki problem x4 miał mój znajomy = zapadały mu się lukarny, kłopoty z dociepleniem

3. Bo okno połaciowe mi się podoba :) , daje więcej światła niż lukarna, oglądać widoków przez nie nie będę, będą służyć do doświetlenia i wietrzenia - do widoków mam okna fasadowe.

jeśli już robić lukarnę to naprawdę dużą, murowaną. Takie bele co jak u mnie, dość wąskie i drewniane to ma mało wspólnego z ergonomią, a wpuszcza mniej światła.

Yatza, Ty masz dach dwuspadowy, więc i tak masz okna fasadowe.

Ja mam dach kopertowy tylko z połaciówkami.

Koszt i wygląd dla mnie sa sprawą drugorzędną, bardziej chodzi mi o wygodę użytkowania, funkcjonalność, ergonomię.

Może spytam inaczej; mając w pokoju jedno i drugie okno i stojąc przed koniecznością zlikwidowania jednego (z jakiejś przyczyny), które byście przeznaczyli do kasacji?

Dorota