Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co to za drewno ???

ocia79

Recommended Posts

dab wedzony w nim sie zdarzaja takie jasne przebarwienia w panga-panga i wenge wychodzą na zółto.. ipe i to własnie ciemno brunatne kładłem wiele nie spotkałem sie z aż takimi jasnymi przebarwieniami a jesli już bywają jaśniejsze klepki to szybko dosyć mocno ciemnieją.....

Jak nie dąb wędzony ja bym jeszcze obstawiała na orzech brazylijski (zdjęcia nie wrzuce bo mi się coś net muli ale można zobaczyć na allegro)

A więc jak na razie mała zgadywanka bez nagród.

Pytanie ile lat mają te schody?

Być może ghost ma rację?

A może jednak jest to....?

Poza tym panga-panga to wenge pochodzą z tych samych rejonów łacinśka nazwa milletia sthulmanni inna nazwa dla wenge to panga panga, jaimbire,awoung, messara. Na zachodzie Europy handlowa nazwa to panga panga u nas wenge.

Skłaniam się jeżeli schody mają kilka lat do dębu wędzonego. Klepki tego dębu raczej z czasem jaśnieją.

vanitas vanitatum et omnia vanitas

tak wygląda dąb wędzony

http://parkietline.pl/dab_wedzony.html

przyjrzałem się stronce.

Na schodach jest najprawdopodobnie przemysłówka czyli lamelki które zostają odcięte z fryzów parkietowych podczas produkcji parkietu tzw. "mozaika sztorcowa".

Poza tym piszą tam, że dąb wędzony w wyniku procesu poddania gazowaniu w atmosferze amoniaku poprawia swoją stabilność o 40%.

Niestety nie, ponieważ amoniak nie niszczy chemicelulozy która jest podstawowym składnikem komórek drewna. Amoniak zachodzi w reakcje z garbnikami i taniną w dębie- stąd kolor. Dąb poprawia swoją stabilność o 40-60% po obrobce termicznej w temperaturze 180-230C w autoklawach.

Tam drewno traci chemicelulozę. Tym samym komórki drewna nie są w stanie przyjmować wody (wilgoci) jak przed tą modyfikacją cieplną. Drewno takie nazywa się modyfikowane termicznie np. dąb termiczny. Podczas zabiegu można kontrolować również kolor drewna aż do czarnego.

Podczas wędzenia temperatura jest potrzebna do przyspieszenia reakcji. jest ona nie wysoka. Ważny jest tutaj czas. Wędzić dąb można równiez samemu idzie to całkiem sprawnie lecz strasznie śmierdzi (amoniak).

vanitas vanitatum et omnia vanitas

Panie jarekkur ułożyłem wiele parkietów z wenge i panga-panga głównie z lameli, i dało sie zauważyć że to co było nazywane(przez włochów zawsze brałem z włoch) panga-panga nie ciemniało tak bardzo i wpadało w żółcie natomiast to co sie nazywało wenge było po jakims okresie czarne jak przytoczony tu powyżej heban....że praktycznie to to samo drzewo i ten sam gatunek wiem...hehe przerobiłem to przy boridiurach na parkietach intarsjowanych jeśli nie chcemy aby np ciemna żyłka dookoła parkietu pociemniała do czerni robimy panga i odwrotnie pozdrawiam...

Panga-Panga

http://img84.imageshack.us/img84/3210/pangapangalv6.th.jpg

WENGE

http://img444.imageshack.us/img444/4654/wengetu3.th.jpg

I jeszcze jedno teraz do Pana damro na tej stronie jak najbardziej jestże dąb ale jak juz słusznie Pan jarekkur stwierdził intensywność czerni dębu można praktycznie dowolnie hmm dozować...więc to nie jest do końca w ten sposób że dąb wędzony wygląda jedynie tak jak na tej stronce...a przepraszam ze zapytam co to jest heban egzotyczny??Znamy nie egzotyczny dla nas polaków????

Panie jarekkur ułożyłem wiele parkietów z lameli panga-panga i wenge i dało sie zauważyć że to co było nazywane(prez włochów zawsze brałem z włoch) panga-panga nie ciemniało tak bardzo i wpadało w żółcie natomiast to co sie nazywało wenge było po jakims okresie czarne jak przytoczony tu powyżej heban....że praktycznie to to samo drzewno i ten sam gatunek wiem...hehe przerobiłem to przy boridiurach na parkietach intarsjowanych pozdrawiam...

I jeszcze jedno teraz do Pana damro na tej stronie jak najbardziej jestże dąb ale jak juz słusznie Pan jarekkur stwierdził intensywność czerni dębu można praktycznie dowolnie hmm dozować...więc to nie jest do końca w ten sposób że dąb wędzony wygląda jedynie tak jak na tej stronce...a przepraszam ze zapytam co to jest heban egzotyczny??Znamy nie egzotyczny dla nas polaków????

Sorry ale myślałam że Pan z branży i takie słowo jak heban nie jest obce dla Pana ale cóż,to takie zjęcie pierwsze lepsze,takie z brzegu

http://www.drewno.com.pl/gielda/gielda.asp?oferty=&kat=4&kat2=&kat3=&dzial=&ID=148774